Nu există nicio îndoială că cititul cărților este important. La urma urmei, unde am fi fără operele lui Shakespeare, Dickens și Twain? Dar citirea cărților nu înseamnă doar accesarea gândurilor și ideilor unor mari autori. Este vorba despre dezvoltarea unei înțelegeri profunde a lumii și a ta.

Citirea cărților ne poate ajuta să învățămi lucruri noi, să ne îmbunătățiți vocabularul și chiar să ne dezvoltăm inteligența. În plus, cărțile ne pot transporta în lumi noi, ne pot prezenta personaje fascinante și ne pot învăța despre diferite culturi.

Începând din acest an, România are o Zi Națională a Lecturii! Cu ocazia Zilei Naționale a Lecturii am vizitat noua bibliotecă a școlii care a fost inaugurată marți, 15 februarie, și am avut plăcerea de a discuta cu domnul Cătălin Petcu, directorul Școlii Gimnaziale „Andrei Șaguna” Barcani, despre acest univers infinit al lecturii.

Ce puteți spune despre rolul cărților în dezvoltarea copiilor?

Îmi amintesc că atunci când eram copil, am avut un moment foarte intens. Eram în clasa a V-a și părinții m-au trimis cu vacile la păscut, cum se proceda la țară la acea vreme. Am luat cu mine cartea de română unde la final se aflau niște lecturi foarte interesante. Am fost atât de absorbit de lectură încât am pierdut vacile.

Cartea este un univers, o lume, în care copilul poate să găsească un nou sens vieții, pe care poate altfel nu l-ar bănui, și îi pune astfel mai multe simțuri la încercare.

Cititul dezvoltă mai multe legături neuronale, sinapsele se fac mai frumos în creier pentru că atunci când citești trebuie să îți și imaginezi ceea ce se întâmplă acolo, comparând asta cu privitul unui film pe care îl poti lua ca atare. Imaginația noastră, care este nelimitată, poate să zburde și să avem de-a face cu ,, noi înțelesuri,, asa cum spunea Arghezi.

În România conform EDU.RO sub 10% din cetățeni cumpără o carte pe an. Cât de deschiși sunt copiii din Barcani, față de lectură?

Am privilegiul și norocul să lucrez cu un colectiv de cadre didactice care ghidează copiii spre lectură, care au parteneriate cu diverse edituri. Doamna profesoară prezentă aici are un parteneriat cu Editura Arthur și copii comandă regulat cărți de acolo. Citesc destul de mult.

Eu simt că pandemia ne-a îndepărtat puțin de lucrurile acestea și ne-a apropiat de tehnologie. O fi rău sau o fi bine..? Trebuie menținut un echilibru și tocmai de aceea, am realizat această investiție care a fost destul de mare, dar a fost foarte necesară, întrucât nu vreau să pierdem contactul cu lectura. Simt că s-a pierdut un pic contactul cu lectura de când cu pandemia, am fost focusați pe tablete, telefoane inteligente. Copiii sunt foarte ușor atrași de acest segment.

La momentul actual fondul de carte al școlii este un pic îmbătrânit. Însă avem speranțe pentru că, la Lădăuți, cea care este cunoscută în mediul virtual ca -Aluziva- a adus o serie de cărți noi și foarte interesante pentru copii, în jur de 1000 de volume. Aici așteptăm să vină pe data de 19  februarie o asociație din Brașov care și-a propus să vină să îmbunătățească fondul de carte al bibliotecii noastre, cu cărți de actualitate.

Considerați că este o diferență semnificativă între cititul dintr-o carte pe care o ai în față și cititul pe dispozitivele inteligente, tabletă/telefon?

Am avut bucuria de a avea în mână un volum de-al lui Vergiliu Gheorghe- „Efectele Televiziunii asupra minții umane”, care trata această problemă a privitului la televizor, a mediului virtual, a gadgeturilor. Dânsul explica foarte clar acolo ce se întâmplă în creierul nostru atunci când ne uităm la un ecran.

Consider că lectura este importantă în toate formele ei.

Fetița mea mă întreabă de ce nu îi cumpăr și ei telefon, tabletă, că ea ar putea să citească și de acolo și i-am spus că nu, mai bine îi cumpăr cărți, avem un fel de abonament pentru a cumpăra cărți. Țin la acest aspect în primul rând pentru că vreau să simtă și ea ce am simțit eu când am pierdut vacile, să aibă contact cu cartea pentru că uneori aceste gadgeturi pot fi periculoase.

În cartea de care vă povesteam, a lui Vergilui Gheorghe, acesta spune tot ceea ce se întâmplă în creierul nostru și cum dezvoltăm o anumită emisferă în detrimentul celeilalte, lucru care nu este de dorit. Lumea virtuală este atât de ușoară și de captivantă, încât să nu ne mirăm atunci când avem rezultate mai slabe la matematică, la testele PISA, întrucât nu mai reușim să găsim soluții la probleme reale, pe care le-am putea găsi lecturând.

Considerați că lectura ne îmbunătățește viața?

Cititul ne creează o stare de bine. Da, cu siguranță ne ajută și în lumea aceasta în care suntem prinși, în care toți vrem bani, vrem satisfacții materiale, satisfacțiile intelectuale pe care ți le dă o carte sunt destul de ușor de atins și pentru sufletul nostru înseamnă mai mult decât orice satisfacție materială. Bogăția este trecătoare,vine, pleacă. Ceea ce rămâne în sufletul tău, în mintea ta, achiziționat din lectură, te reprezintă pe tine și nu îți poate fi luat de nimeni.

În mod fericit, s-a luat această înițiativă de către minister, puteți vedea că am forțat puțin inaugurarea bibliotecii. Încă nu sunt toate așa cum ar trebui dar încercăm, prin toate mijloacele, să le rezolvăm. Ne bucurăm că la Școala Gimnazială „Andrei Șaguna” s-au împletit lucrurile, avem și o școală nouă și frumoasă, avem spațiul acesta care ne permite să avem copiii în el. Avem și o studentă la litere care a venit aici să facă practică, să ne ajute cu aranjatul cărților. Lucrurile se leagă și sper din tot sufletul ca elevii să aprecieze acest spațiu și să nu reușim să facem față cererii și să îl extindem.

***

Pășind în spațiul primitor și luminos al bibliotecii am regăsit aici elevii de clasa a VII-a. Așezați la mesele din noua bibliotecă, lecturând, pe chipurile lor se vedeau bucuria și curiozitatea. Aceștia au afirmat cu tărie că își mai doresc să repete această activitate și că le face mare plăcere să citească.

Deci, data viitoare când vă întrebați ce să faceți, luați o carte în loc să vă întoarceți la telefon. S-ar putea să fiți surprinși de cât de multe se pot învăța din fiecare rând ce ne-a trecut prin fața ochilor, și, totodată, câtă bucurie ne poate aduce lectura!

Alexandra Chirilaș

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail