Căminul de bătrâni “Zathureczky Berta” din Sfântu Gheorghe intră într-un proces de modernizare în urma căruia se vor amenaja opt camere noi de cazare şi o sală de fizioterapie, se va înlocui ins­talaţia termică, sanitară şi electrică, precum şi tâmplăria, se va monta un lift pentru persoane şi se vor executa lucrări de ter­moizolare a clădirii. De aseme­nea, bucătaria şi spălătoria vor fi dotate cu mobilier corespun­zător.

„Desigur, vor fi efectuate şi lucrări ce includ amenajarea parculeţului din zona căminului. Celor care au fost sprijinul nostru în viaţă, dorim să le asigurăm cele mai bune condiţii de trai” a precizat viceprimarul Sztakics Eva.

Potrivit acesteia, bugetul total al proiectului este de 3,5 milioane de lei, din care suma de 2,8 milioane lei provine de la Fondul Social European, prin Programul Operaţional Sectorial de Dezvoltare a Resurselor Umane 2007-2013, Axa prioritară 3 – Îmbunătăţirea  infrastructurii sociale. Aportul propriu al Consiliului Local Sfântu Gheorghe este de 2%, iar pe lângă asta se va recupera şi TVA-ul, care ajunge la valoarea de 600.000 de lei.

Sztakics Eva

Viceprimarul Sztakics Eva ne-a spus că Primăria Sfântu Gheorghe a semnat deja contractul de lucrări cu firma care a câştigat licitaţia şi, conform planurilor, lucrările vor fi finalizate în  luna noiembrie a.c. „Stând de vorbă cu reprezentanţii firmei, am căzut de comun acord ca în perioada 1 august – 10 septembrie cei vârstnici să fie mutaţi la internatul din cadrul Grupului Şcolar “Constantin Brâncuşi”. Nu am ales întâmplător această şcoală, ci am considerat că este cel mai adecvat loc pentru bătrîni deoarece camerele se află la primul etaj. Aşadar, nu dorim să îi punem pe cei ajunşi la vârsa a treia să urce foarte multe scări, şi să le înrăutăţim starea de sănătate sau să îi obosim. Bineînţeles că odată cu ei s-a mutat şi personalul căminului de bătrîni dar şi bucătăresele care îşi vor desfăşura activitatea în acelaşi mod, ca şi până acum. Odată cu începerea anului şcolar bătrânii se vor muta înapoi în căminul “Zathureczky Berta”, pentru că lucrările interioare vor fi deja finalizate. Începînd cu luna septembrie se vor executa doar lucrări exterioare, deci deranjul nu va fi foarte mare” a  spus Sztakics Eva.

Fiecare persoană vârstnică care stă în acest cămin de bătrîni a trebuit să achite o “taxă de intrare” în valoare de 6.000 de lei. „Am impus această taxă pentru că nu vrem ca aparţinătorii să îi plaseze aici pe vârstnici, după bunul lor plac, şi să-i abandoneze. Acesta este motivul pentru care percepem această taxă”, a precizat Sztakics Eva.

În străinătate, căminele de bătrâni sunt spaţiul ideal pentru traiul “de la apusul vieţii”, deoarece aici persoanele în vârstă beneficiază de supravegherea unor cadre specializate, care organizează evenimente diverse, specifice vârstei celor găzduiţi. Astfel, bătrânii nu trebuie să stea singuri, uitaţi de rudele prea grăbite să-şi câştige existenţa.

Căminul de bătrâni “Zathureczky Berta” din Sfântu Gheorghe este dealtfel solicitat, astfel că anul acesta au fost înregistrate un număr de 50 de cereri la Serviciul Social al primăriei.

Anna-Maria Chiţu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail