Foto: Mesagerul de Covasna

Consiliul local Sfântu Gheorghe a aprobat, marţi, bugetul municipiului pe anul 2018, de aproape 105,4 milioane de lei, cu circa 23 de milioane mai mic decât anul trecut.

Primarul Antal Arpad a declarat că proiectul de buget a fost construit, ca şi în anii precedenţi, într-o notă „realist-pesimistă”, însă şi-a exprimat speranţa că, până la finalul anului, veniturile vor fi mai mari decât cele estimate.

Printre altele, el a menţionat că municipiul Sfântu Gheorghe a pierdut aproape şapte milioane de lei în urma deciziei Guvernului de a reduce impozitul pe venit cu şase procente.

„La sfârşitul anului trecut, Guvernul României a adus nişte decizii care au ştirbit autonomia locală (…) iar în cazul municipiului Sfântu Gheorghe, în anul 2018 bugetul local va înregistra cu aproape şapte milioane de lei mai puţin la capitolul venituri. (…) Deşi ştiam încă de anul trecut că se va retrage o sumă semnificativă din bugetul nostru, noi am luat decizia de a nu mări impozitele locale. (…) În construirea bugetului am pornit de la o idee realist-pesimistă, dar cu speranţa că până la sfârşitul anului această situaţie se va îmbunătăţi”, a afirmat primarul Antal Arpad.

Din totalul veniturilor estimate de Primăria Sfântu Gheorghe în anul 2018, pentru dezvoltarea infrastructurii au fost alocate 20,8 milioane de lei, pentru cultură – 10,9 milioane de lei, învăţământ – 9 milioane de lei, 5,1 milioane de lei pentru protecţia mediului, 4,7 milioane de lei – servicii sociale, 3,5 milioane – transportul în comun, 3,3 milioane – sport, 3 milioane pentru iluminatul public, 2,7 milioane de lei – întreţinerea grădinilor publice şi bazelor de agrement, 1,2 milioane de lei – culte şi 100.000 de lei pentru tineret.

Antal Arpad a arătat că sondajul de opinie realizat luna trecută, în perioada în care proiectul de buget s-a aflat în dezbatere publică, a relevat că priorităţile autorităţilor locale coincid în cea mai mare parte cu cele ale cetăţenilor.

De asemenea, el a mai spus că dorinţa autorităţilor locale este de a menţine un echilibru între „investiţiile în infrastructură şi investiţiile în comunitate”.

„Într-adevăr, investiţiile în infrastructură se văd foarte repede şi sunt foarte populare, dacă se poate spune aşa, în timp ce investiţiile în comunitate, prin cultură, educaţie şi sport, nu se văd de azi pe mine, dar sunt la fel de importante pentru viitorul comunităţii”, a subliniat Antal Arpad.

 

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail