Uneori oamenii se bucură anticipat gândindu-se că vor putea vinde pielea ursului din pădure și uită că mai întâi trebuie să prinzi ursul, să-l jupoi, să-i tăbăcești pielea, să cauți un cumpărător potrivit și abia după aceea poți să-l vinzi, dacă, bineînțeles, afacerea este legală.

 

Așa și cu bucuria bieților români, după ce președintele Klaus Iohannis s-a întors „victorios” după negocierile de la Bruxelles  anunțând pe toți credulii că „a obținut” 80 mld de euro pentru România, ceea ce l-a făcut mai ales pe actualul premier Ludovic Orban să sară în sus de  satisfacție.

 

Dar vai, lucrurile nu par a sta chiar cum ni le-am dori noi, ci mai degrabă cum și le-ar dori alții, căci nimeni nu-ți dă fără să ceară ceva în schimb sau fără să aștepte ceva în schimb de la tine, căci toate acțiunile au un scop, iar cei care ți-au dat s-au gândit bine înainte de această faptă așa-zis generoasă.

 

Se știe că această sumă de 80 de miliarde euro (mai precis 79,9) înseamnă bani pe care  România ar putea să-i acceseze în perioada 2020-2027, bani din care o parte sunt cu destinații precise (cf. Mediafax.ro): „Din bugetul multianual al UE au fost alocați 47 de miliarde de euro care vin pentru programele de coeziune, dezvoltare rurală, cercetare și sănătate, agricultură sau tranziție justă. Alți 33 de miliarde provenind din Fondul de Recuperare și Reziliență post-pandemie.”

 

Până aici pare că totul este în ordine, numai că aceste fonduri trebuie accesate, iar din experiența trecută s-a dovedit că România nu a reușit să acceseze decât un anumit procent (12 mld din 36), ceea ce duce la concluzia că și de această dată se va întâmpla la fel, încât 80 de miliarde nu vor fi 80… Corupția, birocrația și hoția ne vor „ajuta” mult în acest sens. Într-un Top mondial al birocrației pentru 77 de țări România ocupă locul 35, ceea ce spune mult, iar cum se zice în popor: „birocrația te omoară”, cât despre hoție s-o lăsăm baltă, toată lumea e la curent, căci ni s-a dus vestea prin lume demult…

 

Pe de altă parte, conform aceleiași surse: „Jumătate din banii pentru relansare economică sunt împrumuturi. Așa că, în următorii ani va trebui să contribuim cu impozite pentru a fi întorși creditorilor. Vestea bună însă este că banii pentru relansare economică pot fi accesați chiar din această toamnă. Însă Guvernul ar trebui să-și modifice și adapteze planul de relansare economică anunțat cu multe trâmbițe.”  Deci e ușor să iei, dar e mai greu să returnezi. Și cine va returna toate împrumuturile luate „pe bandă rulantă” de către Guvernul Orban, dar și cele anterioare?! Cine va fi mereu împovărat de taxe și impozite din ce în ce mai mari și mai multe?! Cine va suporta creșterea aberantă a prețurilor și scăderea nivelului de trai?! Poporul! Adică tot oamenii de rând, tot cei amărâți, căci așa a fost dintotdeauna, căci cei care ne conduc au avut grijă să-și asigure viitorul. Dar să nu credem că ei nu muncesc. Ba da, și ei muncesc și chiar mai mult: ei luptă! Dar luptă pentru funcții înalte, pentru putere și îmbogățire. Și atunci pentru ce ne-am bucura așa de tare de amăgirea cu cele 80 de miliarde de euro, mai ales că încă nimeni nu le-a văzut?!

Totuși să nu furăm visele oamenilor, să le lăsăm măcar Speranța că va fi mai bine…

 

Mihai Trifoi

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail