Fostul deputat UDMR Covasna Birtalan Akos, fost ministru al Turismului în Guvernul Ciorbea, a încetat din viaţă, miercuri, la vârsta de 49 de ani. Acesta a suferit în 2001 un atac cerebral, în urma căruia s-a retras din viaţa politică şi publică.

Preşedintele UDMR Covasna, Tamas Sandor, care a transmis condoleanţe familiei îndoliate atât în numele său, cât şi al colegilor de partid, a declarat miercuri pentru AGERPRES că Birtalan Akos a fost „un bun om politic, un economist foarte bun şi un secui consecvent”, iar dispariţia acestuia îl întristează.

Familia Birtalan nu a anunţat încă ziua şi locul în care va fi înmormântat fostul politician.

Birtalan Akos s-a născut în anul 1962, la Veţca, raionul Sighişoara, regiunea Braşov şi a fost deputat de Covasna în legislaturile 1992-1996 şi 2000-2004 din partea UDMR, după care a ocupat funcţia de ministru al Turismului în Guvernul Victor Ciorbea în perioada decembrie 1996 – aprilie 1998.

A fost profesor la Universitatea Babeş-Bolyai, Extesiunea Universitară din Sfântu Gheorghe, şi şef de catedră al Facultăţii de Ştiinţe Economice din cadrul Universităţii Sapientia din Miercurea Ciuc, la înfiinţarea căreia a avut un rol determinant.

De asemenea, a fost membru al Societăţii Economiştilor Maghiari din Transilvania, respectiv fondator şi preşedinte al Societăţii Ştiinţifice Berde Aron din Sfântu Gheorghe.

În anul 2001 a suferit un atac cerebral în urma căruia s-a retras din viaţa politică şi publică.

Familia Birtalan nu a anunţat încă ziua şi locul în care va fi înmormântat fostul politician, însă se vehiculează că ceremonia funerară va avea loc la Cluj-Napoca.

Kelemen Hunor a transmis condoleanţe familiei

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a transmis miercuri un mesaj de condoleanţe familiei fostului deputat de Covasna Birtalan Akos, care a încetat din viaţă în cursul dimineţii, la vârsta de 49 de ani.

În mesaj se menţionează că Birtalan Akos a fost o personalitate importantă a comunităţii maghiare din Transilvania, un apreciat şi recunoscut politician, economist şi cadru universitar, iar dispariţia sa reprezintă o mare pierdere.

”Activitatea sa ca politician, profesor universitar, economist şi personalitate publică a fost deopotrivă de un înalt profesionalism. (…) Birtalan Akos a luptat necontenit pentru revigorarea socio-economică a Ţinutului Secuiesc, a Transilvaniei, munca sa fiind definită în mod permanent de un simţ acut al responsabilităţii faţă de comunitatea maghiară. Ne luăm rămas bun de la el, ca deputat, coleg şi prieten. În numele conducerii centrale a UDMR îmi exprim regretul profund şi transmit sincere condoleanţe familiei îndoliate”, se arată în mesajul semnat de Kelemen Hunor.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail