Autorităţile din Sfântu Gheorghe vor solicita Guvernului retragerea dreptului de folosinţă al Uniunii Generale a Sindicatelor din România (UGSR) asupra Casei de Cultură din municipiu, pe considerentul că nu au gospodărit corespunzător această clădire, care a ajuns într-o stare avansată de degradare.
Primarul municipiului, Antal Arpad, a reafirmat, joi, dorinţa autorităţilor locale de a prelua această clădire pentru a o reface şi introduce în circuitul cultural al oraşului, iar Consiliul local a aprobat o hotărâre prin care va solicita transferarea imobilului şi terenului aparţinător din domeniul public al statului şi folosinţa UGSR în cel al municipiului.
„În ceea ce priveşte Casa de Cultură a Sindicatelor nu am certitudinea că se va putea pune pe ordinea de zi a Guvernului, dar trebuie să încercăm. Am mai avut o asemenea încercare în urmă cu mai mulţi ani, când am solicitat Guvernului, s-a şi elaborat la momentul respectiv proiectul de hotărâre de guvern, a şi fost semnat de ministrul Dezvoltării de la acea vreme, dar Ministerul Justiţiei nu a semnat, argumentând că nu poate să fie retras dreptul de folosinţă al sindicatelor fără acordul lor (…) Situaţia s-a schimbat oarecum prin faptul că în ultima perioadă s-a degradat foarte mult clădirea, iar noi acum solicităm Guvernului să retragă dreptul de folosinţă, ceea ce este, practic, o sancţiune şi este un gest unilateral, deci nu trebuie să ceară acordul celui care are în folosinţă, pentru că eu cred că putem demonstra fără dubiu că sindicatele nu s-au comportat ca buni gospodari în ceea ce priveşte utilizarea acelei clădiri. Am făcut şi o plângere penală şi încercăm acum, pe acest drum, să obţinem dreptul de proprietate asupra acelei clădiri. Deci, practic, cerem Guvernului să retragă dreptul de folosinţă, deoarece sindicatele nu s-au comportat ca buni gospodari şi să dea dreptul de proprietate municipiului Sfântu Gheorghe” , a spus Antal Arpad.
Acesta a mai adăugat că, deşi nu ştie ce şanse de reuşită are acest demers, doreşte să aibă conştiinţa împăcată că a făcut tot ce a fost posibil pentru salvarea acestei clădiri.
„Clădirea aceasta se distruge pe zi ce trece (…) Eu vreau să stau liniştit, să ştiu că am făcut şi am încercat pe toate palierele posibile şi imposibile să fac tot ce pot, ce ţine de mine să preiau clădirea respectivă. S-ar putea ca hotărârea să apară curând în Monitorul Oficial sau să primesc un refuz că nu se poate rezolva cu hotărâre de guvern, orice este posibil (…) Pe mine mă interesează ca această clădire să fie a oraşului, să facem curăţenie acolo, să o protejăm, să o modernizăm şi să o repunem în circuitul cultural al oraşului” , a mai spus acesta.
Casa de Cultură a Sindicatelor din Sfântu Gheorghe şi-a încetat activitatea de aproape 9 ani, după ce Primăria a blocat conturile instituţiei pentru o datorie de aproape 500.000 de lei către bugetul local.
În urmă cu aproape un an, primarul a lansat ideea amenajării unui muzeu al comunismului în incinta acestei clădiri, deşi în municipiul Sfântu Gheorghe există un muzeu dedicat victimelor dictaturii comuniste din România, inaugurat în anul 2014 la iniţiativa Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din judeţul Covasna, ce reuneşte documente, fotografii şi diverse obiecte ce au aparţinut unor localnici condamnaţi la închisoare, la muncă silnică ori la moarte pentru că s-au opus regimului.
Oana Mălina Negrea/ AGERPRES