Teatrul Independent „Osonó” din Sfântu Gheorghe a lansat înscrierile la tabăra interetnică de teatru pe care o va organiza în luna iulie, în parteneriat cu Şcoala Populară de Arte şi Meserii din municipiu. Atelierele din acest an vor fi conduse de către regizorul Fazakas Misi – manager al „Osonó” și de către Iustinian Turcu, actor al Teatrului Naţional „Radu Stanca” din Sibiu, câștigătorul premiului UNITER pentru debut.
Tabăra, ce va ajunge la a V-a ediție, va avea loc între 15- 19 iulie, la Sfântu Gheorghe, având același scop fixat cu ani în urmă: de a crea un spaţiu de întâlnire şi de cunoaştere pentru tinerii români şi maghiari, prin jocuri teatrale şi de echipă, exerciţii de autocunoaştere şi de dezvoltarea a personalităţii, au transmis organizatorii.
Evenimentul este destinat tinerilor maghiari şi români, pasionaţi de teatru şi care au vârsta peste 14 ani.
Atelierele vor fi conduse de Fazakas Misi, conducătorul şi regizorul Teatrului „Osonó”, şi de Iustinian Turcu, actor la Teatrul Naţional „Radu Stanca” din Sibiu, câștigătorul premiului UNITER pentru debut. Pe lângă atelierele teatrale, participanții își vor începe fiecare dimineaţă cu exerciţii de încălzire fizică şi mentală, iar seara vor repeta scenele pe care le vor prezenta în ultima zi a taberei.
Taxa de participare este de 350 lei, sumă care include cazarea şi masa de trei ori pe zi, precum şi atelierele (workshopurile), au transmis, ieri, organizatorii.
Aceștia au lansat înscrierile, anunțând că acestea se pot realiza prin email la adresa [email protected], sau prin telefon 0740578725, până în data de 1 iulie.
Tabăra aduce an de an, în județ, tineri din toate colțurile țării, iubitori ai teatrului, cu dorința de a-și face noi prieteni și de a depăși bariere de orice fel. Opiniile transmise de participanți arată că evenimentul este unul de succes și încurajează organizatorii să îi ofere continuitate:
„Pentru mine tabăra interetnică de teatru a fost o experiență cu totul specială. Am reușit să pătrund și să înțeleg mai bine tainele teatrului și munca din spatele unui spectacol. Am înțeles că arta de a fi actor este ceva complex. În teatru e vorba despre oameni despre liniștea si echilibrul interior. Cu ajutorul atelierelor am descoperit lucruri despre mine dar și despre cei din jurul meu cu care m-am împrietenit ușor neținând cont de etnie. A fost o călătorie cu mine însămi în care mi-am dezvoltat anumite abilități și în care am încercat să corectez ce nu îmi plăcea așa mult la mine. Am reușit să dărâm câteva bariere. Abia aștept să revin anul viitor.”- a transmis, după ediția de anul trecut, Maria, o participantă în vârstă de 17 ani, din Sibiu.
„Energie pozitivă, implicare, emoție, dăruire, reflecție asupra unor teme esențiale dezvoltării unei mentalități sănătoase, lucru în echipă, atenție, învățare. Acestea au fost doar câteva dintre aspectele resimțite în cadrul taberei și a atelierelor, care au dus la o cunoaștere, atât de sine, cât și a unor oameni frumoși și pasionați. O experiență demnă de repetat!”- a transmis Aida, o tânără de 20 de ani, din Timișoara.
Péter, un elev de 16 ani, din Târgu Mureș, a afirmat: „În această tabără am reușit să mă deschid și alții s-au deschis în fața mea. Astfel, cred că am reușit să cunosc în doar câteva zile oameni noi, și am putut să ne devenim o comunitate adevărată. Este o experiență unică de a lucra, de a gândi, de a se concentra într-o astfel de comunitate, care dorește ceva. Este foarte important pentru mine, faptul că dorința de a face ceva nu se termină la sfârșitul taberei, ci continuă. Am învățat atât de mult, încât la final omul își dă seama că trebuie să schimbe niște lucruri în viața lui.”
Ana Maria, o participantă în vârstă de 16 ani, din Sfântu Gheorghe, a transmis după participarea la ediția precedentă următoarele gânduri: „Această tabără m-a ajutat. M-a ajutat să mă descopăr și să descopăr lumea din jurul meu. Am descoperit lucruri despre mine pe care nu le știam, lucruri bune și lucruri la care mai am de lucrat. Am învățat să mă concentrez și să exprim diferite gânduri doar prin contact vizual, fără a fi nevoie de cuvinte. Am învățat că pe scenă trebuie să fi atent și la cel mai mic detaliu. Și cel mai important lucru, am învățat ca fără dorință și fără pasiune aceste lucruri nu sunt posibile. Am cunoscut persoane noi, persoane incredibile în fața cărora m-am deschis și care la rândul lor s-au deschis in fața mea și cu care am reușit să creez o legătură foarte strânsă. Persoane care mi-au transmis foarte multe. Persoane cu care am lucrat în echipă de-a lungul acestei tabere (…) Această tabără a fost cea mai frumoasă experiență din viața mea, una pe care nu o voi putea uita și de care sigur îmi voi aduce aminte de fiecare dată.”
Tabăra este organizată de Teatrul „Osonó” și Școala Populară de Arte și Meserii din Sfântu Gheorghe, în fiecare vară.
„Osonó ”şi-a început activitatea, în municipiul reședință de județ, în urmă cu peste două decenii, ca trupă şcolară de teatru, iar de câțiva ani funcţionează ca trupă independentă. De-a lungul timpului, „Osonó” a participat la numeroase festivaluri de teatru și a susținut numeroase ateliere, în țară și în străinătate, obținând diverse premii pentru activitatea sa.
Școala Populară de Arte și Meserii Sfântu Gheorghe funcționează în subordinea Consiliului Județean Covasna și își desfășoară activitatea în trei domenii principale: organizare de cursuri de artă, de tabere de vară, respectiv de cursuri de formare profesională pentru adulți.
Ana Ciorici COSTACHE