Asociaţia „Noi, românii” din judeţul Covasna consideră că videoclipul postat pe internet, prin care se face „mobilizare naţională” pentru un miting la Sfântu Gheorghe în vederea apărării integrităţii teritoriale a României, reprezintă o „provocare”. Drept urmare, liderii organizaţiei au lansat joi un apel public la luciditate şi calm.

Într-un comunicat de presă remis AGERPRES miercuri, semnat de preşedintele executiv al Asociaţiei „Noi, românii”, Ioan Mugur Topolniţchi, se arată că această iniţiativă reprezintă o „capcană” şi este inoportună, deoarece nu este de dorit o nouă „mineriadă” la Sfântu Gheorghe. „Români! Dacă va fi nevoie, nu trebuie să ne adunăm la Sfântu Gheorghe, unde nu se ia decizia, ci la Bucureşti, acolo unde putem fi trădaţi sau nu”, se arată în comunicatul de presă.

În documentul citat se menţionează că niciuna dintre asociaţiile care apar în videoclip în calitate de organizatoare ale manifestării nu sprijină această acţiune provocatoare.„Aşa se începe, în zilele noastre, destructurarea unei ţări. Se fac mari adunări populare care degenerează în conflicte deschise între persoane, ca apoi să fie justificată o intervenţie străină sau să se internaţionalizeze un conflict ce de fapt nu există decât în mintea celor ce-l provoacă”, se mai spune în comunicat, unde se menţionează că acest mesaj trebuie să ajungă la cât mai mulţi români pentru „a nu cădea în capcana adversarilor”.

În cursul zilei de miercuri şi Forumul Civic al Românilor din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş (click pentru articol) s-a delimitat de „chemarea naţională” postată pe internet, arătând că nu se numără printre iniţiatori. Conducerea Forumului consideră că o astfel de adunare nu este binevenită pentru că poate degenera în conflict interetnic şi cere organizatorilor anularea ei. De asemenea, conducerea săptămânalului „Condeiul ardelean” din Sfântu Gheorghe a menţionat într-un comunicat de presă că nu are nicio legătură cu această „chemare naţională”. (…)

În videoclipul postat miercuri pe internet, (http://www.youtube.com/watch?v=FNrAIEGxplc), mai multe organizaţii civile au lansat o „chemare către toţi românii din ţară” pentru a veni, pe data de 26 iunie, de Ziua sfinţilor români, la Sfântu Gheorghe şi a participa la o mare adunare naţională în jurul statuii voievodului Mihai Viteazul din centrul municipiului. În apel se menţionează că manifestaţia este organizată pentru apărarea unităţii teritoriale, identităţii naţionale şi credinţei străbune, iar participanţii sunt îndemnaţi să aducă icoane şi steaguri tricolore.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail