– ESTE REPLICA PE CARE DEPUTATUL HORIA GRAMA (PSD) O DĂ PRIMARULUI ANTAL ARPAD (UDMR)
Preşedintele PSD Covasna, deputatul Horia Grama, acuză autorităţile locale că nu şi-au dat interesul să atragă investitori în zonă, susţinând, chiar, că au blocat accesul acestora.
Horia Grama a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, că aşa-zisul „Ţinut Secuiesc” nu are nicio şansă să se întreţină sigur, fără sprijin financiar de la Bucureşti, deoarece nu are putere economică.
„Dacă luăm în considerare toate costurile, începând cu poliţie, administraţie, educaţie şi spitale, („Ţinutul Secuiesc” – n.r.) nu are nici o jumătate din bani ca să se întreţină”
În context, acesta a menţionat că autorităţile locale din judeţul Covasna „nu au făcut nimic ca să atragă investitori”, ocupându-se „numai de politică şi probleme etnice”. „Albert Almos (fost primar al municipiului Sfântu Gheorghe, actual senator UDMR – n.r.) a şi recunoscut public că a frânat investiţiile ca să nu schimbe componenţa etnică a zonei şi ştiu câteva cazuri de pe vremea când eram prefect, ştiu trei reprezentanţi ai unor firme care ar fi vrut să investească şi care au spus că se lovesc de un zid din partea autorităţilor locale (…) Unii se bat pentru investiţii şi investitori, umblă prin toată lumea, iar alţii îi îndepărtează”, a mai spus Horia Grama. În opinia acestuia, disputele interetnice generate în mod artificial au făcut numai deservicii acestei zone, deoarece au creat în cele din urmă impresia unui teren investiţional nesigur.
Declaraţia a fost făcută la o zi după ce primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, care este şi liderul organizaţiei locale UDMR, a spus că „Ţinutul Secuiesc”, în care a inclus judeţele Covasna, Harghita şi Mureş, nu este sărac şi are potenţial pentru a se întreţine singur, fără ajutor de la Bucureşti. „Toţi au spus că fără Bucureşti săracii maghiari ar muri de foame (…) Eu vreau să le spun că nu este aşa, iar, dacă am fi lăsaţi să ne gestionăm singuri problemele, atunci am sta şi mai bine”, a spus Antal Arpad.
Acesta a adăugat că nu politicienii din Capitală ar trebui să decidă viitorul comunităţilor locale, ci înşişi oamenii care trăiesc în aceste comunităţi. „Avem dreptul să trăim şi în sărăcie. Să ne lase să trăim în sărăcia care de fapt nu există”, a declarat Antal Arpad, apreciind că cei care deplâng starea deplorabilă a „Ţinutului Secuiesc” dau dovadă de „obrăznicie” în condiţiile timp de 70 de ani statul român ‘a făcut totul pentru a distruge’ din punct de vedere economic această zonă locuită preponderent de maghiari, inclusiv prin privatizările făcute în ultimele decenii care au pus pe butuci turismul, industria şi au lăsat numeroşi localnici fără locuri de muncă.
O statistică realizată de Camera de Comerţ şi Industrie Covasna arată că, în perioada 1 decembrie 1990 – 31 mai 2011, investiţiile străine directe în judeţ au totalizat mai puţin de 59 de milioane de dolari, ceea ce reprezintă o medie anuală de 265 de dolari pe cap de locuitor. De la începutul acestui an, în judeţ au venit 19 firme cu capital străin, majoritatea din Ungaria, un număr cu 14% mai mic decât aceeaşi perioadă a anului trecut.
Lipsa investitorilor şi a locurilor de muncă se resimt acut şi în buzunarele oamenilor de rând, la ora actuală în judeţul Covasna salariile fiind în medie cu 800 de lei mai mici decât media naţională.
Oana Mălina Negrea/AGERPRES