Ieri, la Extensia universitară din municipiul Sfântu Gheorghe a Universităţii „Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca a avut loc festivitatea de deschidere a anului universitar 2016-2017.

. . ulb_mg_4323Cadrele didactice, studenţii, dar şi președintele Camerei de Comerț și Industrie Covasna, Edler Andras Gyorgy, au fost prezenţi la festivitatea de deschidere a noului an universitar, care a avut loc ieri, de la ora 11:00, în incinta Campusului universitar din municipiul Sfântu Gheorghe.

Festivitatea a fost deschisă de directorul extensiei, conferenţiar universitar dr. Cziprián Loránd, care le-a urat bun-venit „bobocilor”: „(…) Avem 80 de noi studenți la Economie, avem în jur de 40 de noi studenți la Administrație publică, și avem în jur de 20 studenți noi la Protecția mediului. În total, în această clădire, anul acesta vor învăța în jur de 400 de studenți. Nu vreau să mă laud, dar printre celelate universități, facultăți, dacă am asitat la o scădere destul de bruscă și accentuată a numărului de studenți noi, ne putem mândri că, chiar și în anii de criză demografică cum suntem acum, avem o constantă în ceea ce privește înscrierile la învățământul universitar din Sfântu Gheorghe, afiliat la cea mai prestigioasă universitară din țară, și anume universitatea clujeană „Babes-Bolyai”. (…) Sper că acei liceeni care vor termina acum, și în anii următori, se vor ghida după acești studenți „boboci” de anul acesta, și vor rămâne acasă să învețe, și poate să muncească, să pună la contribuția dezvoltării regiunii, atât resursele lor mentale cât și resursele lor fizice. E nevoie de ambele pentru a clădi o societate și o comunitate dezvoltată”.

Președintele Camerei de Comerț și Industrie Covasna, Edler Andras Gyorgy le-a vorbit, apoi, celor prezenți despre rolul și activitatea instituției pe care o reprezintă, dar și despre situația economică a județului. Potrivit acestuia, în județul Covasna, industria este pentru al doilea an consecutiv pe primul loc, iar economia județului este în creștere.

„Economia județului este în trend crescător, avem o cifră de afaceri anuală de circa 1.100.000.000 de euro. Un alt lucru important este faptul că este al doilea an când industria a ajuns pe primul loc și a surclasat comerțul. (…) Unii dintre voi ați învățat, alții veți învăța, că o economie este într-adevăr performantă dacă pe primele locuri se situează domenii precum serviciile, deci industria, domeniul cercetării-dezvoltării, și nu comerțul, care până la urmă nu produce valoare adăugată, pur și simplu se cumpără ceva și se vinde mai departe. Bineînțeles că aici avem mai multe de făcut. Știm foarte bine că județul nostru este „Valea pantalonilor”, așa suntem priviți de afară. (…) Camera de Comerț, împreună cu alte asociații de profil, împreună cu Primăria și Consiliul județean, am făcut niște pași în direcția schimbării economiei. Dorim ca pe lângă acest domeniu consacrat al industriei ușoare să avem și o industrie unde valoarea adăugată este mai mare, cum este IT-ul, sau cercetarea-dezvoltarea. Am reușit în doi ani să aducem aceste aspecte și în planul de dezvoltare pe termen mediu al județului și al orașului nostru. IT-ul este un potențial pilon de dezvoltare. Suntem în discuții inclusiv cu Universitatea „Babes-Bolyai” ca să încercăm să aducem aici măcar o clasă de studeți în domeniul IT, pentru că dacă vrem să avem o astfel de industrie, stabilită aici, cu siguranță avem nevoie și de împrospătarea permanentă a forței de muncă. (…)” – a declarat președintele Camerei de Comerț și Industrie Covasna.

Din totalul celor aproximativ 140 de „boboci” înscriși anul acesta la Extensia universitară „Babeș-Bolyai” din Sfântu Gheorghe, cei mai mulți au optat pentru Economie.

Ioana Ardeleanu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail