Aproximativ 100 de elevi, de la școli din județ, cu predare în limba română și în limba maghiară, au participat la proiectul „Eminesciana”, cuprinzând o secțiune dedicată creațiilor plastice inspirate de versurile lui Mihai Eminescu și un concurs de recitare.
Proiectul, aflat la prima ediție, a fost organizat de Școala Gimnazială „Nicolae Colan” din Sfântu Gheorghe și inclus în Calendarul Activităților Educative Județene (CAEJ), fiind coordonat de prof. Dobrean Maria-Viorica, Scurtu Tatiana și Apostu Lăcrămioara.
Activitățile, dedicate elevilor din ciclul primar și din ciclul gimnazial, secția română și secția maghiară, au avut ca scop afirmarea, cunoașterea și stimularea potențialului artistic al copiilor.
În acest sens, proiectul a cuprins două secțiuni: secțiunea de creații plastice, dedicată celor două cicluri și secții de învățare, în cadrul căreia participanții au realizat picturi și desene inspirate din operele eminesciene, și secțiunea cuprinzând un concurs de recitare din lirica eminesciană, secțiune dedicată elevilor de gimnaziu, secția română și secția maghiară.
Potrivit coordonatorilor proiectului, activitățile au fost foarte bine primite.
La cele două secțiuni au participat aproximativ 100 de elevi de la Școala Gimnazială. „Horn David” – Comandău, Școala Gimnazială – Băcel, Liceul Teologic Reformat – Sfântu Gheorghe, Liceul de Arte „Plugor Sándor”, din Sfântu Gheorghe, Liceul „Kőrösi Csoma Sándor” – Covasna, Școala Gimnazială Nr. 3. – Sita Buzăului, Școala Gimnazială „Molnár Józsiàs” – Târgu Secuiesc, Colegiul Național „Mihai Viteazul”- Sfântu Gheorghe, Școala Gimnazială „Mikes Ármin” – Bixad, Școala Gimnazială Nr.1- Zăbala, Școala Gimnazială „Horn David” – Comandău, Școala Gimnazială „Nicolae Colan”, Sfântu Gheorghe.
Vineri, 13 ianuarie 2022, începând cu orele 14.00 s-a desfășurat, față în față, concursul de recitare secția română, respectiv secția maghiară.
Comisia de evaluare a fost alcătuită din profesorii Scurtu Tatiana, prof. Gîrbuleț Anda-Maria, Bodor Vilma și Apostu Lăcrămioara.
„Elevii au fost foarte bine pregătiți, membrii juriului au avut o misiune dificilă. Departajările s-au făcut urmărind: expresivitatea interpretării mesajului poetic, elementele comunicării verbale, paraverbale, nonverbale, corectitudinea recitării, realizarea contactului cu publicul. La festivitatea de premiere, holul școlii a fost inundat de glasurile ale concurenților care au fost răsplătiți cu dulciuri și diplome. ”- au transmis organizatorii.
Ana CIORICI COSTACHE