În seria de evenimente care au marcat Ziua Culturii Naționale la nivel județean trebuie să menționăm și Concursul județean „Eminescu pentru eternitate” care a avut loc duminică, 15 ianuarie a.c., la Căminul Cultural din localitatea Sita Buzăului.
Proiect inițiat și organizat de Școala Gimnazială „Nicolae Russu” din localitate, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar județean Covasna, Primăria comunei Sita Buzăului, Asociația părinților și cadrelor didactice a Școlii Gimnaziale „Nicolae Russu” și cu Biblioteca comunei Sita Buzăului, a adus laolaltă copii nu doar de la școlile din localitate ci și de la Colegiul Național „Mihai Viteazul” și Școala Gimnazială „Varadi Jozsef” din Sfântu Gheorghe, Liceul ,,Korosi Csoma Sandor” și Școala Gimnazială ,,Avram Iancu” din Covasna, Școala Gimnazială „Andrei Șaguna” din Barcani, Școala Gimnazială ,,Horn David” din Comandău și Școala Gimnazială „Mihail Sadoveanu” din Întorsura Buzăului.
Într-un spectacol care a durat mai bine de 4 ore copiii și-au demonstrat talentul la cele trei secțiuni și anume recitare dar și la creație artistică și literară. Juriul format din doamna Bularca Maria, director al Liceului Teoretic „Mircea Eliade” din Întorsura Buzăului, doamna Stoica Cătălina, director al Școlii Gimanziale „Nicolae Russu” din Sita Buzăului, doamna Mircea Raluca, învățătoare la școala din Zăbrătău și domnul Radu Iosif, fost director al Școlii „Nicolae Russu” a avut sarcina de a evalua munca și pregătirea elevilor.
Evaluarea creaților literare a avut loc cu câteva zile înainte de spectacol iar premierea câștigătorilor la toate cele 3 secțiuni a avut loc duminică 15 ianuarie. Premiile au constat în diplome dar și în cărți iar câștigătorii premiului I la secțiunea creație literară și-au citit compunerile pe scenă.
Din recital au făcut parte poezii din opera eminesciană precum ”Somnoroase păsărele”, ”Ce te legeni”, ”Crăiasa din povești”, ”Revedere”, ”La mijloc de codru”, ”Rugăciune”, ”Lacul”, ”La steaua”, ”O, rămâi”, ”Doină”, ”Glossă”, ”Între nouri și între mare” și bineînțeles ”Luceafărul”. De asemenea spectatorii s-au putut bucura și de programul oferit de grupul vocal Fetele cu dor.
„Câtă bucurie ne-au adus elevii care au urcat pe scenă și au recitat/interpretat atât de bine poeziile eminesciene, transmițând un amalgam de stări, sentimente! Câtă emoție ne-au transmis prin scrisorile create de ei special pentru marele poet și textele în care au valorificat atât de profund citatul ce spune totul despre personalitatea scriitorului: „Dacă poporul român ar dispărea și ar rămâne o singură carte, a lui Eminescu, atunci lumea ar ști cine au fost românii”!!! Ne-am pierdut sufletul și privirile în creațiile plastice în care elevii au dat viață lumii poetului…”, a scris prof. Otilia Buzea pe pagina de socializare a Școlii Gimnaziale „ Nicolae Rusuu” din Sita Buzăului.
Felicitări tuturor participanților dar și organizatorilor pentru această inițiativă menită să păstreze dar să și promoveze în mințile și sufletele tuturor pe poetul cel fără egal al românilor, Mihai Eminescu.
Georgiana- Mădălina COMAN
Sursa foto: facebook