Expoziția cu tablourile Melittei Dobrescu, lansată chiar de artistă, săptămâna trecută, sub genericul „Din suflet pentru alt suflet”, în scopul de a-l ajuta pe Ciprian Anton, multiplu campion național la tenis de câmp în scaun rulant,  continuă. Lucrările pot fi văzute și achiziționate, până la finele acestui an, în incinta Centrului de Cultură Arcuș din Sfântu Gheorghe. În luna ianuarie 2018, expoziția va fi lansată la Brașov și o dată pe lună, va călători în altă locație din țară și poate chiar și din străinătate.

Melitta Dobrescu, artista cu suflet mare, nu s-a lăsat descurajată de numărul mic de participanți care au răspuns invitației de a participa la evenimentul din data de 21 decembrie, care a avut ca scop strângerea de fonduri pentru a-l ajuta pe Ciprian Anton să participe și în anul care urmează la un număr cât mai mare de competiții sportive. Fiecare concurs la care participă Ciprian, îl costă pe acesta peste cinci sute de euro, dar participând la aceste competiții, sportivul aduce un plus de imagine sportului românesc. Ciprian Anton este un exemplu pentru toți oamenii, sănătoși sau nu, pentru toți cei care care se confruntă la un moment dat în viață cu obstacole peste care au impresia că nu vor mai putea trece. Imobilizat acum aproape cincisprezece ani într-un fotoliu rulant, în urma unui accident de muncă, după o perioadă extrem de dificilă de recuperare, presărată cu complicații și piedici peste care alții nu ar fi fost în stare să treacă, Ciprian s-a regăsit pe sine în sport. După ani de zile de muncă asiduă, de efort dus uneori până la limitele rezistenței fizicului uman, sportivul a ajuns pe podiumuri naționale și internaționale ale tenisului de câmp în fotoliu rulant.

În eforturile sale de a urca în ierarhia internațională a acestui sport, îi sar în ajutor oameni de bine, care își dedică timpul și munca pentru a-l sprijini pe Ciprian, cu orice pot.

Mellita Dobrescu, inițiatoarea proiectului „Din suflet pentru alt suflet” a precizat, în cadrul primei expoziții caritabile organizată de ea în Sfântu Gheorghe: „Acțiunea aceasta este un punct de plecare foarte bun, deoarece amândoi suntem din oraș (Sfântu Gheorghe – n. red.). Vom continua, anul viitor, organizând în fiecare lună câte o expoziție, în câte un  un oraș din țară. Următoarea va fi în Brașov, apoi în București și așa mai departe. Sper să ieșim și din țară cu acest proiect.”

Orice mână de ajutor, este o șansă la o nouă medalie

Numai un sportiv de performanță știe cât efort stă la baza pregătirii, atât fizice, dar și psihice, pentru o competiție. Noi, ceilalți, putem doar să ne imaginăm de câtă voință este nevoie pentru a urma un program strict de pregătire fizică și de nutriție, pentru a ne sacrifica timpul și micile plăceri ale vieții, în urmărirea unui scop mai inalt: podiumul. Efortul financiar este pe măsura importanței competiției, acesta depășind de cele mai multe ori posibilitățile sportivului.

„Eu mă bucur că Melitta a venit cu inițiativa organizării acestui eveniment. Pentru mine, la fel, este un punct de plecare. În ceea ce privește această expoziție, pot spune că indiferent de rezultatul primei expoziții,  celei de-a doua sau indiferent de locația în care vom avea din nou expoziții, îi sunt recunoscător Melittei că s-a gândit la mine din  acest punct de vedere. Așa cum spun de fiecare dată, aș vrea să întorc înzecit, cumva, acest sprijin, în primul rând prin rezultatele mele sportive, și în al doilea rând, aș dori să mă implic în orice altă acțiune ce se desfășoară în oraș,  la orice eveniment unde aș putea să mă fac util.”, a declarat Ciprian Anton.

„Întotdeauna am atâta energie încât aș putea să fac mult mai mult. Oricui îi place să primească sprijin în a-și îndeplini visul de a fi mai bun în ceea ce face, dar la fel de mult îmi doresc să ajut și să promovez cumva lucrurile pe care le fac, astfel încât cei care sunt în scaun rulant și care cred că viața lor a luat sfârșit odată cu instalarea unui traumatism, să vadă că se poate de fapt și altfel. Eu cred că pentru asta lupt de când am reușit să redevin independent,  oarecum, și pentru mine acest lucru este extraordinar de important. De aceea am și făcut un ghid, care mi se pare foarte util pentru utilizatorii de fotoliu rulant și pentru însoțitorii lor, și, pe viitor, așa cum am mai spus, mi-aș dori foarte mult să pot să promovez atât sportul adaptat, începând de la baschet, atletism, tenis de câmp, înot (indiferent de dizabilitatea pe care o  avem, putem să practicăm toate sporturile acestea), și în calitate de ambasador al sportivilor paralimpici și de vicepreședinte al Comitetului Paralimpic Român, sunt dispus oricând să ofer consiliere și orice fel de informație legată de reintegrarea în societate și prin sport, și prin alte activități.” a mai adăugat  sportivul, plin de însuflețire.

Dar din dar

Ciprian Anton nu uită să întoarcă în lume binele pe care îl primește. Ales vicepreședinte al Comitetului Paralimpic Român, acesta își dedică timpul liber ajutându-i pe alți sportivi în scaun rulant, în mod voluntar: „Eu încă mai sper la o recuperare, nu totală, pentru că sunt conștient că au trecut 15 ani de la accident, dar nici nu concep viața altfel, fără mișcare, fără sport și fără să fiu așa cum sunt acum. Sunt destul de încântat de încrederea pe care mi-o acordă și Comitetul Paralimpic Român – cea mai mare instituție din  țară care răspunde de persoanele cu handicap. Anul acesta, în martie, am fost ales vicepreședinte. Fac voluntariat, de fapt, nu sunt plătit pentru asta și mă bucur că pot să iau decizii importante în ceea ce privește alte cluburi, alți sportivi în scaun rulant. Practic, le hotărâm noi soarta cumva și îi ajutăm să meargă în competiții importante unde ne pot reprezenta. Cam asta fac din 2008,  de când am început să caut tot felul de soluții, de sponsorizări pentru copiii pe care ii îngrijeam la fundație. Îmi place foarte mult să dăruiesc, poate mai mult să dăruiesc, decât să primesc, iar dacă primesc, mă stimulează atât de tare încât să fac de zece ori mai mult. Cam acesta mi-e felul, cam așa sunt. Am avut multe, multe experiențe în ceea ce privește acțiuni din acestea de donații. Am participat la Dansez pentru tine –acolo am dansat și am obținut bani pentru copiii pentru care lucram la București și la multe alte acțiuni din acestea.” a mai declarat Ciprian Anton.

Expoziția de la Centrul de Cultură Arcuș din Sfântu Gheorghe (str Oltului nr.6) poate fi vizitată până la finele anului, contravaloarea lucrărilor achiziționate urmând să fie dăruită lui Ciprian Anton.

Oana-Mihaela Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail