Zilele acestea asistăm la o premieră în materie de loisir în România, adică de folosire optimă a timpului liber, potrivit dorințelor și înclinațiilor fiecărui individ. În municipiul de sub Tâmpa a început o manifestare culturalturistică intitulată „Lumea cea nouă”, ce se desfăşoară până sâmbătă, 22 iulie 2017.

 

Concept original

 

Este vorba de un concept original, de  aşa-numitul Festival al Promenadelor, ce se derulează în cele mai pitoreşti locaţii din vechiul burg transilvan, festival organizat de Muzeul Judeţean de Istorie Braşov în colaborare cu Uniunea de Creaţie Interpretativă a Muzicienilor din România (UCIM).

 

Alei şi spaţii neconveţionale ce vor deveni…scene pentru spectacole, expoziţii, concerte în aer liber

 

Festivalul include peste 40 de evenimente printre care concerte de jazz, rock, ateliere interactive, tururi ghidate, reconstituiri istorice, proiecții de film, activităţi recreative cu carecter interactiv.

În cadrul unei puneri în temă ce avut loc în weekend-ul abia încheiat, organizatorii au informat mass media despre proiectul lor inedit, care va  stârni cu siguranţă  un ecou favorabil în rândul locuitorilor din Ţara Bârsei, a vecinilor din judeţul Covasna, dar şi a numeroşilor turişti străini veniţi în vizită. Am reţinut cu prilejul conferinţei de presă că timp de două săptămâni23da5250-0005-4f11-9f22-d22db5ebfa4c municipiul Brașov  va oferi localnicilor, dar şi oaspeţilor,  posibilitatea de a cunoaşte adevărata poveste a unor obiective şi locuri celebre de plimbare şi relaxare de odinioară, frumuseţea  perimetrelor istorice locale,  intrate în desuetitudine de ani buni.

Organizatorii  ne-au precizat că prin acest festival aparte din România  se încercă  redescoperirea locurilor cu parfum de istorie  din zona centrală şi adiacentă a Braşovului: Piața Sfatului,  Promenada de Jos (Parcul Central), Promenada de Sus (aleile de la poalele Tâmpei),  Promenada  Regală (După Ziduri, Turnul Graft, Turnul Alb).

 

„Marktplatz”

 

Cel mai vestit perimetru  ele  este, fără doar şi poate,  Piaţa Sfatului, numită în vremurile vechi de către  saxoni „Marktplatz”. Era inima Braşovului medieval, un teritoriu animat tot timpul, înconjurat de locuinţele negustorilor bogaţi, ai cetăţenilor de vază,  clădiri tradiţionale  de cărămidă, de regulă cu două caturi, acoperite cu ţiglă roşie şi ferestre ca nişte uriaşi…ochi deschişi spre lume.

În mijloc trona clădirea zveltă a Consiliului administrativ al urbei, ridicată încă din anul 1420, dominată de un turn. Construcția înaltă nu a făcut parte iniţial  din amintitul complex arhitectural, reprezentând un foişor de veghe pentru înştiinţarea populaţiei de  apariţia  năvălitorilor. De aceea s-a şi numit Turnul Trompetelor, sunetul goarnelor străjerilor dând semnalul de repliere generală.

Din păcare, în anul 1689 a surevenit  un  mare incendiu, după care s-a reconstruit clădirea.  Construcţiei  i s-a adaugat o loggia renascentistă, dominată de  o faţadă  barocă. Turnul, care reprezintă şi astăzi o emblemă a vechii cetăţi,  are o înaltime de 58 de metri. Consiliul era centrul decizional pentru afacerile importante ale oraşului, în prezent clădirea adapostind Muzeul de Istorie al Braşovului, al cărui  director este omul de cultură Nicolae Pepene, iniţiatorul festivalului.

De jur împrejurul Pieţei Sfatului există alte obiective turistice memorabile, precum  Catedrala ortodoxă, imobilul în stil renascentist Hirscher (numit iniţial Casa Negustorilor), Muzeul dedicat familiei Mureşanu, din care provine primul editor al „Gazetei de Transilvania”,  iar puţin în spatele Pieţii se află impunătoarea Biserica Neagră.

Ca atare, Piaţa Sfatului este punctul principal de unde începe explorarea vechii urbe ardelene.  După ce veţi admira şi, eventual, imortaliza pe peliculă Fântana arteziană din centrul Agorei şi veţi privi spre impunătoarea Tâmpă, paşii vă vor purta, stimaţi prieteni, spre alte promenade. De pildă,  animata stradă a Republicii, destinată exclusiv pietonilor, cu terase, buticuri,  restaurante, cafenele și magazine de suveniruri, un loc ideal de relaxare.

 

Tematici atractive

 

Aşa cum spunea directorul Muzeului Județean de Istorie Braşov, istoricul Nicolae Pepene (mai vechea noastră cunoştinţă), împărțirea festivalului pe tematici s-a impus din dorinţa organizatorilor de a oferi publicului larg ţinte clare, precum  Promenada Istorică, a Artelor,  Promenada Copiilor.

De plidă, Promenada Istorică este rezervată zonelor de plimbare cunoscute de altădată, găzduind în Parcul Central  o Expoziție de fotografie istorică.  La Bastionul Graft va fiinţa o Expoziție tematică inspirată din contextul istoric și artistic al promenadelor. De asemenea, vor avea loc reconstituiri istorice în costume de epocă de la sfârșitul secolului al XIX-lea, dar şi din perioada interbelică, activitate coordonată de Adrian Silvan Ionescu, directorul Institutului de Istoria Artei ”George Oprescu” din București.

Vizitatorii pot  beneficia de un tur ghidat cu tematica „Cetatea Braşovului văzută din Promenadă”, de un decor de fotografie istorică „Salutări de la Brașov”, un Oficiu poștal pentru corespondență de epocă. Potrivit organizatorilor, poate cel mai spectaculos eveniment al festivalului se anunță a fi Concertul de muzică de promenadă cu participarea celei mai importante fanfare militare din România: anume Muzica Reprezentativă a Armatei (care va reveni  la Brașov după… 30 de ani), susţinând un regal muzical alături de Fanfara Academiei Forțelor Aeriene „Henri Coandă” din localitate.

Promenada Copiilor este zona educației culturale, cu activități creative și educative pentru cei mici: ateliere de confecționat mici instrumente muzicale, studiou  de povești sonore, de desen, de colorat litografie istorică, de sculptură în lemn, ateliere de realizat benzi desenate  cu tematică istorică, precum şi Gala câștigătorilor Festivalului școlar de teatru „Lumea scenei cu cei mici”.

Promenada Artelor este zona dedicată muzicii, fotografiei și filmului. Aici vor avea loc concerte rock ( în spaţiul pietonal  de Sub Tâmpa), jazz (După Ziduri), proiecții de filme artistice (la Bastionul Țesătorilor), concertele fiind programate în fiecare sâmbătă-seara.

 

Un reper pe harta evenimentelor estivale din România

 

„Festivalul de la Braşov îşi propune să devină un reper pe harta evenimentelor estivale din România, menit  să revalorifice spațiile tradiționale de plimbare prin intermediul a trei coordonate: istorie, muzică, artă” a mai spus Nicolae Pepene, artizanul interesantei manifestări.

 

„Lumea cea nouă”

 

Să reţinem  deci că manifestarea cultural-turistică intitulată „Lumea cea nouă” este organizată de Muzeul Județean de Istorie Brașov în colaborare cu Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România, având susţinerea  financiară asigurată  de la  bugetul  Primăriei municipiului  și cofinațare din partea Consiliului Județean Brașov. S-a alăturat, de asemenea, cunoscutul brand „Aquatique”  în calitate de partener în promovarea unui stil de viață sănătos.

…Cu alte cuvinte, Festivalul Promenadelor Brașovului cuprinde, prin toate evenimentele sale,  o iniţiativă salutară  de regenerare culturală urbană. Să o salutăm (şi) în numele iubitorilor de cultură şi turism din judeţul Covasna,  apreciind-o ca atare!

Deja ne gândim la ediţia următoare…

Horia C.Deliu

  

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail