Astăzi, 16 mai, în calendarul ortodox se face pomenirea Sfântului Cuvios Teodor cel Sfințit; Sfinţii Cuvioşi Sila, Paisie şi Natan de la Sihăstria Putnei.

Sfântul Teodor cel Sfinţit a fost ucenicul Sfântului Pahomie cel Mare. S-a născut şi a crescut păgân în Tebaida de Sus. La vârsta de 14 ani părăseşte casa părinţilor şi merge la mănăstirea Sfântului Pahomie. Mai târziu se vor călugări atât mama sa, cât şi fratele lui. După moartea Sfântului Pahomie, Teodor a fost ridicat de către obşte stareţ al tuturor sfintelor mănăstiri întemeiate de stareţul sau. Sfântul Teodor cel Sfinţit a trecut la cele veşnice pe 16 mai 367.

Sfântul Cuvios Sila s-a născut în anul 1697 în ținutul Botoșanilor, din părinți ortodocși, Ion și Ioana. A intrat ca frate începător la Schitul Orășeni (com. Cristești, jud. Botoșani), fiind foarte tânăr, de unde, în anul 1714, la vârsta de 17 ani, a venit la Sihăstria Putnei, unde a fost primit și apoi călugărit de starețul Teodosie. După trecerea acestuia la cele veșnice, starețul Dosoftei, noul părinte duhovnicesc al schitului, a rânduit să fie hirotonit diacon și preot, iar la scurt timp să fie tuns în schima mare.

Sfântul Cuvios Paisie s-a născut în anul 1701 și a intrat de tânăr în viața monahală. Pentru vrednicia sa a fost hirotonit diacon, apoi preot, și a ajuns egumen la Mănăstirea Sfântul Ilie, de unde a trecut la Mănăstirea Râșca. După o vreme a venit la Schitul Sihăstria Putnei, viețuind întru adâncă smerenie. Deși nu a fost stareț al Sihăstriei, el era un rugător înfocat, sprijinind în credința ortodoxă pe toți, mai ales în vremea stăpânirii străine.

Sfântul Cuvios Natan s-a născut în anul 1717, fiind originar din Pașcani. A fost mai întâi viețuitor și eclesiarh la Mănăstirea Putna, unde a fost hirotonit diacon, apoi preot. Dornic de mai multă rugăciune și liniște, s-a retras la Sihăstria Putnei, unde a primit schima cea mare cu numele de Natan. Cuviosul Natan a fost cunoscut ca un duhovnic foarte iscusit, fiindu-i părinte duhovnicesc și marelui mitropolit Iacob Putneanul.

Tot astăzi, facem pomenirea:  Sfântului Alexandru, arhiepiscopul Ierusalimului; Sfinţilor Mucenici Avda şi Avdiis, episcopii; Sfinţilor Mucenici Isaachie, Simeon şi Vahtisoiu; Sfântului Mucenic Papilin; Sfântului Mucenic Petru din Vlaherne; Sfântului Nicolae, patriarhul Constantinopolului; Sfintei Eufimia; Sfântului Mucenic Nicolae din Mezov.

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail