Teatrul „Andrei Mureşanu” (TAM) din Sfântu Gheorghe susține inițiativa Liceului de Arte „Plugor Sándor” din Sfântu Gheorghe, de a adăuga o secție de teatru, cu predare în limba română.

Astfel, mai mulți actori, în frunte cu directorul Teatrului „Andrei Mureșanu”, Anna Maria Popa, au acceptat rolul de profesori la clasa nou înființată, iar atelierele de pregătire pentru elevii claselor a VIII-a au început deja.

„Este în totalitate meritul lui Fazakas Misi (directorul Teatrului Independent Osono – n.red.), el este coordonatorul întregii catedre de teatru din cadrul Liceului Plugor Sandor. De foarte multă vreme se încearcă obținerea locurilor pentru această secție. Într-un final, pentru anul școlar 2017-2018 s-au obținut 8 locuri din partea Ministerului, pentru a crea această secție de limbă română. Este foarte sănătoasă această decizie pentru că și la secția maghiară clasa de actorie pornește din doi în doi ani, tocmai pentru că nu există atât de mult interes. Și atunci, varianta cu secția română este intercalată. În anul în care pornește secția română, nu pornește secția maghiară, și tot așa. Este un lucru foarte sănătos, care ne deschide acum noi uși în lucrul cu elevii. Faptul că Fazakas Misi mi-a propus să colaborăm împreună s-a datorat și faptului că nu sunt foarte mulți actori care să aibă masterat în pedagogie, drept urmare, nu oricine are drepul să și predea, lucru care pentru mine a fost un avantaj. Am acceptat coordonarea clasei de limbă română, și predarea cursurilor teoretice – deci istoria teatrului. Tot dintr-un motiv pe care întotdeauna îl am în vedere, și care constă în dezvoltarea elevului sau actorului, am preferat ca toate cursurile de arta actorului să fie făcute pe principiul de <<modul>>, și fiecare modul să fie coordonat de un alt actor al teatrului nostru.”, a declarat pentru „Mesagerul de Covasna”, directorul TAM, Anna Maria Popa.

Potrivit acesteia, anual vor exista patru module, care vor fi construite în funcție de punctul în care elevii au ajuns cu materia la cursurile de istoria teatrului, iar elevii vor lucra în fiecare semestru cu doi dintre actorii Teatrului „Andrei Mureșanu”.

Următorul atelier va avea loc vineri, 7 aprilie, începând cu ora 18:00, în sala de teatru a Liceului de Arte „Plugor Sándor”.

Examenul de admitere pentru actori, la secția de teatru cu predare în limba română, va avea loc în data de 24 mai (a.c.), iar înscrierile se vor putea face începând cu data de 20 mai.

„Este vorba de examenul de arta actorului, strict pentru secția de actorie. (…) La Liceul de Artă există admiterea suplimentară pentru specialitate. Cei de la muzică trebuie să dea admitere din instrument, cei de la desen au admitere la desen, iar cei de la actorie trebuie să treacă prin aceste probe – poezie, improvizație, mișcare, și interviu, care țin de admiterea la specialitatea respectivă.”, a mai explicat Anna Maria Popa.

Ioana Ardeleanu

 

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail