Proiectul intitulat „Șezătoare călătoare –  Femeile din Ținutul Căciularilor cos ie”, inițiat de Alexandra Pintrijel Hagiu, din Zăbala a fost prezentat, la sfârșit de săptămână, la „Transylvania Tourism Fair” (TTF), de la Brașov.

Alexandra Pintrijel Hagiu a fost invitată să se prezinte la târg cu acest proiect, de către un reprezentant al Ministerului Turismului, după cum ne-a declarat, aceasta, ieri.

„Am fost contactată de către doamna Cristina Rozorea, reprezentantă a Ministerului Turismului, și am fost invitată la târg, sâmbătă, 18 martie (a.c.), începând cu ora 10.00, în cadrul standului Ministerului (…). Am fost chemată pentru promovarea iei. Am luat-o cu mine pe doamna Rely Pavalucă, din Covasna,  care coase brâuri, veste și  catrințe, cu mărgele,  iar eu am cusut ie și am vorbit puțin despre simbolistică.” – a declarat, ieri, Alexandra Pintrijel Hagiu.

În luna mai, „Șezătoarea călătoare – femeile din Ținutul Căciularilor cos ie” va ajunge la București.

Programat în data de 27 mai (a.c.), evenimentul din Capitală va fi organizat sub egida Asociației „Calea Neamului” în parteneriat cu Muzeul Satului „Dimitrie Gusti”, din București, având binecuvântarea Prea Sfințitului Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei.

Șezătoarea intitulată „Femeile din Ținutul Căciularilor cos ie” s-a conturat în cursul anului trecut. Desfășurată întâi în casa inițiatoarei Alexandra Pintrijel Hagiu, în Zăbala, acțiunea a „prins aripi”, fiind apoi derulată în diverse localități covăsnene.

Reprezentanții Asociației „Calea Neamului” și-au propus să ducă la Șezătoarea din București aproximativ 100 de persoane din județele Covasna și Harghita, care să prezinte obiceiuri și meșteșuguri românești, dar și un spectacol de muzică, dans și poezie.

„Șezătoarea cea cu aripi de pasăre măiastră întinde fir de lumină din inima țării, Covasna şi Harghita, în cuibul veşniciei, Muzeul Naţional al Satului <<Dimitrie Gusti>>.Vom coase cu punct de cruce fiecare pas al ţăranului, fiecare lacrimă de apă sfinţită, fiecare privire ce străbate zorii, fiecare suflet ce cântă şi astăzi despre nemurire. Vom duce cu noi obiceiurile, meşteşugurile, muzica şi dansurile noastre populare, bucatele tradiţionale, dar mai presus de toate, pe noi, cei născuţi şi crescuţi în județele Covasna și Harghita, din neam în neam, cu rădăcini adânc înfipte în pământ, cu credinţă tare, noi cei ca Munţii cu căciula mereu pe cap.” – a spus inițiatoarea „Șezătorii călătoare – Femeile din Ținutul Căciularilor cos ie”, Alexandra Pintrijel Hagiu, vicepreședinta Asociației „Calea Neamului”.

Potrivit acesteia, evenimentul își propune să recreeze atmosfera șezătorilor de altădată, dar și să promoveze activitățile practicate și astăzi de românii din județele Covasna și Harghita.

Ana Ciorici Costache

 

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail