Conducerea filialei Covasna a CNSLR-Frăţia a anunţat, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, că a demarat organizarea unui referendum în rândul membrilor de sindicat pentru a afla opinia acestora cu privire la oportunitatea organizării unor acţiuni de protest în judeţ.

„Practic, le cerem să răspundă la o singură întrebare – dacă vor să protesteze şi să se solidarizeze astfel cu ceilalţi manifestanţi din ţară”, a declarat preşedintele CNSLR Frăţia Covasna, Vasile Neagovici.

Acesta a menţionat că referendumul va fi realizat în rândul membrilor de sindicat afiliaţi Confederaţiei, care lucrează în administraţia locală, Finanţe, în sistemul sanitar şi într-o serie de societăţi comerciale.

Neagovici a mai spus că a avut discuţii cu conducerea Asociaţiei pensionarilor care şi-a manifestat deschiderea pentru susţinerea unui eventual miting de protest în judeţul Covasna şi urmează să discute şi cu reprezentanţii sindicatului din învăţământ.

”Aşteptăm să vedem care va fi componenţa comisiei care va elabora noul proiect al legii Sănătăţii şi dacă nu vom avea certitudinea că va fi îmbunătăţit, că vor fi luate în considerare toate propunerile venite din partea medicilor, a specialiştilor şi a societăţii civile atunci vom organiza acţiuni de protest”, a mai spus liderul sindical.

Acesta s-a arătat contrariat că deşi „toată ţara fierbe”, în judeţul Covasna nu au fost organizate până acum niciun fel de acţiuni de protest.

„Mă aşteptam ca societatea civilă să reacţioneze şi în judeţul Covasna, dar nimeni nu a îndrăznit să protesteze. Aşa o ciudăţenie nu am mai văzut (…) Sunt şocat că nimeni din zona civică nu a îndrăznit să iasă în stradă (…) Oamenii de aici nu trăiesc mai bine decât alţii din alte părţi, dimpotrivă, şomajul e mare şi majoritatea sunt plătiţi cu salariul minim pe economie. Explicaţia mea e una simplă – ori există o teamă în rândul oamenilor de a fi văzuţi acolo, la miting, ori sunt ONG-uri care trăiesc cu mila finanţărilor bugetare şi e normal atunci să nu reacţioneze în astfel de situaţii”, a spus Neagovici.

Reprezentantul Asociaţiei pensionarilor din Sfântu Gheorghe, Szabo Ferenc a confirmat că persoanele vârstnice vor răspunde chemării de a ieşi în stradă, arătând că s-au săturat de sărăcie, de bătaia de joc şi de reformele experimentale care se fac de ani de zile pe spinarea lor şi a celorlalţi cetăţeni ai ţării.

„Nu doar cetăţeanul are obligaţii şi drepturi, ci şi statul (…) Iar dacă vedem privatizările care s-au făcut până acum în România nu avem încredere că va reuşi în sistemul sanitar. Nu avem încredere şi nu putem face un talcioc din sistemul sanitar. Şi noi, pensionarii, chiar dacă suntem în vârstă, avem dreptul la viaţă şi vom ieşi în stradă să ne cerem drepturile”, a spus Szabo Ferenc.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail