Legea bugetului de asigurări de sănătate pe anul 2012 a adus câteva mici modificări. Astfel, datorită faptului că valoarea câştigului salarial mediu brut, pe baza căruia este fundamentat bugetul, a crescut de la 2022  lei,  la 2.117 lei,  a crescut şi cuantumul ajutorului de deces.

„Anul acesta ajutorul de deces se acordă în cuantumul unui câştig salarial mediu brut. Astfel, valoarea ajutorului de deces s-a majorat cu 95 de lei. În acelaş timp a crescut şi valoarea ajutorului de înmormântare, în cazul decesului unui membru de familie al pensionarului, suma primită fiind redusă la jumătate, adică la 1.059 de lei”,  ne-a spus Kollo Piroska, consilier de comunicare  de la Casa  Judeţeană  de Pensii Covasna.

De asemenea,  de la începutul acestui an, indemnizaţia pentru însoţitorul unui pensionar încadrat în gradul I de invaliditate este egală cu 80% din valoarea unui punct de pensie, respectiv 587 de lei.

Kollo Piroska a mai precizat că atât persoanele care obţin venituri din prestarea de diverse activităţi cât şi cele care nu au un contract de muncă, dar care vor să aibă vechime şi să contribuie, pentru a beneficia de pensie trebuie să plătească lunar minimum 232 de lei, la CJP  Covasna.

Nivelul minim al venitului asigurat  înscris  în declaraţia  individuală de asigurare  sau în contractul de  asigurare socială  este de  741 de lei,  iar suma maximă ce poate fi astfel asigurată este de 10.585 de lei.

Anna-Maria Chiţu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail