Serviciul va deveni operational anul viitor

Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Covasna a preluat luni trei ambulanţe care vor intra în dotarea Serviciul Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD), ce va deveni operaţional la nivel de judeţ începând de anul viitor.

Comandantul ISU Covasna, György Alfons a declarat pentru AGERPRES că cele trei ambulanţe noi şi ultramoderne vor fi repartizate localităţilor Sfântu Gheorghe, Târgu Secuiesc şi Întorsura Buzăului.

Acesta a menţionat că instituţia are oameni pregătiţi pentru a lucra pe cele trei ambulanţe.

“Avem oameni care au urmat cursuri de pregătire la Târgu Mureş, Sibiu şi Galaţi. Pentru fiecare maşină avem câte 12 oameni, care vor lucra în patru ture (…) Eu sper ca SMURD Covasna să devină operaţional până la sfârşitul lunii ianuarie a anului viitor”, a declarat György Alfons.

El a precizat că, în 2013 ISU Covasna va mai primi încă două ambulanţe în cadrul unui proiect finanţat prin Programul Operaţional Regional.

SMURD a fost înfiinţat experimental în septembrie 1990 sub egida Clinicii de Anestezie şi Terapie Intensivă din Târgu Mureş, ca un sistem pentru asigurarea asistenţei medicale calificate în situaţii de urgenţă. La început, acesta a funcţionat în totalitate cu voluntari, în principal studenţi de la Facultatea de medicină din Târgu Mureş, doctori şi voluntari ai Crucii Roşii, sub directa coordonare a medicului Raed Arafat. În noiembrie 1992, ca urmare a recunoaşterii meritelor, acest serviciu a primit din partea Ministerului Sănătăţii un statut oficial, iar din anul 2001 face parte din dispeceratul integrat 112, care deserveşte pe lângă SMURD şi Pompierii, Poliţia şi Ambulanţa.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail