Primarul comunei Turia, Daragus Attila, a fost premiat la „Gala Turismului Românesc”, pentru organizarea festivalului gastronomic „Pomana Porcului”.

  . . daragus-mod-colorGala a avut loc joi, 17 noiembrie, în Capitală, în cadrul ediției de toamnă a Târgului de Turism al României, printre organizatori numărându-se „Fashion TV”, Federația Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), Autoritatea Națională pentru Turism (ANAT). În cadrul evenimentului, care promovează turismul din România și rezultatele deosebite din acest domeniu, primarul comunei Turia, dr. ing. Daragus Attila, a fost premiat pentru organizarea festivalului „Pomana Porcului”, premiul fiind acordat la categoria „Promovarea tradițiilor românești”.

„Am fost premiat ca inițiator al festivalului Pomana Porcului, pentru păstrarea tradițiilor românești, pe zona Transilvania- premiile acordându-se pe zone. Noi am primit foarte multe premii, de-a lungul timpului, dar acum, Festivalul, dacă e recunoscut de Federația Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR) și de Autoritatea Națională pentru Turism (ANAT), înseamnă că a primit cea mai mare distincție pe plan național (…). Eforturile pe care le facem să aducem atâtea echipe, de la atâta distanță, la acest festival și să derulăm acest eveniment, au fost recunoscute și…este minunat!”- ne-a spus, ieri, primarul Daragus Attila.

Potrivit acestuia, festivalul „Pomana Porcului” aduce an de an, la Băile Balvanyos, numeroase echipe, din țară, dar și din străinătate, iar pentru derularea acestui eveniment este nevoie de pregătiri.

„Este nevoie de o organizare foarte bună, pentru că trebuie să aduci, iarna, participanți, de la distanță, oameni care, nu sunt plătiți și care vin să se simtă bine; deci, trebuie să faci în așa fel încât concurenții să fie mulțumiți, să se simtă bine, și să se reîntoarcă (…).”- a declarat Daragus Attila.  

Derulat sub forma unui concurs, festivalul urmărește prezentarea și păstrarea tradițiilor gastronomice, culturale și folclorice ale localităților din țară, cât și din străinătate, dar și promovarea zonei în care se desfășoară, și atragerea de turiști.

„În zona noastră, aici, indiferent de religie, de naționalitate, eu zic că în viața unui țăran, <<Pomana Porcului>>, tăierea porcului este o sărbătoare (…), atunci, oamenii își invită cumetrii, părinții, copiii, vecinii și sărbătoresc. Asta am vrut eu să accentuez! (…)”- a spus inițiatorul festivalului, Daragus Attila.

Festivalul începe, de regulă, cu înregistrarea participanţilor, cu defilarea acestora în portul popular și cu prezentarea de către aceștia a unor preparate specifice zonelor din care provin și continuă cu sacrificarea, curățarea, tranșarea porcului și cu prepararea mâncărurilor și aranjarea mesei. La final, concurenții sunt premiați.

 

Înscrieri la ediția din 2017

Daragus Attila a precizat că pregătirile pentru ediția din 2017, cea de-a XII-a, au început și că înscrierile au fost deja lansate.

„Ediția a XII-a va avea loc între 24 – 26 februarie 2017. Deja avem cinci echipe înscrise – trei din Ungaria și două din România.”- a spus primarul Daragus Attila.

Informații suplimentare despre festivalul „Pomana Porcului” pot fi aflate accesând site-ul Primăriei Turia, www.torja.ro.

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail