. . O nouă premieră națională în județul Covasna. Ministerul Tineretului și Sportului (MTS) a demarat prima serie de discuții cu privire la programele cu finanțare europeană pentru tinerii NEET, aflați în dificultate.
Centrul de Agrement Pădureni, aflat în subordinea Direcției județene pentru Sport și Tineret (DJST) Covasna, a găzduit în perioada 17-20 noiembrie proiectul „Curs de formare pentru tineri NEET”, organizat de către Ministerului Tineretului și Sportului. Cursul a fost destinat organizațiilor de și pentru tineret, interesate de oportunitățile oferite de fondurile structurale dedicate tinerilor NEET – Not in Education, Employment, or Training, sau altfel spus, tinerii care nu frecventează nicio formă de învățământ, nu sunt angajați și nici nu participă la cursuri de pregătire profesională. La eveniment au fost prezenți consilierul ministrului Fondurilor Europene, Ancuța Vameșu, consilierul secretarului de stat pentru tineret din cadrul Ministerul Tineretului și Sportului, Irina Lonean, dar și Simona Țiparu din partea Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă și Daniel Popa, din partea Ministerului Fondurilor Europene.

„Centrul de Agrement Pădureni devine gazda unor evenimente în premieră și mergând pe acest șir, ne bucurăm să spunem că și de această dată este o premieră. Este pentru prima dată când în România se discută la un asemenea nivel dedicat, două zile, în grupuri de lucru, despre ceea ce înseamnă finanțările din fonduri europene. Este pentru prima dată când nu asistăm la o conferință națională cu 200-300 de oameni, și care se termină într-o jumătate de oră, ci efectiv se lucrează, se oferă soluții, se discută pe marginea ghidurilor, adică efectiv la firul ierbii cum s-ar spune. Pentru prima dată avem la o masă atât actori din societatea civilă, respectiv Coaliția ONG-urilor pentru drepturile tinerilor NEET, reprezentată prin inițiatorul și coordonatorul rețelei, Veronica Ștefan, avem alături de noi la cel mai înalt nivel reprezentant, Ministerul Fondurilor Europene prin prezența doamnei Ancuța Vameșu – consilierul ministrului fondurilor europene, avem reprezentată Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM). Practic avem tot ce înseamnă finanțări, instituții legate de același scop, și anume dezvoltarea generației tinere.” – a declarat consilierul DJST Covasna, Cătălin Lazăr.

Inițiativa europeană „Locuri de muncă pentru tineri 2017 – 2018” are ca obiectiv creșterea nivelului de ocupare a tinerilor NEET şomeri, cu vârste cuprinse între 16 și 24 de ani, și îmbunătăţirea nivelului de competenţe, inclusiv prin evaluarea și certificarea competențelor dobândite în sistem non-formal și informal al tinerilor.

„Sperăm ca în anii viitori, începând chiar din primăvara anului viitor, aceste evenimente să devină ppadureni-mod-cmykuțin mai mari. Este primul eveniment în care Ministerul Tineretului și Sportului își asumă clar să pregătească organizații care lucrează cu tinerii, pentru a lucra cu tineri NEETs, cei care nu sunt nici în sistemul de educație, nici în formare profesională și nici angajați. Avem o secțiune de training pentru aceste organizații, care au experiență în a lucra cu tineri vulnerabili, dar nu neapărat cu tinerii aflați în această situație. Am invitat, de asemenea, să ne vorbească despre oportunități de finanțare, Ministerul Fondurilor Europene, dar și reprezentanți ai ANOFM care să vorbească despre modul în care acești tineri vor fi înregistrați la serviciile de ocupare. Am trecut de o primă sesiune de cunoaștere și inițiere conceptuală, am aflat care este experiența fiecărui participant în lucrul cu tinerii vulnerabili, inclusiv cu tineri șomeri, și urmează să avem o dezbatere pe activități concrete, care pot fi finanțate, și să vedem care este măsura în care poate să vină această finanțare din fonduri europene sau din alte fonduri. (…) Am vrea foarte tare ca acest gen de evenimente să se multiplice în anii viitori.” – a declarat pentru „Mesagerul de Covasna”, consilierul secretarului de stat pentru tineret, din cadrul Ministerului Tineretului și Sportului, Irina Lonean.

Potrivit consilierului ministrului Fondurilor Europene, Ancuța Vameșu, Agențiile pentru Ocuparea Forței de Muncă se vor ocupa de înregistrarea tinerilor, cărora le vor prezenta oportunitățile de angajare și formare profesională. Totodată, în urma încadrării acestor tineri cu dificultăți, angajatorii ar urma să beneficieze, printre altele, de măsuri de sprijin și subvenții finanțate de la bugetul statului sau din fonduri europene: „(…) Vor putea candida furnizori de servicii de ocupare, de formare, organizații de tineret, care să ofere servicii și măsuri de integrare socio-profesională pentru acești tineri aflați în dificultate, numărul lor fiind unul destul de mare în România. (…) Acești tineri urmează să fie înregistrați în perioada următoare de serviciile AJOFM, care le vor prezenta oportunitățile de formare existente pentru ei, dar și pentru angajatorii lor. Cei care vor angaja astfel de tineri vor beneficia de măsuri de sprijin, de subvenții pentru locuri de muncă, de prime de mobilitate, de exemplu, pentru tinerii care se vor încadra în muncă într-o altă localitate decât cea de domiciliu. Aceste măsuri sunt finanțate din bugetul de stat, dar și din fonduri europene, iar separat, organizațiile ca acestea cu care discutăm astăzi, împreună cu furnizori de formare, sindicate, angajatori, vor putea să gândească măsuri prin care să-i ajute pe tineri să se formeze și să se integreze în muncă. Pe lângă asta, vor exista măsuri de sprijin social pentru cei care au dificultăți, gândim inclusiv o colaborare cu serviciile sociale care să-i ajute pe cei care au poate și alte probleme, sau handicapuri multiple, dizabilități, adicții, am vorbit inclusiv de tineri romi, de delicvenți. Programul se adresează cu precădere tinerilor aflați în dificultate.”

Printre obiectivele pe care inițiatorii le au în cadrul proiectului, se numără identificarea oportunităților de finanțare de către organizațiile de și pentru tineret, oferite de programul de finanțare pentru tineri NEETs; creșterea capacității ONG-urilor de a lucra cu tinerii NEET și creșterea calității activităților ONG-urilor în lucrul cu acești tineri.

„Suntem o coaliție de ONG-uri care are tocmai acest interes: să dea o voce unui grup care, de principiu, este destul de invizibil, fiind în afara oricărei forme de activitate, fie că este vorba de școală, de ocuparea unui loc de muncă sau formare profesională. Pe de altă parte, sunt foarte multe alte organziații care lucrează deja cu ei, îi cunosc și au contact din mucna de pe teren. Interesul nostru a fost să asigurăm o voce a tinerilor dar și a celor care lucrează cu ei și le înțeleg nevoile, pentru că aceste programe au nevoie de măsuri realiste. Aceste lucruri nu se pot face decât cu oamenii care lucrează cu acești tineri. Scopul nostru este să activăm, pe de-o parte pentru capacitarea organizațiilor, să aibă acces la aceste resurse, iar pe de altă parte, astfel încât ele să poată fi un catalizator pentru activarea acestor tineri, pentru că nu este vorba doar de a oferi servicii, ci de a avea o activitate continuă. Nu este vorba despre un proiect, este vorba despre a fi acolo permanent, în comunitățile din care ei provin.” – a declarat coordonatorul rețelei Coaliția ONG pentru drepturile tinerilor NEET, Veronica Ștefan.padureni-2-cmyk

Peste 170 de mii de șomeri din România urmează să beneficieze de sprijin NEET

Bugetul alocat în cadrul programului, pentru regiunile Centru, Sud-Est şi Sud Muntenia, este de 211,988,630 euro, urmând ca un număr de 59.000 de șomeri, cu vârste cuprinse între 16 și 24 de ani din aceste regiuni să beneficieze de sprijin NEETs. Totodată, pentru regiunile București-Ilfov, Nord-Est, Nord-Vest, Vest și Sud-Vest Oltenia, bugetul alocat în cadrul Programului Operațional Capital Uman 2014-2020 – Axa 2, este de  408,572,233.00 euro, urmând ca 113.000 tineri NEET șomeri, cu vârsta între 16-24 de ani să beneficieze de acest sprijin.

„Pe lângă faptul că este o premieră națională, se discută exclusiv cu organizațiile de tineret despre ceea ce îi privește în mod direct, și anume despre viitorul tinerilor, mai mult decât atât, ceea ce se întâmplă aici nu este altceva decât ceea ce ne dorim, și anume o normalitate. Nu încercăm altceva decât ca împreună să găsim soluții pentru noi toți. Cel mai importan lucru, și o spun și cu un sentiment de mândrie, județul Covasna pe lângă faptul că este centrul și inima țării, se pare că de data aceasta este și creierul ei. Ne bucurăm că Centrul de Agrement Pădureni vine cu această premieră națională. Este o inițiativă a Ministerul Tineretului și Sportului, în parteneriat cu Coaliția ONG-urilor pentru drepturile tinerilor NEET, ANOFM, și Ministerul Fondurilor Europene.” – a mai declarat consilierul DJST Covasna, Cătălin Lazăr.

Potrivit reprezentanților, în cadrul proiectului se vor finanța: Furnizarea de măsuri active de ocupare care constau în servicii personalizate de informare, consiliere și orientare, sprijin în găsirea unui loc de muncă / plasare pe piața muncii, în funcție de abilitățile de bază ale persoanelor vizate; Participarea la programe de formare profesională, adaptate nevoilor specifice ale grupului țintă / Evaluarea şi certificarea pentru recunoaşterea competenţelor dobândite în context informal şi non-formal; Participarea la programe de ucenicie și stagii, prin acordarea de sprijin financiar angajatorilor (inclusiv pentru formarea coordonatorilor de ucenicie și a mentorilor), în vederea organizării unor astfel de scheme; Facilitarea participării pe piaţa muncii, stimularea angajatorilor, prin acordarea de stimulente financiare, pentru a crea locuri de muncă pentru tinerii NEETs şomeri; Sprijin în găsirea unui loc de muncă / plasare pe piața muncii;  Încurajarea antreprenoriatului şi a ocupării pe cont propriu, consiliere şi formare pentru tinerii NEETs şomeri în domeniul antreprenoriatului în vederea creării de întreprinderi, precum şi programe de tutorat / mentorat pentru creşterea şi consolidarea afacerilor; Acordarea de sprijin financiar pentru înființarea de întreprinderi de către tinerii NEETs şomeri; și Încurajarea mobilităţii forţei de muncă și sprijinirea tinerilor care găsesc un loc de muncă într-o altă zonă/regiune, să se adapteze la noul lor mediu, prin acordarea de sprijin financiar, sub forma primelor de mobilitate și/sau de instalare.

Pentru a beneficia de aceste măsuri, tinerii NEET trebuie să se înregistreze la Agențiile Județene de Ocupare a Forței de Muncă.

La evenimentul care a avut loc în acest sfârșit de săptămână, la Centrul de Agrement de la Pădureni, au participat peste 30 de tineri din toată țara.

Ioana Ardeleanu

 

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail