Mai mulţi producători şi vânzători de flori din judeţul Covasna au fost sancţionaţi de inspectorii Oficiului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului pentru nerespectarea prevederilor legale, doi dintre aceştia fiind amendaţi cu suma totală de 4.000 de lei.  . .

Comisarul şef-adjunct Mircea Diacon a declarat miercuri pentru AGERPRES că în urma unui recent control efectuat împreună cu Inspectoratul Judeţean de Poliţie Covasna în Piaţa Centrală şi Târgul de flori din Sfântu Gheorghe au fost întocmite 18 procese verbale de contravenţie, 16 comercianţi fiind sancţionaţi cu avertisment şi doi cu amendă contravenţională. 

flori-ziua-mortilor-_sc_07„Cele două amenzi, în valoare de 3.000, respectiv 1.000 de lei, au fost aplicate unor SRL-uri, unul pentru că nu avea casă de marcat, nici aviz de însoţire a mărfii, iar al doilea pentru că nu prezenta informaţii legate de plantele comercializate, recomandări privind plantarea şi întreţinerea acestora, de îngrijire şi păstrare a florilor la buchet, etc (…) Cei care au primit avertisment sunt mici producători particulari care au plătit o taxă de participare la târg şi credeau că sunt absolviţi de orice altă obligaţie”, a declarat Mircea Diacon. 

El a mai spus că a observat, de-a lungul timpului, că organizatorii târgurilor încurajează producătorii agricoli persoane fizice să participe la acestea, fără a-i informa, însă, cu privire la necesitatea respectării prevederilor legale privind comercializarea produselor. 

„Plata unei taxe către organizatori nu reprezintă absolvirea de la respectarea normelor legale de vânzare a produselor. Conform Legii 145/2014, actualizată, producătorii agricoli, persoane fizice pot comercializa produsele obţinute din gospodăria sau ferma proprie pe baza documentului de identitate, a atestatului de producător şi a carnetului de comercializare a produselor din sectorul agricol”, a mai spus Mircea Diacon. 

El a precizat că aceştia pot vinde doar produsele menţionate în atestatul de producător şi a subliniat că în cazul comercializării produselor alimentare pot fi sancţionaţi contravenţional şi organizatorii târgurilor care permit participarea producătorilor de alimente fără verificarea documentelor necesare şi fără avizul temporar eliberat de Direcţia Sanitar Veterinară şi Siguranţa Alimentelor.

Oana Mălina Negrea/ AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail