Asociația pentru câini fără stăpân „AMY” face demersuri pentru a organiza o manifestare publică, în vederea găsirii și pedepsirii persoanelor care au torturat și spânzurat săptămâna trecută un câine, într-o pădure din Sfântu Gheorghe.   . .

imagesPreședintele Asociației pentru câini fără stăpân „AMY”, de la Câmpu Frumos, a depus marți o cerere la Primăria municipiului Sfântu Gheorghe, dar și la Inspectoratul de Jandarmi Județean (IJJ) Covasna, în vederea aprobării organizării și desfășurării unui miting de protest, pentru găsirea și pedepsirea persoanelor care săptămâna trecută au chinuit și spânzurat un câine într-o pădure de la marginea orașului Sfântu Gheorghe.

„Am depus o declarație prealabilă pentru organizarea unei manifestări, pentru găsirea și aducerea în fața justiției a criminalilor care au omorât acest suflet nevinovat. Totodată, această manifestare va fi organizată pentru toate animalele care sunt maltratate, torturate și omorâte în toată țara. Vrem să fie aplicată legislația pentru protecția animalelor și vrem pedepse cu închisoarea mai mari pentru acești criminali!” – a declarat Pora Kinga, președintele Asociației „AMY”. 

Dacă cererea va fi aprobată, adunarea va avea loc vineri, 4 noiembrie, între orele 16:00 și 17:00, lângă Parcul Central din municipiul Sfântu Gheorghe, în fața Teatrului „Tamasi Aron”, unde sunt așteptați cât mai mulți participanți.

„Încă nu se știe sigur, dar vom primi un răspuns conform legii în maxim 72 de ore. Dacă totuși suntem refuzați vom organiza un flashmob (o adunare foarte scurtă, într-un loc public – n.red.) de 15 minute. Pentru asta nu ne trebuie autorizație, deci oricum mergem! (…) Chiar dacă nu pentru o oră, dar tot ieșim 15 minute.” – a explicat Pora Kinga.

De asemenea, mai mulți iubitori ai animalelor au anunțat pe pagina de socializare „Protecția Animalelor Brașov” că vor participa la manifestare. Și aceștia cer aplicarea legii și mărirea pedepselor în cazul celor care maltratează animalele: „Dorim organizarea unui flashmob în centrul orașului pentru ca poliția să înțeleagă că nu trecem cu vederea această faptă. Vă invităm să fiți alături de protestatarii covăsneni”.

Președintele Asociației „AMY” a declarat că acțiunile nu se vor opri până la modificarea legii și până la pedepsirea tuturor celor care maltratează animale, pentru ca pe viitor astfel de cazuri să nu mai fie întâlnite, iar cei care consideră chinuirea animalelor fără apărare o formă de divertisment să fie descurajați de pedepsele drastice: „Vom continua astfel de acțiuni până când cineva plătește, pentru că este inacceptabil ce se întâmplă și probabil că s-a mai întâmplat. Și Poliția a declarat că nu s-au mai înregistrat astfel de cazuri. De aceea nu s-au înregistrat pentru că nu s-a dus nimeni la poliție. Și acum sunt martori care au văzut copilul pe drumul spre Șugaș Băi cum bătea acel animal, dar când i-am rugat să vină cu noi să dea o declarație la poliție au zis că nu vor să se implice pentru că le este frică de oamenii aceștia. Avem intenția să mergem până unde trebuie și facem atâtea manifestări și presiuni asupra politicienilor și asupra organelor de poliție, până când vor lua măsuri. Ceva trebuie făcut pentru că așa nu se mai poate!”

În dimineața zilei de 29 octombrie, două persoane care își plimbau animalele de companie într-o pădure din apropierea cartierului Simeria au sesizat telefonic Poliția municipiului Sfântu Gheorghe, prin numărul unic de urgență 112, despre faptul că în pădurea de la marginea orașului a fost găsit cadavrul unui câine din rasa comunitară spânzurat într-un copac. Potrivit președintelui Asociației „AMY”, din primele cercetări se pare că făptașul ar fi un copil care locuiește în cartierul Orko.

„În dimineața zilei de 29.10.2016, la ora 08:13, am primit apelul. Ne-am deplasat cât de repede am putut la locul indicat și am găsit (…) un mascul tânăr, spâzurat în pădure. Am chemat Poliția Locală și Poliția municipiului Sfântu Gheorghe. S-au adunat probe fizice și biologice de către cei de la Criminalistică. S-a făcut proces verbal și se va depune plângere peste tot unde este necesar pentru investigarea acestui caz. (…) Noi a doua zi ne-am dus în cartierul Orko, cu doamna care ne-a sesizat, care a recunoscut copilul. Îl văzuse cu câteva zile înainte că plimba câinele legat de o căruță, ieșeau din pădure, și l-a recunoscut. Am chemat poliția, acolo pe moment nu s-a făcut nimic, l-au întrebat doar numele. Copilul spunea că nu el a omorât câinele. (…) Părinții lui nu erau acasă deci nu am vrut să insistăm mai mult. (…) Au fost chemate persoanele suspectate la sediul poliției. S-a ajuns la concluzia că un băiat de 17 ani, de etnie romă a comis această crimă oribilă. A omorât cățelul deoarece sărmanul nu a putut să tragă căruța cu lemne. L-a bătut, a pus piciorul pe gâtul cățelui și l-a ținut așa până nu s-a mai mișcat, după care l-a agățat în copac.” – a mai declarat Pora Kinga.

Polițiștii din Sfântu Gheorghe au depistat un tânăr bănuit de uciderea câinelui

În cursul zilei de marți, Poliția municipiului Sfântu Gheorghe a identificat un tânăr pe care îl suspectează de comiterea faptei.

„Polițiștii care s-au deplasat la fața locului au constatat că aspectele sesizate se confirmă și au demarat cercetările pentru identificarea făptașilor. În urma investigațiilor efectuate s-a reușit identificarea unui tânăr în vârstă de 17 ani, domiciliat în Sfântu Gheorghe, bănuit de comiterea acestei fapte.” – a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Covasna, ag. prinicpal de poliție, Nicoleta Marin.

Polițiștii covăsneni continuă cercetările sub aspectul săvârșirii infracțiunii de uciderea animalelor cu intenţie, fără drept. Infracţiunea este prevăzută în legea 205/2004, iar făptașii riscă pedeapsa cu închisoarea de la 3 luni până la un an, sau amendă. Dosarul va fi înaintat Parchetului de pe lângă Tribunalul Covasna pentru a se stabili pedeapsa în cazul criminalului, însă președintele Asociației „AMY” spune că nu se va mulțumi cu o amendă penală și va cere să se aplice pedeapsa cu închisoarea.

Ioana Ardeleanu

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail