Partidul Social Democrat (PSD), organizația județeană Covasna și-a depus listele de candidați pentru alegerile parlamentare din 11 decembrie.

PSD Covasna a depus la Biroul Electoral Județean lista de candidați pentru parlamentarele din acest an. Șase candidați pentru Camera Deputaților și patru pentru Senat, aceasta este propunerea Social-democraților. În cadrul unei conferințe de presă ce a avut loc ieri, președintele PSD Covasna, deputatul Horia Grama a făcut publică lista propusă de organizația județeană pentru alegerile parlamentare din 11 decembrie.

ionela-prodanPrimul pe lista candidaților pentru Camera Deputaților este președintele PSD Covasna, Horia Grama, acesta fiind urmat de șeful Ocolului Silvic Privat Întorsura Buzăului, ing. Morar Cătălin George. Pe locul trei în lista candidaților pentru postul de deputat se află dr. Enea Nicolae, medic la Spitalul de Cardiologie și președinte al organizației PSD din orașul Covasna, urmat pe locul patru de membra Consiliului local Sfântu Gheorghe și președinta Organizației de Femei a PSD Sfântu Gheorghe, Rodica Pârvan, iar pe locul cinci de președinta Organizației de Tineret din Târgu Secuiesc, Mike Gabriela. Lista propușilor pentru Camera Deputaților este închisă de primarul comunei Dobârlău, Bogdan Barbu.

Cea care deschide lista pentru Senat este cântăreața de muzică populară Ionela Tănase, cunoscută după numele de scenă ca Ionela Prodan. Aceasta este urmată de consilierul județean Florentina Teacă, primarul comunei Barcani, Gheorghe Marin și de președintele Sindicatului Sanitas Covasna, Vasile Neagovici.

Deputatul Horia Grama spune că motivul principal pentru care membrii PSD Covasna au acceptat propunerea venită din partea conducerii centrale a partidului, și anume candidatura cântăreței de muzică populară Ionela Tănase (Prodan) pentru postul de senator, este că aceasta s-a implicat în multe proiecte culturale, și are o „activitate laborioasă” pe proiecte ce vizează Biserica Ortodoxă Română.

„Dânsa este o veche membră de partid în PSD, încă din anii `90. A fost secretar de stat și director general în Ministerul Culturii, a activat și în Ministerul de Externe, momentan este președintele executiv al PSD Diaspora. (…) Dorim să sprijinim multele asociații culturale care s-au format în ultimul timp și care activează în localitățile românești, asociații pe lângă care funcționează ansambluri. (…) În ultimul timp la Vâlcele, Hăghig, Întorsura Buzăului, Sita Buzăului, Barcani au apărut ansambluri folclorice care sunt destul de greu susținute de Administrațiile locale. (…) Tocmai de asta am acceptat-o pentru că dânsa s-a angajat ca prin intermediul relațiilor pe care le are cu multe fundații, dar și la Ministerul Culturii, ar putea să ajute substanțial aceste organizații și fundații culturale în proiectele pe care acestea le desfășoară, prin finanțări de la alte fundații mai mari, de la nivel național. (…) Are o strânsă legătură cu conducerea Bisericii Ortodoxe Române, (…) iar în județul Covasna Biserica Ortodoxă are nevoie de sprijin, pentru că sunt localități în care enoriașii sunt foarte puțini. (…) Cred că doamna Prodan poate să sprijine foarte mult și Biserica Ortodoxă Română.” – a declarat președintele PSD Covasna, deputatul Horia Grama.

Grama spune că la nivelul judeţului ar exista două locuri eligibile pentru Senat, dintre care, în contextul rezultatelor Consiliului județean Covasna de la alegerile locale din vara acestui an, unul va reveni cu siguranţă UDMR, iar al doilea ar putea reveni unui partid românesc, în urma redistribuirii voturilor la nivel naţional.

„Dacă ne luăm după rezultatele de la alegerile locale ale Consiliului județean, UDMR-ul poate să obțină două locuri întregi de deputat și le rămâne un rest cu care se duc în „coșul național” la redistribuire pentru al treilea post de deputat, iar la Senat la fel, obțin un post întreg de senator și restul merg în „coșul național”. Sigur că putem considera eligibil și un post de senator și două de deputat pentru partidele românești, în județul Covasna. Depinde foarte mult de configurația partidelor care vor reuși să facă pragul electoral, de scorul pe care îl realizează fiecare, dar există această posibilitate ca în județul Covasna un post de senator și două de deputat să fie luate de partidele politice românești.” – a explicat deputatul.

Acesta mai spune că PSD Covasna a fost „foarte serioasă” în alcătuirea listelor, toți cei propuși fiind oameni cu activități profesionale prodigioase, și care au dovedit că sunt capabili să obțină rezultate. Grama a ținut să sublinieze că de-a lungul timpului, social-democrații au dovedit că știu să guverneze: „PSD-ul vine în fața electoratului cu un program economic foarte bine fundamentat și foarte atractiv, spre deoasebire de toate celelalte forțe politice, pentru că m-am uitat pe spectrul politic, cu ce ofertă vin ceilalți. Nu am văzut la ei niciun fel de program. Ne amenința PNL-ul că vine cu un program serios și până la urmă nu a mai venit cu nimic, a îmbrățișat platforma lui Cioloș – niște principii, nimic concret, și nu ne spun exact ce vor să facă.”.

PSD-iștii susțin că au un program „coerent”, printre promisiunile lor numărându-se: dezvoltarea economică; reducerea taxelor; creșterea anuală etapizată a veniturilor minime salariale, de la 1250 lei la 1750 lei până în 2020; creșterea cu circa 60% a punctelor de pensie, de la 871 lei la 1400 lei în 2020; alte măsuri care, potrivit acestora, ar duce la creșterea clasei de mijloc. „Ne propunem ca până în 2020, un milion de români să aibă salarii de peste 1000 de euro.”, a mai declarat Grama.

„Sper că electoratul poate să analizeze și să vadă cine are capacitatea de a conduce țara, ca în final să ne fie mai bine. Acesta este scopul final al oricărei guvernări: cât mai mulți cetățeni să aibă un nivel de trai mai ridicat.” – a conchis deputatul.

Ioana Ardeleanu . .

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail