Consiliul Național al Federației Sanitas a reconfirmat, în cadrul unei sedințe ce a avut loc miercuri, 26 octombrie, faptul că greva generală pe termen nelimitat, care va fi instituită la nivel național începând din data 31 octombrie, va avea loc, respectându-se astfel calendarul anunțat inițial. . .

vasile_neagovici_sanitasÎncepând de luni, angajații din sistemul sanitar vor intra în grevă generală pe perioadă nedeterminată. Acest lucru presupune că două treimi din salariații aflați în unitățile sanitare vor putea participa la grevă, iar restul de o treime din angajați vor trebui să asigure continuitatea actului medical.

„Până acum nu avem nicio confirmare a unor remedieri ale celor arătate de noi, practic din data de 31, de la ora 07:00, vom intra în grevă generală pe perioadă nedeterminată. Vom lua toate măsurile, se vor face protocoale la nivelul unităților să vedem ce se poate asigura în acea reglemetare impusă, de a asigura o treime din serviciile medicale. Noi totuși sperăm ca în cursul zilei de luni, sau poate marți, cel puțin Parlamentul să ne ajute cu acea promisiune mai veche a lor de a adopta amendamentele noastre în Parlament și practic atunci vom dispune, în funcție de rezultate, fie suspendarea, fie încetarea conflictului de interese.” – a declarat președintele Sindicatului Sanitas Covasna, Vasile Neagovici.

Greva generală presupune întreruperea voluntară a muncii, astfel că niciun cadru medical sau angajat din sistemul sanitar nu va putea fi constrâns să intre în grevă sau să renunțe la ea. Sindicaliștii recomandă ca cel puțin luni, 31 octombrie, programarea operațiilor, internarea pacienților sau eliberarea rețetelor să se facă doar în cazul urgențelor care nu pot suporta amânare.

„Facem apel la pacienți să amâne, pe cât posibil, prezentarea la unitățile medicale, în data de 31 octombrie. Ne cerem scuze față de persoanele care vor fi afectate de greva noastră și îi rugăm să înțeleagă că revendicările noastre sunt pentru asigurarea unui act medical de calitate, făcut de un personal motivat corespunzător ce își desfășoară activitatea în condiții decente de lucru, cu respectarea normativului de personal, cu asigurarea stocului corespunzător de materiale și medicamente necesare, cu dotări corespunzătoare.” – transmit sindicaliștii într-un comunicat de presă al Uniunii Sindicale Sanitas București.

Greva de avertisment de doar două ore, care a avut loc săptămâna trecută, miercuri, a creat valuri de nemulțumiri în rândul pacienților care s-au văzut în situația de a se reprograma la cabinetele medicale pentru consultații sau rețete. O grevă generală pe perioadă nedeterminată, desfășurată la nivel național, ar putea crea și mai multe nemulțumiri, și din păcate singurii care vor avea de suferit de pe urma conflictului de interese vor fi pacienții.

Ioana Ardeleanu

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail