Asociația „Cabiria” din Sfântu Gheorghe organizează începând de astăzi și până sâmbătă, Festivalul filmului de animaţie, în Baraolt, în Sfântu Gheorghe și în Târgu Secuiesc. Evenimentul este organizat de zece ani în județul Covasna, în preajma Zilei Internaţionale a Animaţiei, celebrată în data de 28 octombrie. . .

Potrivit președintei asociaţiei „Cabiria”, Melkuhn Andrea, festivalul este adresat iubitorilor animației. Melkuhn Andrea a menționat că Asociația „Cabiria” – pe care o conduce – continuă activitatea cineclubului cu același nume, înfiinţat în 1994.

expo-ziua-animatiei-2015
„Eu mă ocup de cineclubul care din 1994 funcționa sub numele de <<Art filmclub>>. Acesta a fost înregistrat ca asociație, în 2004, când am preluat numele <<Cabiria>> de la filmul lui Federico Fellinni -<<Le Notti di Cabiria>>. Am continuat unul dintre evenimentele dedicate animației, derulate în cadrul cineclubului: Festivalul filmului internațional de animație. Organizăm această manifestare, anual, în jurul datei de 28 octombrie – dată la care este celebrată Ziua internațională a filmului de animație, și în cadrul căreia sunt proiecții peste tot în lume. Ne-am propus să promovăm filmele de animație și pe cei din acest domeniu. Festivalul a ajuns acum la a zecea ediție și organizăm evenimentul ca și în urmă cu 10 ani, împreună cu Asociația<<Metrion>> din Oradea, împreună cu dr. Balázs Zoltán. Practic, atunci a avut loc pentru prima dată în România un astfel de eveniment și după noi a fost organizat un festival cunoscut, dedicat animațiilor, în București.”- a declarat Melkuhn Andrea.

Programul ediției actuale cuprinde nu doar proiecții, ci și dezbateri pe tema animației, la care vor participa, printre alții, criticul de film Fám Erika, dr. Balázs Zoltán- profesor universitar la „PKE” Oradea, Ferencz Hunor – animator și  organizatoarea evenimentului – Melkuhn Andrea. În plus, în cadrul evenimentului se va derula și atelierul de creație pentru copii -„Pensula fermecată” – susținut de profesorul Hosszú Zoltán, dar va fi prezentată și o expoziție de grup – organizată de Sipos Gaudi Tunde, din Săcele. În cadrul acesteia, vor expune ilustrații artiștii: Moldován Mária – din Sfântu Gheorghe, Sipos Gaudi Tünde – din Săcele, Baász Orsolya – din Sfântu Gheorghe, Csillag István – din Miercurea Ciuc, Kürti Andrea – din Cluj și Tomos Tünde – din Săcele.

„La început, programul evenimentului era mai bogat, cu concerte și invitați din străinătate, însă în ultimii ani, bugetul de care am dispus a fost foarte mic”, a precizat Melkuhn Andrea. Potrivit acesteia, Festivalul este organizat anul acesta cu fonduri de la Consiliul Local Sfântu Gheorghe și din partea unor sponsori.expo-ziua-animatiei-20151

Conform programului anunțat de organizatori, în Baraolt, Festivalul se va desfășura astăzi, 27 octombrie, la Casa de Cultură din localitate, începând cu ora 18.00. La Sfântu Gheorghe, activitățile din cadrul evenimentului se vor derula mâine, 28 octombrie, la „Galeria Köntés” (din strada Ciucului,  nr. 5 A), începând cu ora 16.00, iar la Târgu Secuiesc, sâmbătă, 29 octombrie, începând cu ora 18.00, în Curtea 44 (lângă Casa de Cultură din localitate).

„Filmele care vor fi prezentate în cadrul Festivalului de animaţie sunt în general fără texte. O mică parte dintre acestea sunt în limba maghiară. Proiecțiile sunt în general pentru adulți și adolescenți, dar și pentru copiii care au peste șase ani. Participarea la evenimente este gratuită.” – a spus Melkuhn Andrea.

Programul evenimentului poate fi consultat accesând pagina de Facebook –„ANIMÁCIÓS VILÁGNAP”.

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail