Mircea Diacon (2)Comisariatul Județean pentru Protecţia Consumatorului (CJPC) Covasna informează că în perioada 1 -30 septembrie 2016 a efectuat 136 de acțiuni de control în județ, cu diverse tematici. În urma acestora, s-au constatat abateri privind comercializarea rechizitelor și uniformelor școlare, comercializarea produselor alimentare în chioșcurile care își desfășoară activitatea în unitățile de învățământ, comercializarea pâinii și produselor de panificație și nu numai.

Astfel, potrivit unui comunicat de presă emis ieri redacției noastre, de către reprezentanții CJPC Covasna, în perioada 1-9 septembrie s-a desfășurat o acțiune de verificare a respectării prevederilor legale din domeniul protecției consumatorilor în cazul promoțiilor de rechizite și uniforme școlare.

„Controlul a urmărit în principal următoarele aspect: informarea consumatorilor, traducerea în limba română a informațiilor, respectarea prevederilor legale în cazul promoțiilor etc. În județul Covasna au fost controlate 8 unități, valoarea produselor controlate fiind de aproximativ 5.000 de lei.”- se arată în comunicatul de presă al CJPC Covasna, semnat de comisarul șef adjunct Mircea Diacon.

Printre abaterile constatate s-au numărat lipsa informaţiilor de pe produse, respectiv denumirea şi adresa producătorului, compoziţia, sau netraducerea informațiilor în limba română, produsele fiind oprite temporar de la comercializare.

„În total s-au controlat opt unități, din care la 8 s-au constatat abateri de la prevederile legale. S-au aplicat, în total, 6 amenzi contravenționale în valoare totală de 6.000 de lei și 4 avertismente” – se arată în comunicatul CJPC.

Potrivit aceleiași surse, în perioada 19 -21 septembrie, s-au desfășurat activități de control privind verificarea conformității, calității, etichetării și modului de comercializare a produselor alimentare în chioșcurile care își desfășoară activitatea în unitățile de învățământ. S-au controlat 11 operatori economici, la 7 dintre aceștia fiind întâlnite abateri de la prevederile legale, se precizează în comunicatul de presă.

„Printre abateri amintim lipsa elementelor de informare/ identificare la produsele preambalate (ex. sandwichuri), lipsa menționării ingredientelor alergene, lipsa prețului  pe unitatea de măsură, lipsa cântarului verificat metrologic, existența unor produse alimentare care datorită ingredientelor pe care le conțin, nu sunt recomandate școlarilor.”- se arată în comunicatul de presă, în care se precizează că pentru abaterile constatate, s-a aplicat o sancțiune contravențională în valoare de 1.000 de lei și un avertisment.

Grădinițe controlate

Tot în luna septembrie, s-au efectuat și controale în grădinițe cu program prelungit, particulare și de stat.

„În conformitate cu Programul Tematic de Control al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor pentru trimestrul al II-lea din 2016, în perioada 15-30 septembrie s-a desfășurat o acțiune tematică de control privind respectarea prevederilor legale din domeniul protecției consumatorilor în grădinițele cu program prelungit, particulare și de stat. În cadrul acțiunilor de control, s-au urmărit, în principal, următoarele aspect: asigurarea calității serviciilor prestate în spațiile în care se desfășoară activitatea de educare, instruire și joacă, asigurarea calității serviciilor de cazare, asigurarea calității serviciilor prestate pentru asigurarea hranei copiilor: blocul alimentar, salonul de servire, calitatea alimentelor.” –se arată în comunicatul de presă.

Potrivit aceleiași surse, în total, s-au controlat 11 unități din județ, la 6 dintre acestea constatându-se abateri de la prevederile legale, astfel că s-au aplicat șase avertismente. Printre abaterile constatate s-au numărat: includerea în meniu a unor produse alimentare care nu sunt recomandate preșcolarilor, numărul insuficient de grupuri sanitare și lavoare, lipsa informării asupra ingredientelor alergene din preparatele alimentare servite, lipsa elementelor de informare, identificare, în cazul unor produse alimentare aflate în frigiderul unității.

Controale privind comercializarea pâinii și a produselor de panificație . .

În cursul aceleiași luni, în conformitate cu o adresă a ANPC referitoare la Programul privind tematicile, „ pe baza Protocolului de colaborare pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale în domeniul depozitării și comercializării produselor cerealiere și a produselor de panificație” încheiat între instituțiile din domeniu, CJPC Covasna a desfășurat acțiuni de control (în perioada 1-30 septembrie 2016), privind comercializarea pâinii și a produselor de panificație. În cadrul acestora s-au controlat 32 de operatori economici, la cinci dintre aceștia constatându-se abateri. S-au aplicat două amenzi în valoare de 1500 de lei și două avertismente, fiind oprite temporar de la comercializare 75,8 kilograme, se arată în comunicatul de presă al CJPC Covasna.

Alte controale

Aceeași sursă precizează că în luna septembrie, s-au efectuat și controale pe baza tematicilor proprii. Spre exemplu, acestea au vizat: respectarea prevederilor legale privind protecția consumatorilor în tabere, târguri, zilele orașelor și comunelor, festivaluri etc. În urma acestor controale s-au întocmit 3 procese verbale de constatare a contravenției, s-au aplicat două sancțiuni contravenționale în valoare de 2000 lei și un avertisment. De asemenea, s-a verificat respectarea prevederilor legale privind protecția consumatorilor la vânzarea bulionului și a pastei de tomate. În urma acelor controale s-au întocmit trei procese verbale de constatare a contravenției, aplicându-se o amendă în valoare de 500 de lei și  două avertismente.

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail