Cel mai important proiect de ţară al României îl reprezintă refacerea familiei româneşti şi rezolvarea „adevăratelor şi gravelor probleme de morală” şi astfel românii nu vor mai fi atât de trişti, afirmă preotul Constantin Necula, consilier misionar-pastoral şi de imagine al Mitropoliei Ardealului, într-un interviu acordat duminică AGERPRES.

preot-constantin-necula-340584Părintele Necula crede că, în caz de cutremur şi nu numai, „nicio instituţie din România nu este real pregătită să intervină în timp util”. „În afară de Dumnezeu, care nu e instituţie”, adaugă preotul.

Constantin Necula se gândeşte şi la românii din Marea Britanie, cu care se va întâlni în perioada următoare, şi îi îndeamnă pe aceştia să nu se teamă de Brexit.

În premieră, preotul Necula anunţă că luna aceasta va conferenţia după un recital rock, cu scopul de a strânge bani pentru restaurarea casei lui Iuliu Maniu de la Bădăcin, şi a arătat că „biserica nu exclude pe nimeni, indiferent de vocaţie”.

. . AGERPRES: Părinte, care este proiectul dumneavoastră de ţară, pentru România?

Constantin Necula: Cel mai important este să refacem familia românească. Nouă ne lipsesc familiile şi oamenii care să alcătuiască împreună punctul de creştere a familiei mari româneşti. Toate atacurile la ceea ce înseamnă familie, cultura familiei, educaţia familiei, alcătuirea familiei, construcţia economică a unei familii dăunează grav familiei celei mari. Noi nu putem restaura în mare o Românie dacă nu o restaurăm în mic. E ca la iconografia unei biserici – trebuie să fim atenţi la amănunte.

AGERPRES: Ce vă îngrijorează cel mai mult acum?

Constantin Necula: Valul acesta de snobism secularist, care creează false ţinte de dispută, etice, în vreme ce adevăratele şi gravele probleme de morală ale românilor nu sunt rezolvate. Şi le vedem din când în când plesnind, când în Senat, când în Guvern, când la Preşedinţie, când în cultura media.

AGERPRES: Când ne revenim, după părerea dumneavoastră?

Constantin Necula: Suntem reveniţi, dar problema e că nu suntem fidelizaţi în ceea ce avem de făcut. Nu avem o linie care să ne ţină deasupra întristărilor cotidiene, ăsta e adevărul. Suntem foarte trişti.

AGERPRES: Totuşi la biserică vin mulţi oameni…

Constantin Necula: E plină biserica. Acolo sunt oamenii optimişti. Toţi cei care vin spre biserică, pe inima şi sufletul lor, pleacă un pic mai bine acasă, cu nădejde, cu altă nădejde. Şi îmi e teamă, deşi nu îmi e teamă, trebuie să recunoaştem că uneori singura nădejde în multe din situaţiile grele este Dumnezeu. Gândeşte-te la cutremurul de vineri spre sâmbătă (n.r. – săptămâna trecută). Nicio instituţie din România nu este real pregătită să intervină în timp util, în afară de Dumnezeu, care nu e instituţie.


AGERPRES: Aţi fost plecat în diaspora. Ce mesaj aveţi pentru românii din Marea Britanie, în contextul Brexit-ului?

Constantin Necula: În Anglia este deja interesant modul în care comunităţile româneşti s-au strâns în jurul bisericii. Recunosc în biserică locul de închegare a spiritualităţii lor. Cu ajutorul lui Dumnezeu voi fi acolo în octombrie, la întâlnirea asociaţiei de tineret a bisericii ortodoxe de acolo, la Luton. Cine crede în Hristos nu se sperie de nimeni, nici măcar de Brexit.

AGERPRES: Care este soluţia pe care o propuneţi?

Constantin Necula: Să punem mâna pe Scriptură, genunchiul la rugăciune şi să ridicăm fruntea. Să învăţăm să privim în direcţia în care trebuie. Asta e lecţia. Şi cred că lecţia cea mare este că ne putem dezbăra de foarte multe lucruri – creştinismul ne însoţeşte.

AGERPRES: Într-un interviu precedent, mi-aţi declarat că ascultaţi zilnic rock şi aţi promis că mergeţi la un concert. Când se va întâmpla acest lucru?

Constantin Necula: Voi avea o acţiune în 20 octombrie la Cluj-Napoca, strângem bani pentru casa domnului Iuliu Maniu de la Bădăcin. În deschiderea conferinţei, va cânta trei cântece un grup de tineri rockeri din Cluj, Trupa lui Bunu se cheamă, pentru că unul dintre cei care o alcătuiesc este nepotul şefului formaţiei Compact şi au acceptat să fie în deschidere, nu pentru a amesteca lucrurile, ci pentru a arăta că biserica nu exclude pe nimeni, indiferent de vocaţie.


AGERPRES: Dumneavoastră veţi conferenţia după un recital rock?

Constantin Necula: Am fost judecat destul că ascult rock. Cred că mulţi m-ar arde pe un rug al ideologiei lor personale. Voi conferenţia după trei cântece rock, iar banii strânşi vor fi donaţi pentru proiectul refacerii casei lui Iuliu Maniu, greco-catolic, de la Bădăcin. E dorinţa mea ca preot ortodox să arătăm că am depăşit de mult urile regionale în Ardeal. Încercarea cea mare va fi să putem sta împreună şi pentru lucrurile bune. Este o modă la români de a ne strânge când se întâmplă ceva rău. De ce nu ne-am strânge şi când se întâmplă ceva bun?

AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail