Începând de luni 19 septembrie și până duminică, 25 septembrie (a.c.), se vor desfășura Zilele turismului din județul Covasna, evenimentul având ca scop promovarea obiectivelor, atracțiilor turistice, a valorilor naturale din județ și în vederea valorificării potențialului turistic al zonei.

zilele-turismului-1Evenimentul este organizat de către Consiliul Județean și Asociația pentru Promovarea Turismului din județul Covasna, împreună cu Camera de Comerț și Industrie (CCI) Covasna și este structurat pe „zile tematice”. Manifestările incluse în program au ca scop exploatarea potențialului turistic al județului, au transmis organizatorii.

„Date statistice (…) arată că 90% dintre turiștii care vizitează județul Covasna sunt din România și 10% sunt din străinătate (…). Cred că suntem pe drumul cel bun, dar asta nu înseamnă că trebuie să ne oprim aici. Noi, la nivelul Consiliului Județean Covasna, considerăm că turismul este o prioritate (…).” – a declarat, printre altele, vicepreședintele Consiliului Județean (CJ) Covasna, Grüman Róbert,  în cadrul unei conferințe de presă ce a avut loc ieri.

Prezent la conferința de presă, președintele CCI Covasna, ec. Edler András György, a declarat, la rândul său, că turismul poate fi un pol de dezvoltare a județului.

„(…) Am spus de mai multe ori, turismul reprezintă, în momentul de față 2% din cifra de afaceri a județului Covasna, ceea ce pare puțin, dar, totodată, dacă privim partea pozitivă, înseamnă că avem un potențial uriaș de dezvoltare și trebuie să luăm toate măsurile astfel încât să dezvoltăm într-adevăr, acest domeniu (…). Dincolo de faptul că acum organizăm Zilele turistice ale județului Covasna, scopul final ar trebui să fie să atragem cât mai mulți turiști în județ și astfel să contribuim la dezvoltarea acestui domeniu. Bineînțeles, acest lucru nu se va întâmpla de pe o zi pe alta, dar este bine că într-adevăr,  actorii importanți din domeniu au sesizat acest lucru și vor să contribuim la dezvoltarea acestui județ. (…). Este, zic eu, un drum foarte bun cel pe care am pornit, pe care mergem și care cred că va avea rezultate în ceea ce privește dezvoltarea economică a județului.” – a declarat președintele CCI Covasna.

Vicepreședintele CCI Covasna, László Endre, a declarat că este optimist în ceea ce privește turismul covăsnean. El a amintit că în prezent Camera de Comerț și Industrie a județului Covasna lucrează la o bază complexă de date privind turismul covăsnean, având sprijinul Consiliului Județean și al Asociației pentru dezvoltarea turismului din județul Covasna.

Baza de date va cuprinde informații precum cele referitoare la spațiile de cazare din județ, agenţiile de turism, birourile de informare, atracțiile turistice, disponibilitatea ghizilor, posibilitățile de transport, de petrecere a timpului liber.

Informațiile colectate vor puse la dispoziția celor care activează în domeniu, dar și la dispoziția celor care doresc să viziteze județul și să afle mai multe despre oferta turistică a județului Covasna.

„Prima etapă (privind realizarea bazei de date) s-a terminat cu succes; am terminat partea de inventariere a structurilor de primire turistică (…). Dorim să realizăm această lucrare într-un mod foarte punctual, pentru a fi în beneficiul turiștilor și în beneficiul tuturor celor din domeniul turismului. Această realizare se leagă și de paginile web ce vor fi lansate luni, la București – www.viziteazacovasna.ro și www.iranyharomszek.ro, fiindcă încet, încet vor fi introduse acolo și unitățile de cazare și toate acele date pe care noi, la nivelul CCI le centralizăm. Pentru prima fază, am realizat câteva pachete concrete privind vizitarea județului Covasna. Am pornit de la cele mai frumoase și spectaculoase locuri de cazare.”- a spus László Endre.

 

 

Programul Zilelor turismului din județul Covasna

„Zilele turismului din județul Covasna” vor fi deschise luni, 19 septembrie, la ora 19.00, la Institutul „Balassi” din București, printr-o întâlnire cu jurnaliști și bloggeri din Capitală, întâlnire în cadrul căreia va avea loc o prezentare a județului și în  cadrul cărora vor fi lansate două platforme web conținând date priv ind oferta turistică a județului: www.viziteazacovasna.ro și www.iranyharomszek.ro.

Marți, 20 septembrie, va fi o zi dedicată conacelor și castelelor covăsnene, vizitatorii având acces gratuit la Conacul „Mikes – Szentkereszty” din Zagon; Castelul „Daniel” din Vârghiș (între orele 8.00- 16.00); Conacul „Damokos Gyula”, Muzeul „Haszmann Pal” din Cernat (între orele 9.00-19.00); Castelul „Daniel” din Tălișoara (între orele 10.00 – 19.00); Conacul „Gal” din Dalnic (între orele 10,00 – 18,00). Tot marți vor fi prezentate și rezultatele concursului „Cele 7 minuni ale județului”- lansat de către Consiliul Județean Covasna.

Miercuri, 21 septembrie, va fi „Ziua mofetelor și a apelor minerale”, zi în care vor putea  fi vizitate, gratuit, Centrele construite prin proiectul „Drumul Apelor Minerale” (din Belin, Hătuica, Malnaș Băi, Olteni, Vâlcele – între orele 13.00 – 20.00), dar și „Șugaș Spa”- de la Șugaș –Băi (între orele 11.00 – 21.00). Programul acelei zile cuprinde și seminarul susținut, de la ora 17.00, (pe tema balneologiei), de către dr. Tatar Marta, la Centrul de Informare turistică din Covasna; dar și prezentarea volumului „Valori din comuna Ghidfalău”, prezentare susținută de Kisgyorgy Zoltan, de la ora 17.00, la Căminul Cultural din Fotoș.

Joi, 22 septembrie, va fi ziua dedicată marketingului turistic, în programul zilei fiind cuprins un curs ce include, printre altele, informații despre modul de promovare a unui hotel, a unei pensiuni, a unui restaurant sau a unei agenții de turism; despre modalități de a atrage turiști și de a spori vizibilitatea afacerii (din domeniul turismului). Cursul va fi susținut de către Răzvan Pascu  (consultant în marketing turistic, cu o experiență de peste opt ani în domeniu), la Hotelul „Clermont” din Covasna, începând cu ora 9.00 – 9.30. Cei interesați să participe la acest curs trebuie să se înscrie până în data de 20 septembrie (a.c), până la ora 12.00, taxa de participare fiind 50 de lei și incluzând pauzele de cafea și prânzul.

Ziua de vineri, 23 septembrie, va fi dedicată muzeelor, caselor memoriale, astfel că mai multe unități de acest tip din județ vor putea fi vizitate, gratuit, conform programului stabilit de acestea. În aceeași zi va avea loc lansarea ediției a treia a concursului internațional de fotografie „TransNatura” – la Muzeul Cinegetic din Sfântu Gheorghe, începâd cu ora 18,00.

Tot atunci va începe și Festivalul ciocolatei, în fața Parcului „Elisabeta” din municipiu.

Sâmbătă, 24 septembrie și duminică, 25 septembrie, se vor desfășura „Zilele Naturii”, în program fiind cuprinse, printre altele, diverse drumeții prin județ. Tot la sfârșitul săptămânii viitoare, sâmbătă 24 septembrie, se va desfășura, la Târgu Secuiesc, în cadrul Zilelor turismului din județul Covasna, Festivalul apei minerale – cuprinzând concursuri, degustări de apă minerală, programe culturale și activități dedicate copiilor.

Informații suplimentare vor putea fi aflate accesând  pagina de Facebook „Vizitează Covasna”.

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail