Anul acesta, în data de 13 septembrie, se sărbătoreşte „Ziua Pompierilor din România” și împlinirea a 168 de ani de la bătălia din Dealul Spirii. Cu această ocazie, și totodată, cu prilejul aniversării a 48 de ani de la înființarea Grupului de Pompieri Covasna, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Mihai Viteazul” al judeţului Covasna, a pregătit o serie de activități.

13-septembrie-isuZiua de 13 Septembrie reprezintă un moment de seamă al Revoluţiei Române de la 1848, un reper în conştiinţa de sine a românilor prin faptele de armă săvârşite de pompierii militari bucureşteni, comandaţi de căpitanul Pavel Zăgănescu, care au făcut dovada incontestabilă a curajului şi ataşamentului nestrămutat pentru apărarea idealurilor revoluţiei. Bătălia din Dealul Spirii a marcat prima implicare majoră a pompierilor militari. Cu această ocazie, luni, 12 septembrie, între orele 11:00-13:00, la sediul Pichetului de Pompieri Întorsura Buzăului, din strada Serei, dar și la sediul Detaşamentului de Pompieri Sfântu Gheorghe din strada Oltului, va avea loc „Ziua porţilor deschise”. Marți, între orele 08:30 – 09:00, va avea loc defilarea efectivelor ISU Covasna în municipiul Sfântu Gheorghe, pe traseul str. Oltului – B-dul G. Bălan – 1 Decembrie 1918 – Str. Miko Imre  și Parcul Elisabeta, iar între orele 09:00 – 10:00 va fi oficiat ceremonialul militar de înaintare în grad şi citirea ordinelor de zi, mesajelor şi alocuţiunilor prilejuite de Ziua Pompierilor din România, eveniment ce se va desfășura în spaţiul pietonal din centrul municipiului Sfântu Gheorghe şi care va continua cu defilarea efectivelor la sediul ISU Covasna.

Totodată, între orele 09:00-10:30, respectiv între orele 10:00- 12:00, sediile Detaşamentului de Pompieri Sfântu Gheorghe din strada Oltului, respectiv al Secţiei de Pompieri Târgu Secuiesc, din strada Ady Endre, își deschid încă o dată porțile pentru cei interesați și tot în cursul zilei de marți, între orele 13:00-13:30, va avea loc ceremonialul militar şi inaugurarea lucrărilor de reparaţii efectuate la garajul şi platoul Secţiei de Pompieri Târgu Secuiesc, în prezenţa reprezentanţilor autorităţilor administraţiei publice locale;

Pompierii covăsneni și-au comemorat eroul. ISU Covasna intenționează să ridice un monument în memoria colegului mort la datorie.

La fel ca și anii trecuți, în preajma „Zilei Pompierilor din România”, vinerea trecută a avut loc o slujbă religioasă în memoria eroului pompier, sergent major (p.m.) Popiuc Vasile, la placa comemorativă aflată la moara din Sântionlunca. Pompierul Popiuc Vasile şi-a pierdut viaţa într-un incendiul în anul 1969, încercând să salveze semeni aflaţi în pericol.

„Avem o mică comemorare a eroului nostru, sergent major post-mortem Popiuc Vasile, care a murit la Sântionlunca. (…) Dorim ca la anul, dacă reușim, să facem un monument aici în curte, unde printre mulții eroi pompieri, să fie trecut și „în memoria lui Popiuc Vasile” care a murit la o intervenție.” – a declarat, vineri, inspectorul șef al ISU Covasna, col. Gyorgy Alfons.

Slujba de pomenire a fost oficiată de preotul militar al garnizoanei Sfântu Gheorghe.

Ioana Ardeleanu . .

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail