. . Reprezentanţi ai românilor din diaspora şi din Republica Moldova, prezenţi la lucrările Universităţii de Vară de la Izvoru Mureşului, au declarat miercuri că iau în calcul boicotarea alegerilor parlamentare dacă nu se vor opera modificări în modul de organizare a scrutinului, dar şi în ceea ce priveşte reprezentarea în Parlament a acestora.

Preşedintele FADERE (Federaţia asociaţiilor de români din Europa), Daniel Ţecu, a atras atenţia că românii din diaspora sunt subreprezentaţi şi că ar trebui să existe un număr mult mai mare de parlamentari care să-i reprezinte şi a cerut autorităţilor române să înfiinţeze secţii de vot în toate oraşele unde există comunităţi importante de români. În caz contrar, Ţecu a susţinut că se ia în calcul boicotarea alegerilor parlamentare.

imageResize„Cerem autorităţilor române să existe secţii de vot în diaspora în toate oraşele unde sunt comunităţi mari de români. Cerem, de asemenea, autorităţilor din România creşterea numărului parlamentarilor români în Parlamentul României (n.r. care să-i reprezinte pe românii din diaspora), după acelaşi algoritm ca în România şi ne-ar plăcea ca partidele politice să trimită reprezentanţi pentru diaspora, români care sunt din diaspora. De asemenea, cerem autorităţilor din România să înceapă negocierile de urgenţă cu ţările unde nu se pot pune secţii de vot, din cauza legilor pe care ei le au, vorbim de Canada, de Germania, dar s-a demonstrat în timp că şi aceste ţări sunt dispuse să facă excepţii şi ne-ar plăcea să facă excepţii şi cu România. Dacă aceste lucruri nu se vor întâmpla, suntem nevoiţi să boicotăm aceste alegeri”, a declarat Daniel Ţecu.

Ideea boicotării scrutinului parlamentar este susţinută şi de reprezentanţi ai cetăţenilor români din Republica Moldova, aceştia afirmând că au atenţionat deja autorităţile române că noua lege de organizare a alegerilor va face ca numărul celor prezenţi la vot să fie mai mic decât până acum.

„Am atenţionat reprezentanţii Autorităţii Electorale Permanente că noua lege privind organizarea alegerilor parlamentare din acest an din România este una care va face ca numărul celor prezenţi la secţiile de vot să fie şi mai mic decât înainte şi că, de fapt, vom asista la celebrele cozi care au loc în Republica Moldova, în cel de-al doilea stat românesc, acolo unde numărul cetăţenilor români depăşeşte câteva sute de mii. I-am rugat să ia alte măsuri pentru a organiza într-un mod diferit şi să avem cel puţin acelaşi număr de secţii de vot, dacă nu le pot dubla, şi sunt în asentimentul colegilor noştri din diaspora care sunt prezenţi la Izvoru Mureşului şi spunem că în cazul în care nu se vor opera modificări de către autorităţile de la Bucureşti, avem intenţia de a organiza o boicotare a alegerilor parlamentare, deşi nu ne dorim acest lucru”, a declarat Constantin Codreanu, preşedintele Blocului Unităţii Naţionale din Republica Moldova.

AGERPRES

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail