CARAVANA_TIFF_2016_50X70_SFANTU_GHEORGHE_PREVIEW_03Un thriller spaniol captivant, povestea emoţionantă a unui om care schimbă destine în periferiile Braziliei şi o dramă cutremurătoare despre Holocaust, sunt cele trei proiecții care țin zilele acestea spectatorii în priză.

Începând de ieri, Caravana TIFF este la Sfântu Gheorghe. Filmele „Mlaştina”, „Profesorul de vioară” şi „Fiul lui Saul”, printre cele mai premiate filme de anul acesta, vor fi proiectate în aer liber, în Piaţa Libertăţii din municipiu, începând cu ora 21:45, iar intrarea este gratuită.

Seara filmelor a fost deschisă cu proiecția filmului spaniol „Mlaștina” (La isla mínima), în regia lui Alberto Rodríguez. Filmul, premiat în 2014 cu „Scoica de Argint” pentru cel mai bun actor (Javier Gutiérrez), dar și pentru cel mai bun regizor, cel mai bun actor principal și cel mai bun scenariu original la Premiile Goya din anul 2015, descrie povestea a doi adolescenţi dispăruți dintr-un oraş din mijlocul mlaştinilor din Guadalquivir. Doi detectivi sunt trimişi de la Madrid în căutarea adevărului. Curând aceștia îşi dau seama că numărul tinerilor dispăruți în ultima perioadă este cu mult mai mare și că există o strânsă legătură cu traficul de droguri.

Pentru cei care au ratat prima seară de film în aer liber, în această seară va rula filmul „Profesorul de vioară” (The violin teacher), în regia lui Sérgio Machado. Proiecția care durează puțin peste o oră și jumătate a primit premiul publicului la São Paolo în 2015. Filmul spune povestea unui violonist talentat, care după ce pierde un post în prestigioasa orchestră simfonică din São Paolo, ajunge să se întreţină dând lecţii de muzică adolescenţilor dintr-o şcoală publică din Heliopolis, cea mai mare favelă din Brazilia.

Seria proiecțiilor în aer liber se încheie mâine seară cu filmul „Fiul lui Saul” (Son of Saul), în regia lui László Nemes, câştigătorul Oscarului pentru cel mai bun film străin în 2016 și distins cu Marele Premiu la Cannes 2015. Acțiunea filmului se petrece în octombrie 1944, la Auschwitz-Birkenau. „În timp ce lucrează la unul dintre crematorii, deţinutul maghiar Saul descoperă trupul unui băiat şi e convins că acesta e fiul său. Saul îşi asumă o sarcină imposibilă: să-i ofere băiatului funeraliile cuvenite.”

Caravana Filmelor TIFF este un proiect organizat de Asociaţia Pentru Promovarea Filmului Românesc, cu sprijinul Europa Cinemas şi al Centrului Naţional al Cinematografiei. Până în luna septembrie Caravana TIFF va ajunge în peste 15 oraşe, promovând filmele cele mai premiate. Proiectul se află la al şaptelea an, iar anul trecut peste 33.000 de spectatori au urmărit proiecțiile promovate de Caravană.

Pentru mai multe detalii legate de Caravană puteți accesa http://tiff.ro/caravana-tiff/stiri . . și www.facebook.com/caravanatiff.

Evenimentul care se desfășoară zilele acestea la Sfântu Gheorghe este organizat cu sprijinul Primăriei municipiului Sfântu Gheorghe și al Casei de Cultură „Kónya Ádám”.

***

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF), organizat de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc, este primul și cel mai mare festival dedicat filmului de lungmetraj din România.

Fondat în 2002, în Cluj-Napoca, TIFF a reușit să devină rapid cel mai important eveniment dedicat filmului din România, și unul dintre cele mai spectaculoase evenimente culturale anuale din zonă. A primit titulatura de membru CENTEAST – Alianta Festivalurilor de Film din Europa Centrală și de Est și primește sprijinul Programului Media – Europa Creativă. În 2011, TIFF a fost acreditat de către Federaţia Internaţională a Asociaţiilor Producătorilor de Film (FIAPF), fiind poziționat printre cele mai importante 40 de festivaluri ale lumii.

De-a lungul celor 14 ediții, Premiul TIFF pentru Întreaga Carieră a fost acordat unor personalități importante ale cinematografiei europene și mondiale, precum Nastassja Kinski, Jiří Menzel, Debra Winger, Claude Lelouch, Geraldine Chaplin, Wim Wenders, Marin Karmitz, Jacqueline Bisset, Michael York, Catherine Deneuve, Claudia Cardinale, Annie Girardot, Udo Kier, Vanessa Redgrave, Nicolas Roeg și Franco Nero.

TIFF urmărește promovarea artei cinematografice prin prezentarea celor mai inovatoare și spectaculoase filme ale momentului, care pun accent pe originalitate și pe libertatea de exprimare.

Ioana Ardeleanu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail