. . SAM_4585În perioada 9 – 13 august 2016, în localitatea Barcani, un grup de educatoare de la secţia română din judeţul Covasna au participat la cursul de bază organizat de Asociaţia Ghidelor şi Ghizilor din România, nedezminţindu-şi renumele de pioneri, de promotori ai noului.

Scopul cursului a fost acela de a familiariza participanţii cu conceptul de ghidism şi obiectivele acestuia, formarea unei atitudini responsabile în comunitatea din care fac parte şi încurajarea participării la proiecte în folosul acesteia. În felul acesta, educatoarele şi-au îmbogăţit cunoştinţele privind metodele specifice educației non-formale şi modul de implementare a acestora la nivel preşcolar.Ca urmare a acestui curs, în judeţul Covasna se vor deschide unităţi de ghizi, grupa de vârsta Curcubeu (3-6 ani), incluzând astfel judeţul în această mişcare mondială de tineret, din care au făcut parte de-a lungul timpului mari personalităţi precum Ecaterina Teodoroiu, Prinţesa Ileana, Margaret Theacher, Hillary Clinton, Bear Grylls şi alţii.

D-na formator Emilia Stana, comisara naţională cu relaţii publice în cadrul A.G.G.R., a evidenţiat importanţa zilei de 22 februarie – ZIUA MONDIALĂ A GÂNDIRII, când peste 40 de milioane de ghizi şi cercetaşi din 143 de ţări din întreaga lume îşi transmit mesaje de prietenie şi de solidaritate.Acţiunea a fost iniţiată de către inspectorul pentru educaţie timpurie, Florica Nica, şi s-a bucurat de  sprijinul necondiţionat al I.Ş.J. Covasna, dar şi de cel al autorităţilor locale Barcani, reprezentate de către d-l primar, Gheorghe Marin, şi de către directorul Şcolii Gimnaziale Barcani, Cătălin Petcu.

Acest curs a fost un model de educaţie non-formală a adulţilor care are ca misiune finală educarea tinerei generaţii în spiritul principiilor şi valorilor ghidismului, respectiv formarea unor atitudini care  urmăresc influenţarea unor politici publice, legi şi comportamente cu scopul de a crea o lume mai bună. Educatoarele au învăţat cum să-şi încurajeze preşcolarii în spiritul dezvoltării prieteniei, a libertăţii de expresie, a responsabilităţii individuale şi de grup, să-şi dezvolte calităţi de lideri şi să aplice aceste abilităţi într-un mediu multicultural.

D-na preşedinta a Asociaţiei  a Ghidelor şi Ghizilor din România,  Medeea Neguţescu, a afirmat la lucrările cursului:

SAM_4673

„Ghidismul este o mişcare internaţională de tineret, fondată în 1910 de lordul Robert Baden-Powell, care utilizează metode educative specifice: voluntariat, sistemul patrulei, serviciul în comunitate, Legea şi Promisiunea, ecoeducaţia, viata în natură, dezvoltarea personală progresivă, comunicarea multiculturală şi învăţarea prin acţiune.

În secolul al XXI-lea se impune o colaborare eficientă între instituţiile de învăţământ, autorităţile locale, mass-media şi organizaţiile neguvernamentale, pentru a oferi împreună un proces educaţional armonios şi constructiv.”

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail