Prima etapă de admitere în învățământul liceal de stat, pentru candidaţii din seria curentă, precum şi pentru cei din seriile anterioare care nu împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor anului şcolar 2016-2017, debutează astăzi, cu completarea fișelor de înscriere, fișe ce pot fi completate de către aceștia până în 12 iulie (a.c.) . . .
Conform metodologiei admiterii în învățământul liceal de stat, absolvenţii clasei a VIII-a din promoţia 2016, indiferent de vârstă, precum şi cei din promoţiile anterioare, care nu împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor anului şcolar 2016-2017, inclusiv, se pot înscrie în învăţământul liceal, la cursuri de zi, iar absolvenţii învăţământului gimnazial din promoţiile anterioare, care împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor anului şcolar 2016-2017, inclusiv, se pot înscrie în învăţământul liceal, doar la cursuri serale sau cu frecvenţă redusă, în perioada prevăzută de calendarul admiterii.
Admiterea în învăţământul liceal de stat pentru candidaţii din seria curentă, precum şi pentru cei din seriile anterioare care nu împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor anului şcolar 2016 – 2017 se derulează în trei etape. Conform calendarului aprobat de Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice (MENCȘ), prima etapă debutează astăzi, 8 iulie (a.c.), cu completarea opţiunilor în fişele de înscriere de către absolvenţii clasei a VIII-a şi de către părinţii acestora, asistaţi de diriginţii claselor a VIII-a. În aceași perioadă, se realizează și completarea fişelor de înscriere de către absolvenţii clasei a VIII-a proveniţi din alte judeţe, la centrul special desemnat din judeţul pentru care solicită înscrierea.
Repartizarea computerizată din cadrul primei etape de admitere va avea loc în data de 19 iulie (a.c.), iar afişarea în unităţile de învăţământ gimnazial a listelor cu absolvenţii repartizaţi proveniţi din şcolile respective şi a listei cu locurile neocupate în unităţile de învăţământul liceal de stat din judeţ/municipiul Bucureşti se va face în 20 iulie 2016, zi în care este programată și afişarea de către fiecare unitate din învăţământul liceal a listei candidaţilor repartizaţi în acea unitate.
În perioada 21-29 iulie 2016 absolvenţii îşi vor depune, la unităţile şcolare la care au fost declaraţi admişi, dosarele de înscriere, cuprinzând actele de studii în original. Înscrierea la licee, a candidaţilor declaraţi admişi în urma repartizării computerizate se efectuează pe baza următoarelor acte: a.) cererea de înscriere; b.) cartea de identitate; c.) certificatul de naştere în copie legalizată; d.) adeverinţa cu notele şi media generală obţinute la Evaluarea Naţională din clasa a VIII-a; e.) foaia matricolă pentru clasele V – VIII (cu calculul mediei generale); f.) fişa medicală;
Admiterea candidaţilor pe locurile speciale pentru romi şi a candidaţilor pentru învăţământul special
Conform calendarului, în perioada 11 – 13 iulie 2016, se va desfășura repartizarea candidaţilor pe locurile speciale pentru romi, iar în perioada 14 – 16 iulie 2016, înscrierea şi repartizarea candidaţilor pentru învăţământul special.

**
Înscrierea în clasa a IX-a, în liceele de stat se face fără examen, pe baza mediei de admitere, care se calculează ca medie ponderată între media generală obţinută la Evaluarea Naţională susţinută de absolvenţii clasei a VIII-a, care are o pondere de 75%, şi media generală de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a, care are o pondere de 25%;
La Evaluarea Națională de anul acesta, 76,31 la sută dintre cei care au susținut Evaluarea Naţională, în județul Covasna, au obţinut medii peste 5, datele fiind cele de după soluționarea contestațiilor.
***
Calendarul admiterii în învățământul liceal de stat, metodologia admiterii și alte detalii pot fi aflate accesând site-ul Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Covasna, www.isj.educv.ro, secțiunea „Evenimente” – „Înscrieri” – „Admiterea în liceu”. Pe site-ul ISJ Covasna poate fi consultată, totodată, lista candidaților în ordinea descrescătoare a mediilor de admitere pentru anul școlar 2016-2017.
Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail