Una dintre cele mai mari organizații, ce oferă servicii sociale din România, Organizația Umanitară CONCORDIA vine în premieră în județul Covasna, prin parteneriatul cu . . Direcția Județeană pentru Sport și Tineret (DJST) Covasna – Compartimentul Tineret/Tabere.

În urma colaborării dintre Compartimentul Tineret/Tabere al DJST Covasna și Organizația Umanitară CONCORDIA, Centrul de Agrement Pădureni  găzduiește, în perioada 3 – 10 iulie(a.c.), pentru un număr de 60 de tineri și 12 educatori, formatori și voluntari, „Tabăra de dezvoltare personală pentru copii și tinerii beneficiari ai Organizației Umanitare CONCORDIA.

„Organizația Umanitară CONCORDIA, una dintre cele mai reprezentative și  prezente organizații umanitare din România, organizează pentru prima dată o tabără pentru copii și tot pentru prima dată vine în județul Covasna, având ca și gazdă Centrul de Agrement Pădureni, la inițiativa DJST Covasna. Nu numai că ne vom relaxa, ci vom încerca să vedem și modele de servicii sociale, destinate tinerilor ce provin din sistemul de protecție socială, pe care le-am putea replica și în Covasna. Este un prim pas spre o colaborare și multiplicare a acestui program și în județul Covasna.” – a declarat consilierul de tineret al DJST Covasna, Cătălin Lazăr.

25 de ani de muncă în sprijinul celor aflați în nevoie și peste 550 de beneficiari care trăiesc acum fără grija zilei de mâine 

Organizația Umanitară CONCORDIA activează de 25 de ani în cadrul serviciilor sociale iar la momentul actual are în implementare 12 proiecte sociale cu peste 550 de beneficiari, în județul Prahova și în București.

„Noi avem 250 de copii, aflați în case de tip familial, deci ei sunt în plasament la noi. Avem centre de zi pentru copil și familii sărace din județul Prahova, avem o școală de meserii unde îi învățăm, în general pe copii care provin din centrele de plasament de stat, o meserie și îi ajutăm   să își găsească o slujbă, avem și o brutărie socială, un adăpost de noapte, sau apartamente sociale și servicii de „job coaching”, adică îi ajutăm pe acești tineri aflați în nevoie să își găsească un loc de muncă. Ne aflăm aici pentru că am mai lucrat cu DJST Covasna și în cadrul altor proiecte și ne-am dori foarte mult să reușim să atingem două obiective: pe de-o parte să instruim în  metode  de educație  nonformală  un  număr de 12 educatori, adică acele persoane care au în grijă copiii noștri, și să oferim și experiența taberei pentru 60 de copii din programele noastre.” – a declarat Diana Certan, directorul executiv al organizației.

Potrivit acesteia, beneficiarii programelor sunt copiii scoși din familiile lor, de către Direcțiile de Asistență Socială, în urma violențelor în familie, a alcoolului, sau abuzurilor sexuale cărora au fost supuși, în funcție de caz, și aflați în plasament, în cadrul centrelor de stat și/sau organizațiilor precum Organizația Umanitară CONCORDIA.

„Atunci când familia nu mai este considerată ca fiind un mediu sănătos și sigur pentru copii, Direcția Generală de Asistență Socială apelează la organizații cum este și organizația noastră,  dat fiind că au o capacitate redusă, dar și dată fiind calitatea programelor noastre.(…)  Practic noi încercăm să lucrăm pe partea de atitudine și dezvoltare personală în cadrul acestei tabere. Ne dorim foarte mult ca ei să învețe că de fapt puterea stă în ei și că dacă își propun să facă un lucru, prin muncă vor reuși să facă acel lucru, acesta este unul dintre obiectivele educaționale pe care noi ni l-am propus. Al doilea obiectiv educațional este partea de învățare a unei comunicări nonviolente. Datorită traumelor cu care ei vin și cu care ajung în programele noastre, atitudinea și modul lor de relaționare cu ceilalți copii pot fi de răzvrătire și atunci lucrăm foarte mult pe această parte de comunicare nonviolentă, dar și pe partea de consolidare a spiritului de echipă, astfel încât ei să știe că se pot baza unii pe alții și că se pot baza pe noi.” – a explicat Diana Certan.

Potrivit reprezentantei, organizația își propune să continue proiectele de acest gen și în viitor și se gândește să implementeze chiar și proiecte comune alături de DJST Covasna. Costurile taberei, în ceea ce privește cazarea, masa și facilitatorii, vor fi acoperite de către Organizația Umanitară CONCORDIA, iar DJST Covasna s-a oferit să asigure aceste servicii la preț redus: „În funcție de cum se va desfășura acțiunea, ne dorim foarte mult să o continuăm. Noi aici am găsit un sprijin foarte mare și înțeleg că există și o nevoie pe partea de servicii sociale. Este prima dată când noi ajungem aici, însă ne dorim să ajungem să cunoaștem mai bine și problemele și nevoile județului, având în vedere că în planul nostru strategic există direcții de dezvoltare. În funcție de ce probleme și nevoi vor identifica autoritățile local de aici, împreună cu partenerii noștri de la DJST Covasna, ne dorim să vedem dacă putem face și proiecte comune pe viitor.”

Organizația Umanitară CONCORDIA este o organizație independentă, nonguvernamentală  și ț nonprofit, activă la nivel internațional, care are ca misiune susținerea familiilor aflate în dificultate   și integrarea/reintegrarea socială (familială, școlară, profesională) a copiilor, tinerilor și adulților, spre o viață autonomă și responsabilă. În decursul celor 25 de ani de când activează în România, CONCORDIA a ajutat peste 4.500 de copii și tineri. Principalele obiective ale organizației fiind îngrijirea și educarea copiilor și tinerilor aflați în casele de tip familial,   asigurarea unei educații vocaționale și formarea profesională, consilierea și orientarea   profesională, asigurarea unor locuințe protejate, ateliere pentru deprinderea abilităților de viață independentă, a unui adăpost de noapte, centru de zi pentru copii și servicii în comunitate. CONCORDIA ocrotește anual peste 550 de copii şi tineri în casele şi locuinţele sale din Bucureşti, Ploieşti şi Ariceştii Rahtivani, Judeţul Prahova.

Ioana Ardeleanu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail