Astăzi , 28 iunie , în calendarul ortodox se face pomenirea Aflării moaștelor Sfinților Mucenici Chir și Ioan.
Panaghia Tricherousa este o icoana de iconostas, foarte veche, cunoscută ca „Icoana Maicii Domnului cu trei mâini”. Icoana este cinstită în mod deosebit pe 28 iunie și se află în prezent la Mănăstirea Hilandar din Muntele Athos. Cei ce nu cunosc istoria acestei icoane înclină să creadă, în mod greșit, că cele trei măini reprezentate sunt ale Maicii Domnului. Însă nu este așa. Inițial era o icoană realizată întru totul după canoanele iconografice, asemănătoare cu Maica Domnului Hodogitria – „Arătătoarea căii”. Potrivit tradiției, această icoana a Maicii Domnului era zestrea de familie a Sfântului Ioan Damaschin.
Sfinții Mucenici Chir și Ioan sunt pomeniți de Biserică, în fiecare an, pe 31 ianuarie. În data de 28 iunie facem pomenirea mutării sfintelor moaște ale celor doi sfinți de la Canopos la Manutin. Sfinții Chir și Ioan au pătimit pentru Hristos în vremea împăratului Dioclețian (secolul al IV-lea). Amândoi îngrijeau bolnavii, fără să primească vreo recompensă.
Cetatea Manutin era idolatră și mulți demoni stăpâneau în ea. Patriarhul Teofil al Alexandriei (385-412) a încercat să le îndepărteze, însă nu a reușit. Următorul patriarh, Chiril al Alexandriei (412 – 444), s-a rugat și el lui Dumnezeu să nimicească necurăția idolatră ce stăpânea cetatea Manutin și unde puterea demonilor domnea absolut. Atunci înaintea Patriarhului Chiril s-a înfățișat un înger al Domnului care i-a descoperit că diavolii nu vor putea fi surpați, decât prin aducerea moaștelor sfinților Mucenici Chir și loan.
Sfântul Chiril a făcut ascultare și a adus în Manutin moaștele Sfinților Chir și Ioan, zidând acolo o biserică în numele lor. Din momentul în care moaștele au fost aduse în Manutin, duhurile necurate au fost gonite, iar locul a devenit izvor de tămăduiri.
Tot în această zi, facem pomenirea: Sfântului Mucenic Papia; Dreptului Serghie Magistrul (secolul al IX-lea); Sfântului Mucenic Macedonie; Sfântului Cuvios Ulchian; Sfântului Pavel, doctorul; Sfântului Moise cel depărtat din lume; Sfântului Donag, episcopul Libiei; Sfinților șaptezeci de mucenici din Schitopolis; Sfinților trei mucenici din Galatia; Sfântului Cuvios Magnu.