Astăzi, 10 mai, în calendarul ortodox se face pomenirea Sfântul Simon Zilotul.
Sfântul Apostol Simon Zilotul nu este altul decât mirele de la Cana Galileii. La nunta acestuia, Iisus a făcut prima minune – prefacerea apei în vin. I s-a dat numele de „Canaanitul” și de „Zilotul” spre a-l deosebi de Sfântul Petru și de Sfântul Simeon „fratele Domnului”, urmașul Sfântului Iacob la Episcopia Ierusalimului. Sfântul Simon Zilotul, numit și Natanael, este cel care și-a lăsat casa, părinții și mireasa pentru Mirele cel ceresc. Sfântul Simon Zilotul era de neam din Cana Galileei, cunoscut Domnului nostru Iisus Hristos și Preacuratei Maicii Sale, deoarece Cana nu este departe de Nazaret. Odată cu Pogorarea Duhului Sfânt, mirele cel din Cana a început a propovadui și el, alături de Apostoli, Evanghelia în toata lumea. El a propovăduit în Mauritania, Africa și Britania, unde și-a dat și sufletul său, fiind răstignit și îngropat.
Moaștele Sfântului Simon Zilotul
În București, la Biserica Podeanu aflată pe strada Dornei (în apropierea Pieței Chibrit) se afla o părticică din sfintele sale moaște. Moaștele Sfântului Simon Zilotul sunt acoperite de un baldachin construit după modelul celui aflat la Roma, într-una din catacombele unde se află moaștele Sfinților Chiril și Metodiu. Cele mai multe persoane vin aici să ceară ajutorul în căsătorie. Sfântul Simon Zilotul este grabnic ajutător celor care vin cu această rugăminte.
Despre felul minunat în care moaștele Sfântului Simon Zilotul au ajuns la biserica Podeanu, părintele paroh Vasile Ailioaei ne-a mărturisit: „Moaștelor Sfântului Simon Zilotul au fost aduse aici din 1971, atunci când episcopul Valerian (n.r. Prea Sfințitul Valerian Zaharia – episcop al Oradiei) a venit și s-a sălăsluit într-una din casele parohiale ale acestei parohii. Preasfințitul Valerian ajunge în București pentru ca s-a opus autorităților comuniste care doreau închiderea mănăstirilor în urma decretului 410. Din 1971 și până în 1996 a fost cu adevărat o taină. Episcopul Valerian era cel care păstra moaștele Sf. Apostol Simon Zilotul, se închina lor și nu lasă pe nimeni să intre în acea cameră, decât numai pe cei apropiați. Înainte de a-și da sfârșitul în mâinile lui Dumnezeu a lăsat ca această taină să fie cunoscută.”
Preasfințitul a dăruit aceste odoare de preț Bisericii Podeanu ca urmare a dragostei cu care a fost înconjurat, în ultimii ani ai vieții, de părintele paroh Vasile Ailioaei, de familia acestuia și de toți enoriașii bisericii.
Tot astăzi, facem pomenirea: Sfinților Mucenici Alfiu, Filadelf și Ciprian; Sfântului Isihie Mărturisitorul; Sfântului Cuvios Lavrentie.