. . Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Covasna va organiza în perioada mai –iunie (a.c.) o nouă ediție a concursului interdisciplinar adresat elevilor de clasa a IV-a din județ. Înscrierile participanților încep astăzi, 20 aprilie.

Concursul, organizat de Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Covasna, prin inspectorul școlar pentru învățământ primar – secția română, prof. Mihai Sebastian Banciu, a fost inițiat de doamna profesor Elena Boricean în anul 1996. Competiția s-a dezvoltat de la an la an, reunind tot mai mulți elevi din cele cinci zone ale județului.

Potrivit organizatorilor, competiția are ca scop principal crearea de oportunități și motivații pentru copiii și cadrele didactice implicate din unitățile școlare covăsnene de a se afirma pe plan local și județean, prin abordarea interdisciplinară a obiectivelor de învățământ din planul cadru pentru clasa a IV-a, în vederea pregătirii calitative pentru viață.

„Acest concurs își propune să stimuleze interesul elevilor din județul Covasna pentru cunoaștere, cercetare și explorare, oferind posibilitatea de a participa la un concurs de nivel județean. Un alt scop este de a dezvolta personalitatea acestor elevi, spiritul de inițiativă și competiție.” – au transmis organizatorii, prin regulamentul concursului. Potrivit acestora, desfășurarea concursului presupune evaluarea și valorificarea competențelor și abilităților specifice la: limba și literatura română, matematică, științe ale naturii, geografie, istorie, educație civică, arte etc.

Mai multe probe

Concursul se va desfășura pe echipe care vor trebui să aibă un nume și să fie formate din câte cinci elevi.

Conform regulamentului, itemii și probele competiției, vor fi elaborate din toate disciplinele de învățământ, în conformitate cu planul cadru și programele școlare în vigoare pentru clasa a IV-a.

Spre deosebire de ediția precedentă, anul acesta, elevii vor trebui să treacă de nouă probe, în loc de opt. Printre acestea se numără: prezentarea echipajului (în limita a cinci minute); sesiune de întrebări fulger cu patru variante de răspuns, dintre care una singură este corectă, cu subiecte din toate disciplinele clasei a IV-a; proba de limba și literatura română; matematică distractivă; geografia României; istoria României; proba de îndemânare; proba de dramatizare pe o temă dată; proba sportivă.

Conform regulamentului, în afara concursului, fiecare echipă va pregăti un moment artistic, la alegere (cu durata de maxim cinci minute).

La final, echipajele vor primi diplome pentru premiile I, II, III și pentru mențiunile I; II; III.

Etapele concursului

Competiția se va derula în două etape: zonală și județeană.

Faza zonală va fi organizată de unităţile de învăţământ desemnate de Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Covasna în fiecare din cele cinci zone ale județului, în perioada 11-31 mai (la decizia școlilor organizatoare).

Conform regulamentului, la etapa zonală, fiecare echipaj va fi însoțit de cadrul didactic coordonator și de un alt cadru didactic din școala din care provine. Diplomele pentru această fază vor fi semnate de directorul unității de învățământ organizatoare și de cadrul didactic numit de director ca responsabil pentru desfășurarea fazei zonale în școala respectivă. După cum se arată în regulament, cadrul didactic responsabil nu va avea elevi în competiție.

Potrivit aceleiași surse, subiectele și probele de concurs pentru faza zonală vor fi elaborate sub coordonarea responsabilului cu organizarea concursului și a responsabilului/ responsabililor de cerc pedagogic din fiecare zonă. Școlile participante pot trimite propuneri de subiecte la responsabilul de cerc. Dacă responsabilul de cerc pedagogic are elevi în competiție, va desemna un înlocuitor.

În calendarul concursului se arată că înscrierea la faza zonală se va face începând de astăzi, 20 aprilie, prin completarea formularului tip disponibil pe site-ul Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Covasna – ce va fi semnat și ștampilat de director. Formularele vor trebui predate responsabilului de cerc pedagogic și vor deveni documente oficiale ale competiției.

Conform calendarului concursului, rezultatele etapei zonale vor fi publicate pe site-ul ISJ Covasna, la secțiunea „inspector/ inspector învățământ primar”, în 1 iunie (a.c.).

La etapa județeană, derulată în perioada 2-10 iunie (la decizia IȘJ), fiecare echipaj va fi însoțit de cadrul didactic coordonator și de un alt cadru didactic din școala / zona respectivă. Conform regulamentului, pentru această fază, subiectele și probele de concurs vor fi elaborate de comisia de elaborare a subiectelor, la sediul ISJ Covasna. Responsabilii de cerc pedagogic din fiecare zonă, vor trimite propuneri de subiecte, iar dacă responsabilul de cerc pedagogic are elevi în competiție inspectorul școlar va desemna un înlocuitor care să facă propuneri de subiecte pentru zona respectivă.

Rezultatele finale ale concursului vor fi publicate pe site-ul ISJ Covasna, la secțiunea amintită, în data de 13 iunie (a.c.).

Regulamentul concursului și formularul – tip de înscriere și informații suplimentare pot fi găsite deja pe site-ul instituției, www.isj.educv.ro la secțiunea Inspectori/ Inspector de învățământ primar.

Cadrele didactice care predau la clasele a IV-a din județ sunt invitate să se înscrie.

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail