. . Campionatul European de SuperMoto (SM) Junior S3 care s-a desfășurat weekend-ul trecut în Bulgaria i-a adus lui Őrdőg Zoltán, locul I. Acesta a învins la limită în fața adversarului său un bulgar care s-a clasat pe locul II pe podium.

Prima etapă a Campionatului European de SuperMoto (SM) Junior S3, care a avut loc weekend-ul trecut la Pleven, Bulgaria, pe circuitul „Dolna Mitropolia”, i-a adus lui Őrdőg Zoltán, micul motociclist covăsnean din Ojdula, locul I. Acesta a învins la limită în fața adversarului său, un bulgar care s-a clasat pe locul II pe podium.

„Weekend-ul trecut, sâmbătă și duminică, în Bulgaria,  a avut loc Campionatul Est-european de SuperMoto (SM) și a fost și un fel de Junior Cup, etapă din Campionatul European, ceea ce înseamnă că juniorii, indiferent de clasa de centimetri cubi din care fac parte, 65cc și 85cc, se clasează împreună. În cadrul Campionatului Est-european clasamentul este separat, iar la Junior Cup clasamentul este același. Am reușit să câștigăm cursa duminică, am terminat pe podium cu locul I, sâmbătă la calificări am tras chiar foarte tare, vreo 2 secunde jumătate am putut devansa față de locul II.” – a declarat Őrdőg István, tatăl campionului.

Potrivit acestuia, condițiile meteo au reprezentat un oarecare impediment. Cu toate că sâmbătă vremea a fost caldă și însorită, duminică timpul nefavorabil, cu ploi și temperaturi care nu au depășit 11 ºC, a făcut ca pista să devină aproape impracticabilă.

„A fost timp frumos sâmbătă și cunoscând pista, pentru că anul în 3 rânduri am fost acolo, a mers totul bine. Duminică însă a plouat, a fost o vreme mohorâtă și fiind fără prea multă experiență, pentru că nu prea ne-am antrenat pe ploaie, nu putem spune că suntem specialiști în cursele pe ploaie, în prima manșă a căzut și s-a clasat pe locul II. S-a acroșat într-un viraj, nu și-a găsit locul potrivit, pista era gumată, cum spunem noi, atunci când aleargă mai multe motociclete și mai multe categorii asfaltul se gumează, se formează pelicule de cauciuc, lucru care pe ploaie devine foarte alunecos. În prima manșă a plecat bine din start, dar după vreo trei ture a căzut, nu a fost singurul, pentru că toți copiii cădeau, nu era nici pentru alții mai ușor, am reușit să ne clasăm pe locul II în prima manșă iar în a doua manșă cred că din acea greșeală a învățat, pentru că a putut să bată cursa. Cu un loc II și cu un loc I la final am urcat pe podium însă clasamentul pe puncte a fost la egalitate cu adversarul bulgar, pentru că în prima manșă a ieșit el locul I și pe locul II copilul meu, iar în a doua manșă am fost noi pe locul I, iar adversarul bulgar a fost pe locul II. (…) Pe bulgar l-am devansat cu 4-5 secunde la cronometre sâmbătă, dar el a avut și niște cauciucuri noi, speciale pentru ploaie, noi am avut un rând de cauciucuri, uzate cam la 75%. Nu am avut cauciucuri noi, nu ne-am pregătit să avem și asta în vedere, dar cu toate acestea am reușit să termină cursa cu bine. Nu a fost un lucru ușor nici a doua manșă, norocul copilului meu a fost că a luat startul bine și la primul viraj a putut devansa față de restul. (…) Am reușit la final să căștigăm pentru că se consideră locul I pe podium acela care face locul I în a doua manșă, iar la puncte, adunând după cele două manșe de concurs suntem la egalitate cu bulgarul. Așa am început și anul trecut, tot cu un adversar bulgar, la egalitate de puncte, și de acolo am putut să câștigăm campionatul de anul trecut.” – a mai spus tatăl lui Őrdőg Zoltán.

Aceasta a fost prima etapă din seria celor patru, următoarea etapă a acestei competiții urmând să se desfășoare în perioada 11-12 iunie, tot în Pleven, Bulgaria. Potrivit lui Őrdőg István, cea de-a treia etapă ar urma să se desfășoare în România, iar dorința acestuia ar fi ca etapa să aibă loc la Târgu Secuiesc, lucru pe care și Federația Română de Motociclism îl susține. În acest sens, acesta spune că a depus la Consiliul Județean un dosar prin care solicită sprijinul pentru ca acest lucru să fie posibil. Totodată, weekend-ul acesta, în Ungaria va avea loc cea de-a doua etapă a concursului de Minicross.

Ioana Ardeleanu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail