Echipa Liceului Tehnologic ”Constantin Brâncuși” din Sfântu Gheorghe a obținut premiul al III-lea, la concursul de gastronomie cu tema ”Platouri culinare reci”, derulat, recent, la Târgu Mureș, în cadrul expoziției internaționale ”Gastropan”.

Aflată la cea de-a opta ediție, expoziția ”Gastropan” a avut loc săptămâna trecută, la Târgu Mureș, cuprinzând concursuri derulate pe trei secțiuni: secțiunea ”Panificație-Patiserie”, secțiunea ”Cofetărie” și secțiunea ”Gastronomie”.

La cea din urmă a participat și echipa Liceului Tehnologic ”Constantin Brâncuși” din municipiu, concurând la categoria ”Platouri culinare reci” ce a avut tematica ”Sănătate la farfurie”.

Concurenții (care au putut participa fie individual, fie în echipe) au avut sarcina de a prezenta un platou festiv la alegere (carne, vânat, pasăre, peşte, crustacee cu garnitură şi sosul adecvat), prezentat rece, folosind ingrediente care susțin stilul de viață sănătos al consumatorilor.

Echipa Liceului Tehnologic ”Constantin Brâncuși”, formată din patru membri – doi elevi de la clasa de tehnician nutriționist, anul I, un elev de la clasa de tehnician în gastronomie, clasa a XI-a, și un profesor de specialitate, care predă la cele două clase.

”Este al treilea an în care participăm la <<Gastropan>>. Am participat pentru prima dată în 2014, la Brașov, în 2015, la Târgu Mureș și anul acesta, tot la Târgu Mureș (…). Au fost mai multe categorii de concurs (…). Și anul acesta, ca și în anii anteriori, am participat la secțiunea gastronomie, fiindcă acolo ne simțim noi mai pregătiți (…). De data aceasta, am participat la secțiunea <<Platouri reci>>- tematica fiind <<Sănătate în farfurie>>. Am avut o echipă formată din patru membri: domnul Ferenczy Henrick, profesor, fiindcă predă la clasa de tehnician nutriționist și la clasa de tehnician în gastronomie – dânsul a fost șeful echipei, pentru că echipa trebuia să aibă un șef; două doamne care sunt înscrise la clasa de tehnician nutriționist – mi s-a părut oportun să participe elevi de la această specializare, fiindcă tematica a fost mulată pe ceea ce învață ei; și am selectat și un elev de la clasa de tehnician în gastronomie, clasa a XI-a.” – a declarat directorul Liceului Tehnologic ”Constantin Brâncuși”, prof. Tordai Carmen.

Potrivit acesteia, echipa Liceului a pregătit un platou cu preparate bazate pe carne de curcan. Platoul a fost compus din ruladă de curcan cu prune şi smochine în bacon cu sos de mere coapte şi terină de morcovi şi sfeclă; ruladă de curcan cu prune şi smochine în bacon cu sos de mere coapte şi terină de morcovi şi sfeclă; piure de mazăre cu sos de curcan şi portocale; ruladă de curcan cu spanac şi sos de ardei gras, garnitură de terină de spanac.

”Platoul nostru a cuprins patru preparate, alături de garnituri și sosuri corespunzătoare, și s-a numit <<Carnea de curcan, sănătate în farfurie>>. De ce carnea de curcan? Fiindcă are niște proprietăți terapeutice extraordinare, de la faptul că are triptofan, o substanță care declanșează secreția serotoninei, deci a bunei-dispoziții; până la combaterea insomniilor, a bolilor cardiovasculare; nu permite acumularea colesterolului în vasele de sânge, deci are foarte multe proprietăți terapeutice (…). Ceilalți concurenți au venit cu preparate din pește (…), cu preparate din carne de vită și chiar și porc am văzut la ei pe platou (…).” – a spus directorul Tordai Carmen.

La final, echipa Liceului Tehnologic  ”Constantin Brâncuși” din municipiu a obținut premiul al treilea, la categoria derulată pe echipe.

”De trei ani participăm și este primul an în care am câștigat, în care ni s-a recunoscut munca și performanța, în sensul că am învățat în fiecare an din greșelile noastre, ne-am uitat la cei din jurul nostru (…) și am reușit. Dacă ești perseverent și ai și pasiunea de a găti, de a vrea să gătești cât mai bine și sănătos, apar și rezultatele!”- a spus prof. Tordai Carmen.

Demonstrație și degustare

Potrivit acesteia, echipa a susținut o demonstrație și o sesiune de degustare a preparatelor cu care s-a întors de la competiție.

”Am avut grijă să protejăm preparatele din toate punctele de vedere (…). Le-am expus și colegii din cancelarie le-au gustat și le-au apreciat.”- a spus directorul Liceului Tehnologic ”Constantin Brâncuși”.

Următorul eveniment gastronomic la care va participa instituția se va derula, probabil, cu prilejul Zilelor Școlii organizate în luna mai, a menționat prof. Tordai Carmen.

Cea de-a opta ediție a expoziției ”Gastropan” s-a desfășurat în perioada 7-9 aprilie, la Târgu Mureș.

”Gastropan” este cel mai mare eveniment autohton ce expune ultimele inovaţii din panifciaţie, cofetărie şi gastronomie, la ediția din acest an fiind așteptați peste 130 de furnizori de talie mondială de pe 4 continente, din țări precum Egipt, SUA, Germania, Franța, Grecia, Serbia, Bulgaria, Polonia, Olanda și China – se arată pe site-ul . . www.gastropan.ro.

La concursurile derulate în cadrul expoziției a participat și Brutăria ”Dioszegi”, din Sfântu Gheorghe, care a concurat la categoria ”Panificație – patiserie”,  și a obținut locul I la proba de ”creație artistică din aluat de panificaţie” – ce a constat în realizarea unei piese artistice obţinută din aluat de panificaţie, după talentul şi fantezia fiecărui concurent în parte, respectând tematica „Povești din copilărie”, Brutăria „Dioszegi” a prezentat secvențe din trei basme românești, secvențe ale căror decoruri și personaje au fost realizate din aluat. Brutăria a participat și la alte probe din cadrul secțiunii „panificație – patiserie”, reușind să obțină premiul al II-lea pentru ”cea mai bună pâine” și locul al III-lea pentru ”produse de patiserie din aluat fraged”, prezentând o plăcintă cu mac și zmeură.

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail