În pragul campaniei electorale, liderul PSD, deputatul Horia Grama cere actualului primar al orașului Întorsura Buzăului, Leca Băncilă, cât și consilierilor locali Teodora Aioanei și Rareș Iagar, demisiile de onoare.

Cu doar câteva luni înaintea alegerilor locale, liderul PSD Covasna – deputatul Horia Grama cere ca actualul primar al orașului Întorsura Buzăului, Leca Băncilă, și consilierii locali Teodora Aioanei și Rareș Iagar să demisioneze din funcțiile pe care le ocupă, întrucât susține el, în momentul de față aceștia le-ar ocupa în mod ilegal. Acesta consideră că acualul primar întorsurean are o personalitate egocentristă, având impresia că tot Universul se învârte în jurul lui și că nu observă că de mult nu mai este dorit nici în rândul cetățenilor și nici în cadrul partidului PSD, unde nu a mai fost votat în funcția de președinte.

„Domnul actual primar, Leca Băncilă, înainte să ajungă în PSD a activat în Partidul Unității Națiunii Române (PUNR) și a și candidat. A avut organizație locală acolo, dar nu a avut nu știu ce succes. L-am preluat în PSD cu bună credință, l-am sprijinit foarte mult, a devenit președintele organizației orășenești de acolo și a câștigat practic primul mandat. În cel de-al doilea mandat deja erau niște semnale, așa cum s-a și văzut la rezultatul alegerilor din 2012, că domnul Leca are o problemă de acceptabilitate din partea populației, că nu mai este foarte dorit. (…) Până la urmă, dânsul mă consideră pe mine principalul vinovat pentru care a plecat din PSD, după cum spune în ziar, dar vreau să vă spun că fără niciun fel de amestec al meu, ca președinte al organizației județene, pur și simplu organizația PSD pe care el o conducea la Întorsura Buzăului, nu l-a mai ales președinte și nu l-a mai vrut ca și candidat de primar. Fără niciun fel de amestec din partea mea, să fac eu presiuni, sau să fac nu știu ce scenarii acolo, ca el să nu mai fie. Acest lucru s-a întâmplat datorită faptului că au început să fie semnale că nu mai este dorit de cetățenii din Întorsura Buzăului. Domnul Leca are o personalitate puternic egocentristă, și are impresia că tot Universul se învârte în jurul lui, ceea ce nu e adevărat. Dânsul, chiar și în ședințele organizației a spus de multe ori, până la un moment dat, că nu mai candidează, ori dacă tu nu mai ai sprijinul propriei organizații, pe care o conduci, cum îți închipui că mai ai sprijinul cetățenilor? Deci avea o problemă domnul Leca, acolo, și acesta a fost motivul pentru care organizația de acolo și bineînțeles cu sprijinul nostru, am hotărât să avem alt candidat, pe domnul Murea Marcel, care a activat și care practic a fost unul dintre principalii susținători ai domnului Leca în toate campaniile electorale. Un om tânăr, gospodar, întreprinzător, are și o afacere.Noi credem că în Întorsura, cetățenii doresc un alt profil de primar, un om care să se aplece mai mult asupra problemelor cetățenilor, un om care să aibă o mai mare capacitate de comunicare cu cetățenii și un om mai apropiat de cetățeni. Acesta este motivul pentru care noi avem un alt candidat acolo și speram ca domnul Leca să conștientizeze că practic, fiind foarte greu acum patru ani, nu cred că în momentul de față mai are vreo șansă.” – a declarat Horia Grama.

„Îi transmit domnului Leca Băncilă că aștept să se conformeze legii fără să facem noi demersurile…”

La începutul săptămânii trecute, primarul Leca Băncilă își anunța demisia din cadrul Partidului Social Democrat și înscrierea în partidul Alianța Liberalilor și Democraților (ALDE), din partea cărora intenționează candidideze pentru un nou mandat de primar al oraşului Întorsura Buzăului.

. . „Dânsul nu conștientizează lucrul acesta, și m-a și surprins faptul că dânsul a trecut la alt partid, la ALDE, probabil pe fondul egocentrismului său, dar în momentul de față, domnul Leca, prin trecerea la alt partid, este un primar ilegal! Conform legii partidelor, înscrierea într-un alt partid înseamnă demisia din partidul din care faci parte. Conform statutului aleșilor locali, primarul care demisionează din formațiunea politică pe listele căreia a ajuns primar își pierde mandatul. Domnul Leca ne-a anunțat public că este președinte și s-a înscris la ALDE, deci în momentul de față dânsul este în mod ilegal primar. Noi solicităm demisia de onoare, să ne arate că are demnitate, că dacă a făcut o alegere a conștientizat și urmările. Vom aștepta o perioadă în care sperăm să facă acest gest de onoare și de demnitate, dacă nu, conform legii vom sesiza secretara Consiliului Local, care la rândul ei va face un material, așa cum scrie în lege și îl va înainta Prefecturii, iar Prefectura va emite ordinul de încetare a mandatului. Repet, dacă domnul Leca era conștient, și-ar fi dus mandatul până la capăt și nu ar fi făcut acest gest care, conform legii, atrage pierderea mandatului, cu toate consecințele. Îi transmit domnului Leca Băncilă că aștept să se conformeze legii fără să facem noi demersurile, și dacă el crede că este așa de bine, să candideze din partea partidului ALDE, la un nou mandat. În momentul de față, acest mandat fiind câștigat pe lista PSD-ului, el nu mai este primar din punct de vedere al legii. De asemenea, și celor doi consilieri (n.r. Teodora Aioanei și Rareș Iagar) care au declarat public că au trecut la ALDE, le solicităm demisia, ca să nu ne oblige să facem  demersurile legale pentru a fi schimbați.” – a mai spus Horia Grama.

Liderul PSD Covasna a anunțat că actualul președinte al organizației din Întorsura Buzăului, Murea Marcel, este cel care va candida pentru mandatul de primar al Întorsurii Buzăului, din partea PSD.

„Domnul Murea Marcel, care este actualul președinte al organizației și a fost ales în unanimitate, a spus din start că va candida și că vine ca președinte al organizației, fiind candidat și la Primărie. Atunci domnul Leca nu a făcut nicio opoziție. Domnul Murea Marcel este candidatul oficial stabilit de forurile de conducere ale partidului. Motivul principal este că noi credem că domnul Leca Băncilă nu mai este dorit de cetățenii orașului Întorsura Buzăului.” – a mai spus acesta.

„Să mă lase cu onoarea, cu nu știu ce, eu mi-am câștigat mandatul, eu le-am câștigat și pe ale lui!”

Contactat telefonic pentru a afla și punctul său de vedere, primarul orașului Întorsura Buzăului, Leca Băncilă, a declarat că nu își va depune demisia, și s-a arătat ușor uimit de acuzația liderului PSD Covasna, cum că acesta ar ocupa în mod ilegal funcția de primar: „De ce aș fi ilegal? Și care ar fi problema, să zicem? Să facă sesizare, știe că înainte cu trei luni de alegeri nu se mai poate face nici o mișcare. Iar de onoare, eu am muncit pentru mandatul acesta, nu PSD-ul sau el. E un conflict de ani de zile cu Horia Grama. Să mă lase cu onoarea, cu nu știu ce, eu mi-am câștigat mandatul, eu le-am câștigat și pe ale lui!”

 

Ioana Ardeleanu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail