Aproximativ 300 de elevi din şcolile maghiare din Harghita sunt aşteptaţi la un concurs de limbă română devenit tradiţional. . .

Concursul de competenţe lingvistice în limba română pentru minorităţi, „Carte frumoasă, cinste cui te-a scris!” a ajuns la a XIV-a ediţie, se desfăşoară în luna aprilie la Colegiul Naţional „Marton Aron” din Miercurea Ciuc şi se adresează elevilor din clasele V-XII de la şcolile cu predare în limba maghiară din Harghita.

Întrecerea are rolul de a le oferi şansa elevilor maghiari de a participa cu şanse reale la un concurs de limba română, dar şi de a-şi exersa cunoştinţele şi de a-i încuraja să comunice în limba română.

Organizatorii evenimentului, profesorii de la catedra de limba română a Colegiului Naţional „Marton Aron”, susţin că într-o zonă preponderent maghiară a fost şi rămâne o provocare pentru elevi şi pentru profesori deopotrivă, învăţarea şi receptarea limbii române, aceasta nefiind limbă maternă.

„Organizarea unei astfel de activităţi sperăm să reprezinte, ca şi până acum, o invitaţie adresată elevilor la a avea curaj pentru a comunica mai mult şi mai corect în limba română. Se urmăreşte ca, prin participarea la acest concurs, elevii să acumuleze competenţe de exprimare scrisă în limba română mult mai numeroase şi mai bine dezvoltate, să scape de emoţiile pe care le generează participarea la un examen de limbă română”, se arată în regulamentul de organizare a întrecerii.

Înscrierile se mai pot face până la sfârşitul lunii martie, concursul urmând să se desfăşoare în perioada 19-22 aprilie, în timpul săptămânii „Şcoala Altfel”.

Elevii clasaţi pe primele locuri şi profesorii coordonatori se vor bucura de o excursie de o zi, la Bucureşti şi de premii constând în diplome şi cărţi, oferite de sponsorii şi partenerii concursului, Asociaţia Comunitară Românească din Miercurea Ciuc şi Fundaţia Marton Aron.

AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail