FundaţiaGuzsalyas” organizează vineri, la Sfântu Gheorghe un maraton de aproape 20 de ore de încondeiere a ouălor pentru Paști.

La acest sfârşit de săptămână, credincioşii catolici şi protestanţi sărbătoresc Învierea Domnului, iar maratonul, aflat la a doua ediţie, va debuta în ziua în care aceştia marchează Vinerea Mare.

„Vineri organizăm, la sediul Fundaţiei, un maraton de încondeiat ouă, ce va începe de la ora 10,00 (…) şi va dura până sâmbătă dimineaţa, la ora 5.00. Am organizat acest eveniment şi anul trecut şi a avut succes, plăcându-le atât femeilor, cât şi bărbaţilor care au participat.” – a spus preşedinta Fundației, Benkő Éva.

Ea a menţionat că începând de astăzi, 22 martie, Fundaţia va lansa, la sediul său, şi atelierele de încondeiat ouă pe care le derulează anual, în scopul păstrării tradiţiilor.

„Înainte de masă vor veni grupuri de copii, în mod organizat. Aceste ateliere sunt deschise tuturor celor care doresc să înveţe să încondeieze ouă, începând de mâine, de la ora 17,00 şi vineri, de la ora 12.00”. –  a spus preşedinta Fundaţiei, Benkő Éva.

Ea a precizat că ouăle încondeiate poartă o serie de semnificaţii şi că fiecare ornament transmite câte un mesaj. Potrivit acesteia, spre exemplu, dacă băiatul care merge la stropit alege un ou care are pictată o floare, înseamnă că îi place de fata la care s-a dus la stropit. Frunzele simbolizează puterea; potcoava înseamnă noroc,  palma  sau degetele semnifică  ocrotirea, iar oul pe care este pictat un cap de şarpe transmite ideea că este mare dragoste între cei doi tineri.

Benkő Éva a menţionat că acestea sunt doar câteva dintre motivele folosite în zonă şi că semnificaţiile au fost culese de o învăţătoare de la Araci.

Fundaţia „Guzsalyas” din Sfântu Gheorghe organizează ateliere de încondeiat ouă, începând de la înfiinţarea sa, adică de aproximativ 21 de ani.

. . Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail