Dacă e martie, e timpul ca „Mesagerul de Covasna” împreună cu Asociația „Suflet românesc” din Tg. Secuiesc să dăruiască  publicului din Sf. Gheorghe și din „orașul breslelor” un „spectacol de suflet”, pentru suflete deschise   spre care  versurile poeziilor  cuprinse în două volume ale poetului Ionel Simota- „Caligrafia iubirii” și „Cântare și tăcere” vor fi purtate cu gingășie de actrița Camelia Paraschiv-Katai, de la Teatrul „Andrei Mureșanu”, mângîiate  de muzica folk interpretată de Andrei Bauer, din Iași

La lansarea  volumului „Caligrafia iubirii” ce a avut loc la Miercurea Ciuc, în luna martie 2015, Gheorghe Filip, purtătorul de cuvânt al IPJ Harghita, prieten și coleg al celui ce ne va fi oaspete astăzi și mâine,  a vorbit despre  POLIŢISTUL,  POETUL  și OMUL Ionel Simota  și  despre volumele sale  de poezie, astfel:

„Un adevărat poliţist, un sensibil poet”, aşa am denumit cândva o prezentare făcută colegului şi prietenului meu, poliţist harghitean, fiu al „dulcelui târg al Ieşilor”, dar mai cu seamă poet şi membru al Uniunii Scriitorilor din România.

A fost odată ca niciodată…aşa ar putea începe povestea acestui volum de poezie „CALIGRAFIA IUBIRII”, poveste care nu s-a născut în anul 1995, odată cu publicarea primelor versuri în volumul intitulat sugestiv „DIALOG ÎN CER”, ci în 1971, an în care poetul poliţist a văzut lumina zilei în satul Frenciugi din comuna Şcheia, judeţul Iaşi.

Dar au fost după aceea mulţi ani în care gândul frumos s-a aşternut în versuri – parte a unor minunate poezii. Şi fiecare dintre acestea au alcătuit volume ce parcă nu pot cuprinde adânca profunzime a sensibilităţii poetului exprimată prin inepuizabila sa inspiraţie.

Atunci când îl cunoşti pe Ionel Simota – POLIŢISTUL, nu-ţi poţi imagina cum are timpul şi sensibilitatea de a scrie asemenea versuri…

Atunci când îl cunoşti pe Ionel Simota – POETUL, nu poţi crede că profesia sa este aceea de apărător al Legii şi că este cu adevărat un profesionist…

Abia atunci când îl cunoşti pe Ionel Simota – OMUL, înţelegi profunzimea care face posibilă coexistenţa acestor calităţi.

Încercând să cuprindem dimensiunea talentului său poetic revărsat în pagini de carte, nu le-am putea citi acum pe toate, însă le-am putea enumera pur şi simplu, titlurile:

Astfel încât: dacă primele volume de versuri apărute în anul 1995: „DIALOG ÎN CER” şi „FRÂNTURI DE ZBOR” au fost urmate de „UN FEL DE COLIND”, dacă anii care au urmat au aşternut „POEME” pe „RAMURI DE DOR” şi „LUMINA CUVÂNTULUI MEU” pe „CASA CU SALCÂMI”…iar „DE DORUL TĂU” a fost întregită cu „ÎNGERUL MEU” descris în „CUVINTE ÎNTRUPATE”, dacă „TURNUL TĂCERII” s-a plecat „LA POALELE OCHILOR TĂI”, lăsând în amintirea zborului său poetic „ARIPI DE CENUŞĂ”, fără ca paşii făcuţi „DESCULŢ PRINTRE CUVINTE” să-l fi putut opri să ne dezvăluie „OPERE COMPLETE”, iar mai apoi în mod paradoxal şi minunat, „TĂCEREA ÎNGERILOR” l-a purtat, divin, spre un nou „DIALOG ÎN CER”, de această dată sub formă antologică; dacă muzicalitatea versului său a creat firesc şi simplu „CÂNTARE PĂMÂNTULUI”, iar aplauzelor noastre, sincere dar zgomotoase, poetul le-a răspuns sugestiv prin „CÂNTARE ŞI TĂCERE”, în sfârşit, dacă autorul este membru al Uniunii Scriitorilor din România – Filiala Braşov, atunci ştim că poetul este poliţistul harghitean IONEL SIMOTA, despre care chiar merită să vorbim, pe care merită să-l preţuim, şi căruia, cu siguranţă ne-am îmbogăţi spiritual, citindu-i minunatele gânduri şi simţăminte înveşmântate în cuvânt, cu atât mai mult cu cât el se află astăzi aici, spre a ne învăţa să ne aşternem sentimentele frumos în ceaslovul vieţii, utilizându-i „CALIGRAFIA IUBIRII”!

Vă invităm, dragi prieteni, să  simțim împreună prin vers și muzică cum  „Copacii înfloresc dumnezeiește, /În alb și roz, înfășurată lumină, /În primăvara deplin dăruită  nouă” ( „Contopire”- Volum „Cântare și tăcere”).

Evenimentele au loc astăzi, începând cu ora 17.00, la Centrul de Cultură Arcuș de pe str. Oltului nr. 6 (casa Bastion) din Sf. Gheorghe și mâine, ora 18.00, la Incubatorul de afaceri din Tg. Secuiesc.

. . Echipa „ Mesagerul de Covasna”

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail