. . Căsuța destinată alăptării și schimbării bebelușilor, din parcul central municipal, a fost demolată ieri.

Mamele de nou-născuți din Sfântu Gheorghe aveau la dispozitie, până ieri, o căsuță destinată în exclusivitate lor. Căsuța, denumită „bebe-mama”, era amplasată în parcul central municipal, în apropierea locului de joacă pentru copii, iar mămicile își puteau alăpta și schimba de scutece bebelușii fără a fi deranjate. În cursul dimineții de ieri, o echipă de muncitori a demolat atât căsuța destinată mămicior, cât și pe cea care era destinată paznicului parcului, de lângă aceasta.

„S-au demolat pentru că s-au finalizat lucrările la WC-ul public, iar acesta are în componență un astfel de spațiu care deservește această funcție, într-un mod mult mai confortabil. Există un spațiu special amenajat pentru mămici, și paznicul are un spațiu nou al lui, de aceea este atât de mare (n.red. clădirea WC-ului public) și a costat atât de mult, pentru că deservește mai multe funcții.” – a explicat viceprimarul municipiului Sfântu Gheorghe, Sztakics Eva.

Deși spațiul nou amenajat pentru mămici, din interiorul toaletei publice, ar părea mai potrivit și ar trebui să ofere condiții mai bune, având în vedere că acum acestea au la dispoziție și o chiuvetă, nu toată lumea este mulțumită de modificare. O mămică ne-a semnalat faptul că spațiul amenjat pentru nevoile nou-născuților nu este semnalizat în niciun fel și că este destul de strâmt, nepermițând decât accesul unei singure mămici.

„Salut intenția edililor de a veni în ajutorul mămicilor și de a amenaja un spațiu încălzit pentru schimbat scutecele celor mici, însă trebuie să spun că potrivirea locului în care se dorește a fi și alăptați cei mici mi se pare total nefericită. Căsuța din parc destinată acestei activități – care a fost ridicată de către o persoană fizică – era mult mai potrivită pentru mămicile care doresc intimitate în momentul alăptării. Consider că demontarea acesteia ar fi trebuit chestionată în rândul beneficiarilor și, eventual mutată în altă locație, pentru că mămicile nu se plimbă doar în acest parc iar copilului nu i se face foame doar acolo. În ceea ce mă privește, eu voi alăpta oriunde, așa cum am făcut și până acum, însă sunt mămici care se simt stinghere în momentul în care doresc să alapteze iar ceilalți locuitori se uită acuzator considerând alăptarea un act de exhibitionism. Alăptarea într-un spațiu ca toaleta publică a orașului nu mi se pare potrivită, chiar dacă încăperea este oarecum separată. Ar fi ideal dacă s-ar pune un anunț undeva să știe și părinții unde își pot schimba de scutece copiii, pentru că eu nu aș fi ghicit că trebuie să merg în baia publică, dacă nu mi-ați fi zis dumneavoastră. Chiar și așa, mi-a fost destul de greu să găsesc cămăruța destinată nevoii bebelușului, pentru că nu era semnalizată în niciun fel.” – a spus C.D., mămică.

În 2009, când a fost amplasată căsuța destinată mămicilor cu nou-născuți, viceprimarul municipiului Sfantu Gheorghe de la vremea aceea, Balint Jozsef, declara că inițiativa i-a aparținut consilierului local PCM Bujdoso Albert Zsolt, și reprezenta o premieră națională. Din data de 29 februarie a.c., noua toaletă publică din parcul central municipal este funcțională și este deschisă între orele 8:00 – 22:00. Folosirea acesteia este gratuită, cu toate acestea, potrivit reprezentanților Primăriei, în cazul în care utilizarea liberă va duce la semne de vandalism, ea va deveni cu plată. Alături de toaletele publice pentru bărbaţi şi femei au fost construite şi toalete destinate persoanelor cu dizabilităţi locomotorii, și un spațiu nou destinat mămicilor cu nou-născuți, dotat cu o masă pentru schimbat scutece şi spaţiu pentru depozitare.

Ioana Ardeleanu

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail