Fumătorii mai au o zi în care se pot bucura de viciul lor, în spațiile publice închise, în baruri și restaurante. Legea antifumat intră în vigoare abia mâine! . .

Legea nr. 15/2016 privind modificarea şi completarea Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 72, în data de 1 februarie a.c. şi intră în vigoare la 45 de zile de la publicare, adică mâine, 17 martie. Deși inițial se crease o confuzie în legătură cu data intrării în vigoare a noii legi, crezându-se că acest lucru se va întâmpla începând de astăzi, ceea ce s-a pierdut din vedere a fost faptul că anul acesta a fost an bisect, iar luna februarie a avut doar 29 de zile. Așadar, de mâine nu se va mai fuma în restaurante și cluburi, în școli și spitale, și nici măcar în spațiile libere din apropierea locurilor de joacă pentru copii sau în apropierea școlilor.

„Prezenta lege stabileşte unele măsuri privind prevenirea şi combaterea consumului produselor din tutun, prin interzicerea completă a fumatului în toate spaţiile publice închise, în spaţiile închise de la locul de muncă şi în locurile de joacă pentru copii, prin inscripţionarea pachetelor cu produse din tutun, prin desfăşurarea de campanii de informare şi educare a populaţiei, informarea consumatorilor cu privire la produsele din tutun pe care urmează să le achiziţioneze, prin indicarea în produsele finale a conţinutului de gudron, nicotină şi monoxid de carbon, prin unele măsuri privind utilizarea ingredientelor pentru produsele din tutun, având ca scop protejarea sănătăţii persoanelor fumătoare şi nefumătoare de efectele dăunătoare ale fumatului, prevenirea răspândirii fumatului în rândul minorilor şi asigurarea unui nivel adecvat al calităţii vieţii populaţiei din România” – se arată în articolul de lege publicat în Monitorul Oficial.

Nerespectarea prevederilor legii de către persoanele fizice se sancţionează cu amendă contravenţională de la 100 la 500 de lei. În cazul persoanelor juridice, nerespectarea acestor prevederi se sancţionează cu amendă contravenţională în valoare de 5.000 de lei, pentru prima abatere și 10.000 de lei pentru a doua abatere, plus sancţiunea complementară de suspendare a activităţii până la remedierea situaţiei care a dus la suspendarea activităţii. Săvârşirea unei noi contravenţii se sancţionează cu amendă contravenţională în valoare de 15.000 lei şi cu sancţiunea complementară de închidere a unităţii.

Încă nu a intrat în vigoare dar deputatul PND Daniel Fenechiu dorește deja modificarea legii și redefinirea termenului de „spaţiu public închis”

În prezentul articol de lege este stipulat faptul că fumătorii nu vor mai putea să îşi aprindă ţigara în restaurante, în baruri, în cluburi sau în orice spaţiu public care are acoperiş, delimitat de doi pereţi, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent. Considerată a fi printre cele mai stricte legi europene în acest sens, aceasta ar putea fi totuși modificată în curând, datorită faptului că până și deputații și-au dat seama că legea este absurdă și mult prea restrictivă. Potrivit proiectului iniţiat de deputatul PND Daniel Fenechiu, se va înţelege „orice spaţiu accesbil publicului sau destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are acoperiş, plafon sau tavan şi care este încadrat de pereţi de jur împrejur, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent”. Printre modificările pe care acesta dorește să le mai aducă legii se numără și posibilitatea ca fumătorii să se poată constitui în asociaţii sau cluburi de fumători, care să poată amenaja spaţii speciale, destinate exclusiv fumatului şi activităţile asociate fumatului.

Legea va avea afecta cel mai mult cluburile şi barurile, însă patronii acestora nu par să fie afectați, majoritatea bucurându-se că în sfârșit nu vor mai inhala fumul toxic, care de multe ori poate fi „tăiat cu cuțitul” în astfel de localuri. Disperarea cea mai mare este a fumătorilor care spun că vor ”sancționa” intrarea în vigoare a legii prin faptul că nu vor mai ieși în cafenele și cluburi. Aceștia spun că singura plăcere când ies în localurile din oraș este aceea că își pot savura țigara alături de cafeaua de dimineață, bere sau suc, după caz, și că nu ar mai avea niciun farmec să frecventeze aceste localuri dacă ar fi nevoiți să iasă în exteriorul localului ori de câte ori ar dori să fumeze, mai ales că anotimpul cald nu va dura o veșnicie. I-am întrebat, din nou, pe câțiva dintre ei, cum consideră că vor fi afectate localurile din oraș, cum îi va afecta pe ei noua lege și care consideră că este soluția pentru ca toată lumea să fie mulțumită:

„Nu mă afectează în mod disperat deoarece nu prea am când să ies în baruri/cluburi cu un copil mic, dar și dacă aș iesi o dată, „din an în Paști” m-ar deranja să fumez afară (n.red. în afara incintei), fără cafea, suc etc. Când ies în oraș o fac ca să mă relaxez așa că dacă nu se mai fumează în baruri, discoteci și restaurante, nici nu am să mai ies deloc.” – a spus Roxana.

„Deci da, localurile vor fi afectate, cel puțin temporar, până când se va obișnui lumea că nu se poate, la fel cum este dincolo de granițe. Așteptam legea, deși am sperat să nu o adopte. Da, mă afectează foarte tare deoarece eu prefer să fumez într-un local, lângă o cafea/băutură și nu acasă. Ar trebui să rămână la delimitarea spațiilor pentru fumatori/nefumatori.” – ne-a spus Noemi.

„Mă bucur că intră în vigoare! Nu poți sta la un suc pentru că ți se îmbibă mirosul în păr și haine, plus că dacă intră legea în vigoare oamenii nu se vor mai întinde patru ore la o cafea, ceea ce e bine. În alte țări se poate trăi cu legea asta, nu văd de ce noi nu am putea trăi. Am putea lua și copiii cu noi la suc și să nu ne facem griji că fumul le va face rău. În alte țări se iese afară la fumat și când vine vorba de cluburi.”- a spus Simona.

Și pe internet au putut fi observate ironii la adresa legii care urmează să își producă efectele începând de mâine. Un angajat al unui club de noapte posta zilele trecute un anunț pe pagina de socializare prin care spunea că începând cu 16 martie va vinde scrumierele din clubul respectiv persoanelor interesate, întrucât clubul nu mai are nevoie de ele. O altă persoană spunea că: „legea antifumat ne va face pe toți fumătorii să ne simțim din nou ca în adolescență, când ne ascundeam de părinți: pe la fiecare colț de baie din cluburi, restaurante și baruri veți vedea câte <<unul mic>>, palmând țigara ca să nu fie prins”.

În momentul de față, 17 dintre statele aparținătoare Uniunii Europene interzic total fumatul în spaţiile publice închise, în mijloacele de transport în comun şi la locul de muncă. România are aproximativ cinci milioane de fumători declarați care începând de mâine de voie, de nevoie vor trebui să se conformeze noilor prevederi legale, altfel riscând amenzi usturătoare.

Ioana Ardeleanu

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail