. . Deputatul UDMR Bihor Szabo Odon a declarat ieri că a pregătit o iniţiativă legislativă prin care doreşte să introducă „un nou principiu în Codul fiscal”: educarea contribuabililor şi a afirmat că ANAF nu ar trebui să aplice sancţiune la prima abatere contravenţională.

„Am pregătit o formă de iniţiativă legislativă pe care nu am depus-o încă, dar am trimis-o asociaţiilor patronale, pe care vreau să o depun săptămâna viitoare în Parlament. Ar fi una revoluţionară pentru România. Este după modelul din Marea Britanie. Vreau să introduc un nou principiu în Codul fiscal: principiul educării contribuabililor. Aşa se va numi, iar articolul 1 ar prevedea: Nu se aplică sancţiune la prima abatere contravenţională,” a spus deputatul la o conferinţă de presă.

El a explicat că ar dori ca reprezentanţii Fiscului, atunci când ajung în control la un om de afaceri, să nu aplice o amendă în cazul în care constată vreo neregulă, ci să-i acorde acestuia şansa şi timpul să îşi remedieze problema.

„Să amendezi din prima nu e corect. Este un mod de impozitare mascată, ceea ce nu este corect. În Anglia este un principiu: când te verifică îţi lasă un plan de măsuri şi un timp ca să îşi corectezi eventualele erori pe care le ai. Abia după aceasta, în cazul în care contribuabilul nu s-a conformat, este sancţionat,” a precizat Szabo Odon.

El a subliniat că măsura nu se va aplica faptelor de natură penală.

Deputatul a menţionat că a discutat cu reprezentanţii mediului de afaceri, cu Uniunea Naţională a Patronatelor, care i-au spus că vor strânge semnături pentru susţinerea acestei iniţiative.

„ANAF-ul trebuie să fie de acum încolo un sprijin pentru antreprenor, în sensul să-l aducă pe drumul cel bun şi nu neapărat să-i închidă mica afacere pentru o abatere de 10 sau 35 de lei,” a subliniat Szabo.

AGERPRES

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail