La Căminul „Zathureczky Berta” din Sfântu Gheorghe se desfăşoară, în această perioadă, un program bogat de activităţi recreative.

Foto: Mesagerul de Covasna

Prezentarea datinilor populare, vizionare de filme, ateliere creative, programe de educație sanitară sunt câteva dintre activitățile planificate pentru perioada următoare, la Căminul pentru persoane vârstnice „Zathureczky Berta” din Sfântu Gheorghe.

Toate acestea, pentru că  „Obiectivele propuse pentru a veni în sprijinul persoanelor de vârsta a treia constau în promovarea serviciilor socio – medicale de calitate, dar şi a modului de viaţă sănătos în toate etapele vieţii, în scopul asigurării îmbătrânirii active. Aceste obiective vor putea fi realizate doar prin intermediul activităţilor.” –a  declarat directorul instituției, Klárik Mária Antónia.

În ce privește programul activităților din perioada următoare aceasta a precizat că în data de 15 martie (a.c.), beneficiarii instituției vor putea asculta prezentarea intitulată „File de istorie”- susținută de profesul de istorie Rab Sándor, în data de 16 martie, vor putea viziona filmele proiectate în cadrul Clubului de Cinema al instituției, iar în 18 martie, vor putea participa la prezentarea datinilor populare.

Directorul Căminului „Zathureczky Berta”, Klárik Mária Antónia, a menționat că începând din data de 21 martie, beneficiarii vor fi implicați în pregătirile pentru Paștele Catolic  – încăperile instituției urmând a fi decorate specific.

„În data 23 martie este programată vizionarea de filme în cadrul Clubului de Cinema, în 24 martie se va derula un program de educație sanitară de <<Ziua Tuberculozei>>, iar în 25 martie – vopsirea ouălelor. În 30 martie, beneficiarii vor putea viziona filme în cadrul Clubului de Cinema din cadrul instituției.” – a spus Directorul Căminului „Zathureczky Berta”,  Klárik Mária Antónia.

Zeci de beneficiari

Din structura „Zathureczky Berta” face parte Căminul pentru persoane vârstnice, Centrul „Respiro” și Centrul de zi și Clubul pentru persoane vârstnice.

„În momentul de față, de serviciile instituției beneficiază, în total, 90 de persoane.  Este vorba despre 31 de beneficiari ai Căminului, 58 de beneficiari ai Centrului de zi și despre o persoană înscrisă la Centrul <<Respiro>>. – a spus directorul Klárik Mária Antónia, care a precizat că pe lista de aşteptare pentru un loc la Cămin sunt 98 de persoane.

În ceea ce privește costurile suportate de beneficiari, directorul instituției a declarat:

„S-a actualizat costul mediu lunar de întreţinere pentru servicii sociale, aprobat prin Hotărârea de Consiliu Local 41/2016. Astfel, pentru um loc la Căminul pentru persoane vârstnice costul ce trebuie suportat este de 908,46 lei, la Centrul <<Respiro>> – 40 lei pe zi, iar la Centrul de zi – 20 lei.

***

Căminul „Zathureczky Berta” funcţionează cu profilul actual din anul 2003. Fiind, inițial, Centru socio-medical pentru persoane vârstnice”, instituția a fost înființată în urma lansării unui proiect – de către Crucea Roşie Română, Filiala judeţului Covasna, în parteneriat cu Consiliul Local al Municipiului Sfântu Gheorghe, proiect finanţat de Uniunea Europeană, prin programul ”PHARE Acces”. –

 

Căminul „Zathureczky Berta” are personalitate juridică și funcţionează sub autoritatea Consiliului Local al Municipiului Sfântu Gheorghe. – se arată pe site-ul instituției.

 

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail