A început înscrierea la concursul pentru obţinerea gradaţiei de merit.

Potrivit graficului desfășurării concursului, postat pe site-ul Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Covasna, în perioada 1-18 martie (a.c.) este programată întocmirea și depunerea, de către candidați, a dosarelor și obținerea avizelor la nivelul unității de învățământ, dosarele care conțin documentele justificative privind activitatea candidatului respectiv urmând să fie depuse la secretariatul/registratura Inspectoratului Școlar între 21 – 30 martie.

Conform metodologiei privind acordarea gradaţiei de merit personalului didactic din învăţământul preuniversitar de stat, sesiunea 2016, la concurs poate participa: a). personalul didactic de predare, de conducere, de îndrumare şi control din învăţământul preuniversitar de stat, cu contract individual de muncă pe perioadă nedeterminată sau pe perioadă determinată, cu o vechime în învăţământul preuniversitar de cel puţin 4 ani, cu performanţe deosebite în inovarea didactică, în pregătirea preşcolarilor sau a elevilor, în pregătirea elevilor distinşi la concursuri şcolare, faza judeţeană şi a municipiului Bucureşti, interjudeţeană, faza naţională şi internaţională, în perioada 1 septembrie 2010 – 31 august 2015, şi calificativul „Foarte bine” în fiecare an şcolar din perioada evaluată; b.) personalul didactic auxiliar din învăţământul preuniversitar de stat, cu contract individual de muncă pe perioadă nedeterminată sau pe perioadă determinată, cu o vechime în învăţământul preuniversitar de cel puţin 4 ani, cu performanţe în activitate, în perioada 1 septembrie 2010 – 31 august 2015, şi calificativul „Foarte bine” în fiecare an şcolar din perioada evaluată.

Potrivit aceluiași document . . , cadrele didactice care în perioada 1 septembrie 2010 – 31 august  2015 au îndeplinit şi funcţii de conducere, de îndrumare şi control pot participa la concursul de acordare a gradaţiei de merit fie ca personal didactic de conducere, de îndrumare şi control, fie ca personal didactic de predare, iar evaluarea se realizează conform grilei specifice opţiunii exprimate în scris la depunerea dosarului. Cadrele didactice care optează pentru evaluare ca personal didactic de conducere, de îndrumare şi control depun calificativele primite în urma evaluării activităţii pe perioada în care au ocupat aceste funcţii şi sunt evaluate numai pentru activitatea desfăşurată în funcţia respectivă.

Personalul didactic care, în perioada 1 septembrie 2010 – 31 august 2015, a avut contractul de muncă suspendat, este evaluat doar pentru perioada în care şi-a desfăşurat activitatea, din intervalul 1 septembrie 2010 – 31 august 2015.

Cadrele didactice încadrate pe două sau mai multe specializări pe perioada evaluării pot participa la concursul de acordare a gradaţiei de merit la oricare dintre discipline, exprimându-şi opţiunea în scris odată cu depunerea dosarului. Cadrele didactice care au desfăşurat activitate metodică şi ştiinţifică pe două sau mai multe specializări sunt evaluate pentru întreaga activitate.

Conducerea Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Covasna, a transmis că anul acesta, potrivit metodologiei de acordare a gradaţiilor de merit, numărul exact de locuri repartizate pe posturi şi discipline a fost publicat înainte de perioada depunerii dosarelor.

„Schimbări esențiale în ceea ce privește concursul pentru acordarea gradațiilor de merit nu sunt, deci metodologia a rămas cam aceeași ca și în anul școlar trecut. Diferența este că acum distribuția, procentele, ponderile pe categorii de personal și de discipline deja au fost stabilite de către Comisia Paritară, la nivelul județului Covasna (…). În anul școlar trecut, acest lucru se făcea la sfârșit, deci prima dată se făceau tabelele în ordinea descrescătoare a punctajelor și pe urmă se distribuia numărul gradațiilor. Numărul gradațiilor deocamdată nu este calculat, sunt doar procentajele împărțite pe categorii (…).” – a declarat inspectorul școlar general al ISJ Covasna, prof. Kiss Imre.

Pe site-ul instituției, www.isj.educv.ro a fost creată o secțiune specială, intitulată „Gradații de merit”, în care pot fi găsite o serie de documente și informații privind acordarea gradaţiei de merit personalului didactic din învăţământul preuniversitar de stat, sesiunea 2016.

Ana Alina Costache

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail